Nasveti za potovanje v Sudan

Popotniški nasveti za Sudan

by Katarina

Sudan je tretja največja država Afrike (pred odcepitvijo Južnega Sudana je bil Sudan največja država v Afriki!), ki se nahaja južno od Egipta. Pohvali se lahko s številnimi piramidami (imajo jih več kot v Egiptu!), templji, grobnicami, reko Nil, prekrasnimi koralnimi grebeni v Rdečem morju … a vendar je Sudan zelo ne turistična država. Zakaj? Ker verjetno vsak ob besedi Sudan pomisli na vojno, nasilje v Darfurju, revolucijo … Ne zanikam teh stvari, povem pa, da je Sudan veliko več kot to in da se da kljub konfliktom po Sudanu čisto normalno potovati. Zato sva za vse pogumneže, ki se odpravljate v Sudan, tule zbrala najine nasvete za potovanje v Sudan. Da vam bo malo lažje, saj je informacije o Sudanu res težko dobiti.

Sudanske piramide: Karima (Jebel Barkal). Sončni zahod za piramidami

Sudanske piramide: Karima (Jebel Barkal)

Nasveti za potovanje v Sudan

Varnost

Pa začnimo z najbolj očitno stvarjo. Varnost v Sudanu. Je Sudan res tako nevaren? Na splošno velja, da je severni del Sudana, torej od Kartuma severno država varna za potovanja. Južni del proti mejo z Južnim Sudanom ter zahodni del, tam, kjer je Darfur … no, tam pa ni tako zelo varno.

Varnostne sile so povsod

V Kartumu imajo zadnja leta tudi veliko protestov in pri teh stvareh je vedno treba biti previden. Nikoli ne veš, kdaj se bodo protesti sprevrgli v nasilne. Smiselno je spremljati lokalne novice, vprašati domačine (recimo v nastanitvi), kateri del mesta je varen, nevarnim delom oz. delom, kjer so protesti, pa se splača izogniti. V času najinega bivanja v Kartumu nisva zasledila nobenih protestov, tako da težav s tem nisva imela.

Kartum je veliko mesto, kjer priložnost lahko naredi tatu. Menda se pojavljajo občasna žeparstva. Midva sva se držala popotniškega pravila, da ponoči nisva sama hodila naokoli. Ko sva bila z domačini, pa so itak oni vedeli, kje je varno, kam lahko gremo zvečer in kam ne. Izven Kartuma pa sva se počutila zelo varno. Kraji, kjer sva potovala, so majhni, ljudje pa izredno prijazni.

Najboljši čas za potovanje v Sudan

Sudan velja za eno najbolj vročih držav sveta, zato potovanje tja v višku poletja vsekakor odsvetujeva. Takrat namreč temperature presežejo 40°C! Midva sva potovala v januarju in vreme je bilo ravno pravšnje. Čez dan smo imeli med 25-30°C, zvečer pa se je shladilo na okoli 15°C. Sudanci so pravili, da je to mrzlo za njih, za naju pa je bilo super. Najboljši čas za potovanje je torej v naši zimi, nekje od novembra pa do marca. Smiselno se je izogniti tudi ramadanu. To je muslimanski sveti mesec, ko se ljudje postijo od sončnega vzhoda do zahoda. Takrat tudi restavracije ne obratujejo čez dan, pa tudi prehranjevanje v javnosti ni ravno zaželeno.

popotnika stojita na gori Jebel Barkal, za njima so sudanske piramide, Karima

Pogled z Jebel Barkala proti zahodu: sudanske piramide

Viza za Sudan

Za Sudan Slovenci potrebujemo vizo. Nam najbližje veleposlaništvo je na Dunaju, kjer se moramo tudi osebno zglasiti. Več o Sudanski vizi pa že piše na blogu:

Viza za Sudan

Poleg vize potrebujemo še registracijo na policiji in dovoljenje za potovanje. Registracijo na policiji je uradno treba urediti v treh dneh po prihodu, v realnosti pa je glavno samo to, da jo imaš urejeno pred odhodom. Dovoljenje za potovanje pa je potrebno za potovanja izven Kartuma, torej izven glavnega mesta. Tudi postopek pridobitve teh dveh stvari sva že napisala na blog:

PREBERI ŠE  Sudanska birokracija: Prijava na policiji in dovoljenje za potovanje

Denar v Sudanu

Tuje kartice v Sudanu NE delujejo. To je še posledica ameriških sankcij, ki naj bi jo sicer v kratkem odpravili. Ampak zaenkrat še ostaja v veljavi. Zato je ključno, da v Sudan prinesemo gotovino. Midva sva imela ameriške dolarje in sva jih brez težav zamenjala. Včasih je bila razlika med menjavo v banki ali pa na črnem trgu ogromna, januarja 2023, ko sva bila midva tam, pa je bila precej majhna. Vseeno se splača preveriti. Midva sva recimo vprašala v nastanitvi in nama je lastnik apartmaja preko vez zamenjal 400 USD na črnem trgu. Kar je bilo več kot preveč za približno en teden potovanja po Sudanu za dve osebi.

Ponekod bodo sprejeli tudi ameriške dolarje oz. vam celo ceno povedali že v osnovi v ameriških dolarjih. A je skoraj vedno tako, da je ceneje, če plačate v lokalni valuti – sudanskih funtih. V Sudanu imajo tudi precejšnjo inflacijo, zato se splača menjati denar šele, ko ste v Sudanu in ne preveč naenkrat. In kar vam gotovine ostane, nikar ne nosite iz države, ker jo bo zelo težko kjerkoli zamenjati. V Egiptu recimo nisva našla nikogar, ki bi menjal sudanske funte!

Jezik v Sudanu in sporazumevanje

Uradni jezik v Sudanu je arabščina, angleško, ali kateri drug jezik pa govorijo le redki. Zato zelo priporočava, da se pred potovanjem naučite vsaj par besed v arabščini ali pa imate s seboj kakšen slovar frazemov (phrase book). Google Translate preverjeno ni najboljši. Arabščino prevaja zelo slabo in kot tak ni ravno koristen pri sporazumevanju.

Vsi poskušajo dešifrirati, kaj je GoogleTranslate prevedel

Običaji in vera v Sudanu

97% prebivalcev Sudana je muslimanov. Zato je pričakovati muslimansko kulturo. To pomeni, da je vikend v Sudanu v petek in v soboto. Petek je sveti dan, ko dopoldne vse obstane, ljudje si vzamejo čas za obisk mošeje in molitve. To tudi pomeni, da je večina stvari zaprtih v petek in da je prevozov v petek bistveno manj. Kot muslimanska država je Sudan tudi brezalkoholen. To pomeni, da piva pač ne dobiš kar tako. Kar se tiče oblačenja, velja, da ženske in moški nosijo dolge hlače oz. dolga krila. Nog ne razkazuje nihče. Na podeželju tudi vsi nosijo dolge rokave, v Kartumu pa vidiš tudi moške v majicah s kratkimi rokavi. Ženske ne. Domačinke tudi vse po vrsti nosijo naglavno ruto, kar pa ni zahteva za turistke. Kako sva torej hodila oblečena po Sudanu? Rok je imel lahke dolge hlače in majico s kratkimi rokavi, Katarina pa lahke dolge hlače ali krilo do tal ter majico z dolgimi rokavi. Ruto pa samo za obisk mošej.

moški in ženska v hodita po puščavi

Sama v puščavi

Kot zanimivost naj še omenim, da sva v Kartumu videla precej koptskih cerkva in celo katoliško katedralo. To naju je presenetilo glede na velik delež muslimanskega prebivalstva.

Hrana v Sudanu

Sudan ni ravno kulinarična destinacija. Hrana je zelo preprosta. Njihova tipična jed je ful – to je juha iz boba z dodatkom sira, sveže zelenjave in olja. Shranjujejo (oz. kuhajo) jo v zanimivih loncih, ki jih boste videli ob cesti, pred restavracijami. V večini primerov je nama ful vedno deloval zelo “sumljiv”, ampak sva jo vedno odnesla brez posledic. Par požirkov CocaCole po obroku naju vedno reši.

nubijski gospod pri večerji

Z Magzoubom na večerji. Jedeli smo – kaj drugega kot pa ful, sudansko juho iz boba

V Kartumu je izbire hrane nekoliko več, na podeželju pa sva večinoma našla samo gostilnice s fulom. Čez dan se na tržnicah dobi tudi sezonsko sadje – januarja so bile to odlične grenivke! Pa seveda njihov arabski ploščati kruh. Midva sva si potem v minimarketih kupila še sudansko arašidovo maslo in to so bili najini zajtrki in malice. Zvečer pa pač ful.

Zelo sudanska je tudi navada pitja čaja. Čas strežejo praktično na vsakem vogalu, na ulici so plastični stoli, kamor se lahko usedeš in popiješ svoj čaj. Gre za pravi, angleški čaj z veliko sladkorja ;).

Nastanitve v Sudanu

Nastanitve v Sudanu so … hm, recimo temu zelo preproste. V nekaterih turističnih krajih (Kartum, Meroe, Karima) obstaja nekaj noro dragih hotelov (govorimo o več 100€ na noč), vse ostalo pa je sicer zelo poceni, ampak tudi zelo preprosto. Rjuh ne menjajo, sobe niso pometene, kopalnice so res zelo preproste. Moraš biti kar trpežen, da to preneseš (ali pa dovolj utrujen, da vseeno zaspiš). Midva sva imela s seboj notranjo spalno vrečo – to je pravzaprav rjuha, ki jo navadno daš v spalno vrečo. V Sudanu pa sva jo uporabljala kot pa čist kos posteljnine.

Internet in telefon v Sudanu

Wifija v Sudanu ni za pričakovati, zato je nakup sim kartice skoraj nujen. Midva sva vzela operaterja Sudani, kjer sva za okoli 12€ dobila ogromno prenosa podatkov (4GB) in kar nekaj minut klicev za po Sudanu. V enem tednu sva minute skoraj porabila, ker je bilo vsake toliko treba poklicati za rezervacijo, prenosa podatkov pa je bilo preveč, saj tudi pokritost zelo variira po državi. V večini primerov sva imela vsaj malo signala, ni bilo pa vedno dovolj za recimo pošiljanje slik.

sudanske piramide Meroe, spredaj pa stoji ženska v beli srajci

piramide Meroe so bile najbolj odročen kraj v Sudanu

Kako potovati po Sudanu? Avto, avtobus, štopanje?

V Sudanu se avtomobila za samostojno potovanje načeloma ne da najeti. Vedno dobiš (in plačaš) poleg še šoferja. Ko sva se malo zanimala, sva sicer našla nekaj agencij, ki bi nama oddale samo avto, vendar le za daljše potovanje (več kot 1 teden), cena pa je bila tudi izredno visoka.

Zato sva se odločila za javni prevoz. V Sudanu imajo železniški promet, ampak vozi zelo ne redno, na koledar 😉 Vsaj tako so nama rekli domačini. Zato je najboljša možnost pač avtobus. Avtobusi in minibusi povezujejo vsa mesta in vasi po Sudanu, vozijo vsak dan, včasih tudi večkrat na dan. Avtobusi so načeloma bolj urejeni, kar pomeni, da ima vsak potnik svoj sedež, minibusi pa so vedno natrpani do konca in speljejo šele, ko je kombi res poln. Najbolj “ziher” je, če se lotite iskanja prevoza v naslednje mesto zjutraj. Takrat bo povezavo najlažje dobiti.

Totalno nabasan minibus

Kadar si sredi ničesar in hočeš pot začeti v kraju, ki sicer nima avtobusne postaje, od koder bi avtobusi oz. minibusi redno odhajali, potem ti preostane štopanje. Cest v Sudanu ni veliko in skoraj gotovo bo kakšno vozilo pripeljalo mimo. V najboljšem primeru bo to avtobus ali minibus, ki ti bo ustavil in te odpeljal s seboj. Sicer pa čakaš, da ti ustavi kakšen tovornjak. Midva sva nekajkrat poskusila tudi s štopanjem in nikoli nisva čakala dlje kot pol ure. Pa same dobre izkušnje sva imela.

Vedeti je tudi treba, da premiki po Sudanu pač trajajo. Dobro je imeti cel dan za vsak daljši premik.

ženska štopa ob cesti skozi puščavo. Sudan, Meroe piramide

Štopanje v Sudanu ni nič nenavadnega

Znamenitosti Sudana

Za konec pa še: kaj si pogledati v Sudanu? Največja atrakcija Sudana so piramide Meroë, potem sledi sveta gora Jebel Barkal, pod njo pa najdemo piramide in egipčanski tempelj, v El Kurru so prekrasne grobnice kušitskih faraonov, na skrajnem severu Sudana pa ne gre zamuditi tudi templja Soleb – zelo lepo ohranjenega egipčanskega templja. Poleg teh zgodovinskih znamenitosti Sudana, se marsikdo odpravi še do Rdečega morja, v kraj Port Sudan, ki je izhodišče za potapljaške izlete, ter v Kassalo, kjer je par gričkov. Slednjih dveh stvari nisva obiskala, so bile pa v najinem širšem naboru.

Za konec pa še to: Sudan je čudovit ❤️

popotnika pozirata v egipčanski pozi pred templjem Soleb

Tempelj Soleb

 

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena