Top znamenitosti Lofotov in severne Norveške

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Lofoti so sanjski, Norveška je prečudovita. Relativno blizu, a tako drugačna. Hladna, a lepa. Nori pogledi na vsakem koraku, špičaste granitne gore, ledeniki, peščene plaže in turkizno morje … vse to se meša na severu Norveške. Stvari za videti je tam ogromno, a midva sva izbrala le tiste res najboljše – najine top znamenitosti Lofotov in severne Norveške. Te stvari res priporočava, da si jih ogledate, če boste potovali po tem delu Evrope.

top znamenitosti Lofotov: lesene ribiške hiške

Sever Norveške je prekrasen!

Top znamenitosti Lofotov in severne Norveške

Razgledna točka na Reine: Olenilsøya kystfort

Začnemo z Lofoti, ki so res najlepši. Vasica Reine na koncu Lofotov je najbolj ikonična in pogledi nanjo res ne razočarajo. Midva sva se najprej odpravila na razgledno točko pri nekdanji trdnjavi Olenilsøya kystfort. Od ceste je le 5 minut hoje do tja gor, razgled na Reine pa je noro lep. Problem tu je le parkiranje, saj je tam okoli zelo malo možnosti oz. prostora za parkiranje. Midva sva prišla zelo zgodaj zjutraj in sva našla en prostorček, sredi dneva pa je bilo vse polno.

Razgledna točka nad Reine in pogled na Reine, znamenitosti Lofotov

Pogled na Reine (znamenitosti Lofotov)

Reinebringen

Reinebringen je razgledna gora na drugi strani vasice Reine, ki tudi ponuja prekrasne razglede – tiste, ki so tudi na razglednicah. To je nekoliko bolj zahteven vzpon, saj se je treba povzpeti po nekaj več kot 1900 stopnicah. Tako da kondicije je fino imet vsaj malo 😉 . Vzpon je bolj podrobno opisan v drugi objavi.

Reinebringen, Lofoti

Reinebringen ponuja najbolj ikoničen razgled na Lofotih

Vasica Nusfjord in pot do tja – jezero Storvatnet in kamniti amfiteater nad njim

Do vasice Nusfjord sva se odpravila čisto slučajno, v osnovnem planu je sploh nisva imela. Ko pa sva se začela vozit, pa sva bila tako navdušena in šokirana, da bi to lepoto skoraj zamudila. Najlepši del je bila nama mogočna gora, ki tvori neke vrste kamniti amfiteater nad jezerom Storvatnet. To je malo pred Nusfjordom in to je bilo tako zelo lepo, da sva se odločila tam tudi prespati.

skalni amfiteater pred Nusfjordom, Lofoti, znamenitosti Lofotov

Skalni amfiteater pred Nusfjordom (znamenitosti Lofotov)

Tudi vasica Nusfjord je bila nama najljubša izmed vseh na Lofotih. Polno je bilo tistih tipičnih rdečih in rumenih ribiških hišk (ki so danes vse spremenjene v nastanitve). Polno je galebov, ki gnezdijo in so pri tem zelo glasni. Načeloma se za Nusfjord plača vstopnina, ampak midva sva prišla tja zvečer (okoli 19h) in ni bilo nikjer nikogar.

Plaža Uttakliev

Plaža Uttakliev velja za eno najbolj prikupnih plaž v Evropi (v angleščini je uporabljena beseda “charming”). In je res lepa. Peščena plaža, vmes veliki okrogli kamni, zadaj je zelen pašnik z ovčkami, potem pa visoki granitni hribi. Prekrasno, res. Od tu se gre lahko na sprehod do sosednje plaže Haukland, tu lahko tudi prespite (kampirate) ali pa pač samo uživate v razgledih. Se pa za vstop na plažo plača vstopnina oz. parkirnina.

Plaža Eggum

Plaža Eggum je nekoliko manj obiskana kot Uttakliev, a je prav tako čudovita in bolj mirna. Njena posebnost je ta, da je obrnjena proti severu, kar je idealno za opazovanje polnočnega sonca. Razlika je tudi, da Uttakliev si takoj na plaži, tule na Eggum-u pa je parkirišče nekoliko višje in imaš prekrasen razgled dol na plažo, do same plaže pa je še nekaj korakov hoje. Tudi tu so v morju veliki okrogli kamni, zadaj pa se dvigajo visoki hribi.

Plaža Eggum – oz. piknik prostor nad plažo

Otok Værøy

Lofoti so sestavljenih iz večih otokov, ki so večinoma vsi povezani z mostovi. Værøy pa je že toliko oddaljen, da je treba do njega na trajekt. In ravno to je čar Værøy-a, saj ga zaradi trajekta in odročnosti obišče nekoliko manj ljudi. Poleg tega pa Værøy ponuja enega najlepših razgledov na Lofotih. Vzpeti se je treba na hrib Håen, od tam pa se odpre razgled na greben pred njim. Noro lepo. Če dodamo še dejstvo, da na Værøyu poleti gnezdijo njorke (mormoni oz. puffini po angleško), da se s plaže Nordlandshagen da opazovati polnočno sonce … potem je Værøy obvezen postanek na Lofotih.

otok Vaeroy, Lofoti

Čudoviti Værøy

Pogled na Seglo s Hestna

Z Lofotov se sedaj premikamo na Senjo, en malo večji otok na severu od Lofotov. Senja je znana po ikonični gori Segla, ki je na eni strani strmo odsekana. Najboljši pogled na Seglo je s sosednjega hriba Hesten. Vzpon na Hesten ni težaven, razgled na Seglo pa je 100x poplačan. Midva sva imela malo oblačno vreme, ampak je to pomenilo, da sva videla, kako se meglice dvigujejo počasi ob celotni odsekani steni Segle. Pravljično!

Segla, Senja

Ikonična Segla, kot jo vidimo z gore Hesten

Plaža Ersfjord

Na Senji je ena plaža, ki je vredna obiska in to je plaža Ersfjord. V začetku poletja se da tam opazovati polnočno sonce (konec poletja pa se že skrije za gore!). Poleg tega pa je tudi to prekrasna peščena plaža, zadaj travnik, kjer se da kampirati, vse naokoli pa so mogoče špičaste gore. Najbolj ikonične so tiste na desni strani plaže, ki se imenujejo tudi “Zmajevi zobje”.

Plaža Ersfjord, Senja, šotor na plaži in polnočno sonce

Plaža Ersfjord, Senja

Plaža na otoku Sommarøy

Še naprej od Senje je otok Kvaløya, kamor sva šla midva predvsem z namenom iskanja severnih jelenov. A naju je otok res navdušil. Ogromno je možnosti za pohodništvo, ob obali pa so res čudovite plaže, ki so v primerjavi s Senjo ali Lofoti bistveno bolj umirjene. Nama najlepša je bila plaža Steinsvika na otočku Sommarøy, ki je s Kvaløyo povezan z mostom. Tudi tu je možnost kampiranja ali pa samo uživanja v razgledih.

plaža na otoku Sommarøy

Prekrasna plaža na otoku Sommarøy

Ersfjordbotn na Kvaløyi

Na otoku Kvaløya se nahaja še en Ersfjord (tako kot tudi na Senji). Na koncu tega fjorda je vasica Ersfjordbotn in od tam so prekrasni razgledi. Namreč na tisti točki se stikata dva oz. kar trije fjordi. To pomeni, da stojiš na zelo ozkem delu kopnega, vse naokoli tebe pa so fjordi. Res prekrasen pogled in vreden postanka.

Ersfjord na otoku Kvaloya - fjord na Norveškem

Ersfjord na otoku Kvaloya

Stetind

Na celinskem delu Norveške, bi izpostavila dve stvari. Prva je norveška narodna gora Stetind, ki se nahaja približno 70km južno od Narvika. Vzpon na Stetind je tehnično zahteven (alpinističen vzpon), pogumni in izkušeni planinci se lahko vzpnejo na Hals Fortopp, prvi vrh Stetinda, ostali pa se ustavite vsaj ob cesti na parkirišču Stetind Parkplass in si poglejte to mogočno goro!

Pogled na Stetind z vrha Halls Fortopp

Pogled na Stetind z vrha Halls Fortopp

Ledenik Steindalsbreen

Ledenik Steindalsbreen velja za najnižje ležeči ledenik na Norveškem, saj pride vse do 480m. Nahaja se v Lyngenskih alpah, vzhodno od Tromsa. Slabi dve uri hoje in stojiš lahko nasproti več kot 8000 let starega ledenika. Zame je bilo tole nekaj najlepšega na tem potovanju.

Ledenik Steindalsbreen, severna Norveška, Lyngen Alps

Ledenik Steindalsbreen, Norveška

Severni jeleni

Najina velika želja je bila videti severne jelene in lose. Z losi nisva imela sreče, severne jelene pa sva videla precej od blizu. In kakšne mogočne živali so to! Prekrasno. Brala sva, da je idealen kraj za srečanje s severnimi jeleni otok Kvaløya in to lahko potrdiva. Čeprav sva na otoku preživela le en dan (pa še to ne celega), sva jih videla kar nekaj. Če bi na otoku prespala in se naokoli vozila v bolj mirnih urah (zgodaj zjutraj ali bolj proti večeru), bi jih verjetno lahko srečala še več.

Severni jeleni se sprehajajo kar po cesti - otok Kvaløya

Severni jeleni se sprehajajo kar po cesti – otok Kvaløya

Polnočno sonce ali severni sij

Mnogi se odpravljajo na sever Norveške z namenom opazovati ali polnočno sonce ali pa severni sij. Midva sva šla v času polnočnega sonca, ki v povprečju traja od sredine junija do sredine julija. Točni dnevi se razlikujejo glede na lokacijo. Bolj, ko ste na severu, daljše je to obdobje polnočnega sonca.

Polnočno sonce, Lofoti, Norveška

Polnočno sonce

Kaj sploh pomeni polnočno sonce? To pomeni, da sonce nikoli ne zaide, da je cel dan, vseh 24h nad obzorjem. Ob “polnoči” pa je na svoji najnižji točki, tik nad horizontom. Idealno ga je opazovati s kakšne plaže, ko vidiš sonce tik nad morjem. Sedaj pa nekaj trikov: sonce ni najnižje točno ob polnoči, ampak ob 1h zjutraj – zaradi premika ure na poletni čas! In polnočno sonce je na severu! Ne na zahodu – na severu! Namreč, sonce je zvečer, recimo ob 20h res na zahodu, ampak potem počasi potuje po severu do vzhoda, kjer ga spet vidimo zjutraj. Torej, ko boste iskali kraj za opazovanje polnočnega sonca, poiščite neko plažo (ali pa goro), ki je obrnjena proti severu in proti morju.

polnočno sonce, Vaeroy, Lofoti, Norveška

Polnočno sonce

Severni sij pa je nekaj čisto drugega. To je pa nebesni pojav, ki ga navadno vidimo kot zeleno vrtinčenje na nebu. Viden je v temnejšem delu leta, navadno od konca septembra pa do konca marca. Za opazovanje tega potrebuješ temno nebo (brez svetlobne onesnaženosti) ter jasno nebo (brez oblakov). Midva sva ga pred leti iskala na Islandiji, na severu Norveške pa pravijo, da so idealni kraji za opazovanje tega Kvaløya ter Lyngenske alpe. Ampak tega midva nisva preverila.

PREBERI ŠE  Zavarovanje najetega avtomobila preko posrednika in povračilo stroškov (najina izkušnja)

 

Tole je najine top znamenitosti Lofotov in severne Norveške. Ogledala sva si sicer še kar nekaj stvari, nekaj pa jih tudi izpustila, pa so morda tudi zelo lepe. S tem želim povedati, da je sever Norveške prekrasen in res poln čudovitih krajev, gora, plaž, fjordov in razgledov. Ja, sever Norveške je vreden časa in denarja za potovanje tja gor.

Pozdravček s severa Norveške

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena