Koliko stane treking v Nepalu?

Stroški trekinga v Nepalu

by Katarina

Najpogostejše vprašanje, ki sva ga dobila tekom trekinga v Nepalu, je bilo: “Koliko stane treking v Nepalu?” ali pa “Kakšni so stroški trekinga v Nepalu?“. Tudi za naju je bila to precej velika uganka. Sploh zato, ker moraš na treking s seboj vzeti gotovino in je dobro približno vedet, koliko potrebuješ. Nekje sva prebrala, da v povprečju treking stane 30-40 USD na osebo na dan in s tem sva računala. Ampak povem vam, da sva imela midva gotovine čisto preveč! Naju je treking stal precej manj, ali pa sva samo narobe računala 🙂 Kakorkoli, odločila sva se, da napiševa kar eno objavo iz tega in predstaviva, razčleniva najine stroške trekinga. Upava, da si boste iz tega tudi sami lahko preračunali, koliko gotovine boste nesli s seboj.

annapurna III, treking v Nepalu

Treking v Nepalu – Annapurna III

Koliko stane treking v Nepalu?

Stroški trekinga v Nepalu so odvisni od večih stvari, recimo od tega, ali potrebuješ vodiča, drago dovolilnico, letalski prevoz do izhodišča, itd. Midva sva šla na verjetno najcenejši treking v Nepalu: Annapurna Circuit oz. Tilicho Trek (ki je del Annapurna Circuit). O samem trekingu si lahko več prebereš v objavi Najina izkušnja trekinga v Nepalu, zakaj sva ga izbrala pa piše tule: Kako izbrati treking v Nepalu. Tukaj pa bom povedala samo nekaj osnov, ki so pomembne za razumevanje najinih stroškov trekinga v Nepalu:

  • treking: Annapurna Circuit oz. Tilicho trek, 8 dni
  • brez vodiča ali nosača
  • v predsezoni (septembra)
  • zajtrk in večerjo sva jedla v gostiščih, kosila oz. malice pa sva si delala sama

Sedaj približno veste ozadje najinega trekinga in lahko vam predstaviva najine stroške na trekingu.

moški in ženska pred turkiznim jezerom Tilicho lake v Nepalu

Pozdrav s Tilicho lake-a

Dovolilnica za treking

Tujci v Nepalu potrebujemo dovolilnico za treking. Pravzaprav potrebujemo dve. Eno je TIMS card (kar je neke vrste osebna izkaznica pohodnika v Nepalu), drugo pa je dovolilnica za posamezno območje. V času najinega trekinga TIMS kartice niso pregledovali, tako da so nama na samem uradu povedali, da je ne potrebujeva. Tako sva prihranila okoli 25€ po osebi.

Za treking po Annapurna Circuit in tudi Tilicho trek je potreben ACAP permit (Annapurna Conservation Area Project). To sva si uredila v Katmanduju (da se tudi v Pokhari in v Besisaharju), cena pa je bila 3000 rupij na osebo (23 €).

Dve dovolilnici za Annapurno (ACAP) sta naju stali 6000 rupij (46€).

ACAP dovolilnica za treking okoli Anapurne

Dovolilnice za treking – brez tega ne prideš daleč!

Prevoz do izhodišča trekinga

Izhodišče za treking Annapurna Circuit je vasica Besisahar. Do tja sva šla z mini busom iz Katmanduja, ki naju je stal 900 rupij (7€) po osebi. V Besisaharju bi lahko že začela hodit, ampak je še naprej speljana (slaba) cesta in z jeepom se da priti tudi še višje. Midva sva treking dejansko začela v Pisangu, tako da sva iz Besisaharja do Pisanga vzela še ta jeep. Strošek je bil 3500 rupij (28€) po osebi v eno smer.

Celotna pot do začetka trekinga je stala 35€ po osebi v eno smer.

terensko vozilo prečka reko. Dostop do izhodišča za treking v Nepalu

Vožnja z jeepom je bila precej adrenalinska

Prenočišča na trekingu

Cene prenočišč na trekingu so smešno nizke. V času najinega trekinga sva plačala od nič pa do največ 500 rupij (4€) na noč za sobo s straniščem. Cena je taka ob pogoju, da v gostišču/koči tudi ješ. Sicer je cena precej višja. Omeniti velja, da se v višku sezone (oktober, november, april, maj) cene nastanitev dvignejo.

PREBERI ŠE  Najini najljubši popotniški filmi in serije

Tekom celega trekinga sva dala vsega skupaj približno 10€ za 7 noči za dve osebi. 

lesena koča v vasi Pisang - prenočišče na trekingu Annapurna Circuit

Tole je bilo najino prvo prenočišče na trekingu

Hrana na trekingu

V gostiščih se dobi okusna in polnovredna hrana. Cene sicer z nadmorsko višino naraščajo, ampak nikjer ne pridemo do takih cen, kot so recimo v slovenskih gorskih kočah. V večini primerov je bila jed med 400 in 800 rupij (to je 3 – 6€). Seveda je malo odvisno kaj naročiš.

Načeloma sva za zajtrk jedla ali ovseno kašo ali pa tibetanski kruh z marmelado (to je neke vrste flancat). Zraven sva naročila ali dve skodelici čaja, ali pa samo vrelo vodo, saj sva imela nekaj vrečk kamiličnega čaja s seboj. Ovsena kaša je stala 400-450 rupij (3,5€), čaj okoli 100 rupij (0,8€), vrela voda pa 50 rupij (0,4€).

ovsena kaša z jabolki za zajtrk

Ovsena kaša za zajtrk

Kosil navadno nisva jedla, saj nama sredi hoje ni pasal tako velik obrok. Rajši sva imela za malico proteinske ploščice, ki sva jih prinesla iz Slovenije, oreščke, krekerje ali toast ter kakšno marmelado, pašteto, Nutello (v malih pakiranjih, tudi iz Slovenije). Sproti sva si kupila kakšna jabolka, nekje sva dobila sir iz jakovega mleka, kakšne piškote ipd.

Večerje sva spet jedla v nastanitvah. Jedla sva recimo momo-te, dal bhat, pražen riž ali rezance z zelenjavo in podobno. Cene so bile od 500 pa do 800 rupij (3 – 6€). Vedno sva jedla zelenjavne jedi; če bi izbrala mesne, bi bilo dražje. Ampak nekako mesa nisva želela jesti, saj nikoli ne veš, kje je bil shranjen. Lahko povem, da se je tudi Rok najedel s temi zelenjavnimi jedmi, pa je sicer velik ljubitelj mesa 🙂

tipična nepalska jed: dal bhat

tipična nepalska jed: dal bhat

Kar se tiče vode, sva jo sama filtrirala, saj voda načeloma ni pitna. Plastenke s filtrom sva prinesla s seboj, doma pa sva kupila še tablete za razkuževanje vode. Strošek je bil 7€ za te tablete v Sanolaborju.

Vsa hrana in voda na trekingu naju je v 8 dneh stala okoli 150€. V to je vključena tudi hrana, ki sva jo kupila že doma in prinesla s seboj.

Zdravila

Tekom trekinga sva redno jemala probiotike, C-vitamin, magnezijeve tablete ter acetozolamid (Edemox) za preprečevanje težav z višino. Vse to se da zelo poceni dobiti v Katmanduju, ampak midva sva te stvari kupila pri nas – je malo dražje, ampak sva bila vsaj gotova, da bova imela prave stvari pri sebi. S seboj pa sva imela še veliko zdravil tako – za vsak slučaj. Nekaj sva jih pobrala doma iz predalov, nekaj kupila na novo v Sloveniji. V Nepalu sva kupila le pločevinko kisika.

Vse zdravila, ki sva jih kupila na novo, so naju stala okoli 46€.

zdravilo Diamox za lajšanje težav z nadmorsko višino

Zdravila se dobi tudi na trekingu – po smešno nizki ceni!

Oprema za treking

Seveda za treking potrebujemo tudi pohodniško opremo. Midva sva večino stvari že imela doma, nekaj kosov oblek sva kupila na novo, zamenjala nekaj dotrajanih stvari (recimo nahrbtnik, pohodniške palice). Ampak težko karkoli od tega štejem v sam strošek trekinga, saj bova te stvari uporabljala še naprej. V Katmanduju (in Pokhari) se da kupiti praktično vso pohodniško opremo po zelo ugodnih cenah. Se je pa treba zavedati, da so to vse ponaredki in da kvaliteta nepalskega North Face-a ni niti približno podobna tisti pravi znamki North Face 🙂 . Če boste kupovali pohodniško opremo v Nepalu, kupite le tisto, kar ni bistveno za treking in ni problema, če recimo sredi trekinga razpade 😉 . Kaj točno sva vzela s seboj na treking, pa lahko prebereš v objavi tule: Kaj spakirati za treking v Nepalu?

ženska na trekingu v Nepalu

Opremo za treking sva večinoma že imela svojo

Zlata rezerva

Spomladi sta bila na trekingu v Nepalu (sicer okoli Everesta) najina prijatelja. Na koncu jima je višinska bolezen delala že kar hude težave in odločila sta se, da se iz Everest Base Camp-a vrneta v Luklo s helikopterjem. Cena tega prevoza je bila 300 USD na osebo. Nama bi sicer načeloma zavarovalnica krila reševanje (tudi helikoptersko) iz gora v Nepalu. Ampak ker je dostikrat tako, da v Nepalu ni signala in ne bi mogla kar takoj poklicati zavarovalnice, sva imela tudi midva s seboj nekaj dolarjev. Vzela sva 600 USD – za vsak slučaj. Za primer, če nama bi zmanjkalo nepalskih rupij in bi pač poskusila plačati z dolarji. Ali pa če bi potrebovala nujno reševanje s helikopterjem in bi ga lahko takoj plačala, z zavarovalnico pa urejala naknadno.

PREBERI ŠE  Top plezališče v Omanu: Hadash

Na srečo te rezerve nisva potrebovala. Ampak vseeno, se splača imeti nekaj sto dolarjev ali evrov za vsak slučaj (600 USD v najinem primeru).

helikopter nad ledeniškim jezerom Tilicho lake

Skupen strošek trekinga v Nepalu

Vse skupaj sva za treking dala torej 322€ za dve osebi za 8-dnevni treking Tilicho trek (ki je del Annapurna Circuit). To je 20€ na osebo na dan. Ker sva nekatere stvari lahko uredila in plačala že prej (nekaj hrane in zdravila iz Slovenije, dovolilnice), bi lahko računala s še nižjim dnevnim zneskom, ko sva ugotavljala, koliko gotovine potrebujeva za na treking.

Seveda pa je strošek trekinga v Nepalu odvisen od vsakega posameznika. Nekdo bi na istem trekingu zapravil še več, spet drugi pa bistveno manj. Naj vam tale najin izračun pomaga pri pripravi na treking v Nepalu ;).

treking v nepalu: oprema

Komentiraj

2 komentarja

Brina Perus 12/2022 - 10:07

Super članek, samo pri zdravilih bi imela bolj natančne informacije, katere probiotike sta uporabila? Ker tega je kot smetja, ker pa si Katarina iz “branže” oz. blizu, je fajn vedeti, na katere prisegaš 😉
Lep pozdrav,
Brina

Odgovor
Katarina 12/2022 - 18:58

Živjo,
probiotiki so večinoma vsi prehransko dopolnilo. Tako da niso tako regulirani in testirani kot zdravila. Zato mi je Linex najljubši, saj je certificiran kot zdravilo. Od ostalih pa uporabljava od Jamieson ene ful močne, pa od BioGaia ene pa še kakšni bi se našli. Tako da zaključim lahko, da nimava posebne preference.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena