Nürnberg (Nuremberg) – postanek na poti domov

Nürnberg znamenitosti

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Pot iz Bonna do Ljubljane je dolga približno 1000km in traja približno 10h – če se pelješ direktno in če ni nobenih zastojev. Ampak ker sva imela celo nedeljo časa, da prideva do doma, sva se odločila, da narediva en postanek. Nekje na pol poti je mesto Nürnberg (oz. poslovenjeno Nuremberg), ki je znano po svojem lepem srednjeveškem centru, gradu ter po nuremberških procesih.

Pozdravček iz Nürnberga!

Imela sva še veljavno mesečno karto za ves javni prevoz v Nemčiji, zato sva se zapeljala na jug mesta Nürnberg, parkirala avto v bližini postaje podzemne železnice in se v mesto odpravila z javnim prevozom. Za ogled mesta sva si vzela približno 3h, kar je bilo dovolj, da sva si pogledala center mesta, ni pa bilo časa za ogled kakšnih muzejev.

nemške srednjeveške stavbe, Nürnberg

Nürnberg slovi po svojem čudovitem srednjeveškem centru

Nürnberg – znamenitosti, ki sva si jih pogledala

Kaj si pogledati v Nürnbergu? Stari del mesta, itak. Ampak, kaj točno? Začela sva malo brskati po spletu in kmalu postala precej žalostna. Že res, da ima Nürnberg zelo lep stari mestni center (Altstadt) iz srednjega veka. A dejansko to, kar vidimo danes, ni iz srednjega veka, pač pa iz obdobja po drugi svetovni vojni. Namreč, v letih 1943 – 1945 so zavezniki (ZDA in Velika Britanija) Nürnberg močno bombardirali in uničeno je bilo praktično celo mesto! Vključno s čudovitim in utrjenim srednjeveškim centrom. Mene je že tu kar malo razjezilo vse skupaj. Na splošno govorimo o grozotah 2. svetovne vojne in o tem, kaj vse so Nemci naredili slabega. Ampak, koliko ljudi je pa umrlo v teh bombardiranjih, koliko mest je bilo uničenih po celotni Nemčiji zaradi ZDA in ostalih zaveznikov? O tem pa nihče ne govori. Uf, sva šla kar malo drugačne volje na ogled Nürnberga.

mozaik Nürnberg Altstadt

Nürnberg Altstadt

Sodna plača (Justizpalast) – Nürnberški procesi

Ogled sva začela na najbolj oddaljeni točki od najinega avtomobila: na SZ mesta pri sodni palači. Sodna palača v Nürnbergu se je v zgodovino zapisala po Nürnberških procesih – to so bili sodni procesi proti nacističnim veljakom, ki so se odvijali po koncu 2. svetovne vojne. To je bil prvi takšen sodni proces v celotni zgodovini, kjer se je sodilo zaradi zločinov proti človeštvu.

Zanimivo je dejstvo, zakaj so za to sojenje izbrali Nürnberg in ne kakšnega večjega mesta. Nürnberg je bil v letih, ko so Nemčiji vladali nacisti, mesto, kjer so imeli srečanja nacistične stranke in tam so sprejeli nekatere sporne zakone. Zato so menda simbolno potem to mesto izbrali tudi za sojenje nacistom. Drugi razlog pa naj bi bil ta, da je bila sodna palača v Nürnbergu ena redkih v Nemčiji, ki med vojno ni bila poškodovana.

Sodna palača (Justizpalast) v Nürnbergu

Sodna palača (Justizpalast) v Nürnbergu

Nürnberški grad

Grad, ki se dviga nad starim centrom mesta v Nürnbergu velja za eno največjih in najpomembnejših srednjeveških utrdb v Evropi. Grad je bil nekaj časa tudi sedež vladarjev Svetega nemškega cesarstva. Res je sicer, da je bil tudi grad med 2. svetovno vojno močno poškodovan, a so ga po vojni lepo obnovili.

PREBERI ŠE  Izlet v Bonn - rojstno mesto skladatelja Beethovna

Grad je sestavljen iz večih stavb, stolpa, cerkva, vmes pa so številne uličice. Tudi razgled z gradu je čudovit, saj se vidi praktično celo mesto.

Nüremberški grad

Nüremberški grad

Stari center mesta Nürnberg

Sledil je še sprehod skozi stari center mesta. Ikona tega dela je seveda katedrala sv. Lovrenca (St. Lorenz), zgrajena v gotskem stilu, z dvema zvonikoma in ogromnim rozetnim oknom (premer je kar 9m), potem pa je tam še ogromno tistih tipičnih nemških hišk z lesenimi tramovi, ki so vidni tudi na fasadi.

Stari center mesta v Nürnbergu

Stari center mesta v Nürnbergu

Handwerkerhof Nürnberg (rokodelski del starega centra)

Kot vasica znotraj mesta – Handwekerhof Nürnberg je nekdanji rokodelski del mesta, kjer je še danes polno trgovinic s spominki in kvazi ročno izdelanimi stvarmi. Hkrati pa je tam tudi polno restavracij, kjer se da dobiti tipično klobaso – Nürnberger Bratwurst. Idealno za zaključek izleta po Nürnbergu!

Handwerkerhof Nürnberg

Handwerkerhof Nürnberg

 

Nürnberg je sicer znan po številnih nacističnih stavbah, krajih, kjer so se nacisti zbirali. Med njimi je tudi “Rally Grounds”, kjer so nacisti prirejali svoje propagandne dogodke. Nama je za to zmanjkalo časa, zgleda pa stvar precej zanimiva. Sploh, če greš tja v vodeni skupini, z vodičem, ki ti pove še malo več ozadja. Preverite tole turo, ki je zelo ugodna:

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena