Berlin – moj drugi dom

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ah, ta Berlin. Je moje drugo najljubše mesto, takoj za Ljubljano. Zakaj je na drugem mestu? Ker nima razgleda na gore! Vse ostalo pa je v Berlinu top! 🙂

jesen v Berlinu

Zaradi družinskih prijateljev sem Berlin redno obiskovala že od majhnega, prvič pri svojih 9 mesecih! Pri 23 letih pa sem se za 3 mesece preselila v to metropolo in tu s pomočjo organizacije IAESTE opravila svojo študijsko prakso. Tudi sedaj se redno vračam v Berlin; na obisk k znancem in pa, da si pogledam še kakšno znamenitost. Berlin ima res toliko za pokazati, da nikoli ne moreš videti res vsega. Tule predstavljam Berlin takšen, kot je meni všeč. Za več koristnih informacij pa poglejte objavo: Mestni vodnik: Berlin, Nemčija.

Berlin, Brandenburger Toor 1990

Moj prvi obisk Berlina! Avgust 1990

Berlin je ogromno mesto, 10x večje kot Ljubljana, praktično vsaka četrt je mesto v malem. pohvali se lahko z odličnim javnim prevozom, ki vsebuje avtobuse, tramvaje, podzemno železnico, S-bahn (v prevodu to pomeni hitri mestni vlak) in »navaden« vlak. Seveda Berlinčani kritizirajo vse te vlake in se jezijo zaradi izpadov in zamud, ampak v primerjavi s Slovenijo, je mestni promet odličen! Edino kar ni najbolj razvito je kolesarjenje v mestu. Res je, da veliko ljudi kolesari, vendar so kolesarske steze redke, pogosto zaparkirane, pešci in vozniki pa ne najbolj strpni in pozorni do kolesarjev. Mene Berlin navdušuje tudi s svojo odprtostjo, liberalnostjo, modernostjo hkrati pa je toliko zgodovine v tem mestu. 

ženska na ležalniku v mestu Berlin

Počitek v Berlinu z Ampelman-om – možicem, ki je sicer na semaforjih za pešce

Moje najljubše stvari v Berlinu (niso v vrstnem redu):

East Side Gallery

Kakšen kilometer ohranjenega berlinskega zidu, z original grafiti, takimi kot so bili takrat. Moj oče je tekom svojih srednješolskih let živel v takratni Vzhodni Nemčiji, nedaleč od Berlina. Kot državljan Jugoslavije je možnost vstopa tudi v Zahodni Berlin. Velikokrat nam je pripovedoval o teh prečkanjih meje, o berlinskem zidu in o vseh gramofonskih ploščah, ki jih je za sošolce “prešvercal” na vzhod. Ravno zaradi vseh teh zgodb in pripetljajev mi je ostanek berlinskega zidu še toliko bolj zanimiv. No, in pa dejstvo, da je berlinski zid padel le 2 dni po mojem rojstvu.

Grafiti na ostanku berlinskega zidu

Berlinski zid je padel le nekaj dni po mojem rojstvu. Datum je napisan tudi na tablici tega trabanta. Sveže prenovljeni grafiti na East Side Gallery, november 2010

Filharmonija

Zelo mi je všeč klasična glasba, Rok pa mi je približal sodobno arhitekturo. Berlinska filharmonija združuje oboje. Ko sem živela v Berlinu sem sama sebi izpolnila veliko željo in si kupila vstopnico za ogled koncerta. Bilo je nepozabno.

filharmonija Berlin

Berlinska filharmonija in družba, ki je šla avgusta 2014 na vikend izlet v Berlin

Tierpark živalski vrt

Tierpark je manj znan živalski vrt bivšega Vzhodnega Berlina. Za razliko od Berliner ZOO, ki je praktično v centru mesta, je Tierpark izven strogega centra, zato pa je večji, bolj umirjen in naraven. Všeč mi je bilo, da imajo živali več prostora in da se bolj trudijo, da simulirajo njihov naravni habitat. V tem živalskem vrtu sem doživela nepozaben prizor: bila je zimska, snežena sobota, živalski vrt je bil skorajda brez obiskovalcev in večina živali se je skrivala v notranjih prostorih. V prostoru velikih mačk, tam čisto na koncu stavbe, je tik ob rešetkah svoje kletke ležala odrasla puma, z druge strani rešetke pa jo je za ušesi čohljala ena od oskrbnic. To še ni nič tako posebnega, si mislite. Kar pa res fenomenalno, je to, da je ta puma predla! Ja, prav ste prebrali. Puma je predla. Če ste kdaj slišali presti domačo mačko? Ja? No, potem ta zvok 10x ojačajte in znižajte za 2 oktavi … kot bi poslušal motor traktorja! Noro!

 S-bahn

S-bahn je hiter mestni vlak, ki deloma vozi pod zemljo, deloma nad zemljo. Ko se v Berlinu usedem na enega izmed njih in slišim zvok: »Einsteingen bitte« (prevod: vstopite, prosim), vem, da sem res v Berlinu.

S-Bahn Berlin

S-Bahn v Berlinu. Foto: Matevž Šoško, bratranec

Čokoladnica Schokowelt Ritter Sport

Sem pač ljubiteljica te čokolade. V čokoladnici si lahko vsak obiskovalec sestavi svojo čokolado. Midva sva naredila mlečno čokolado s koščki jagod in limone.
Schokowelt Berlin

RitterSport čokolada!

Stvari, ki so mi všeč v Berlinu bi lahko naštevala do jutri. Ah … samo pisanje tega prispevka mi je spodbudilo Berlinotožje 🙂 Bo treba spet malo na obisk.

parlament Berlin

Reichstag (nemški parlament) in Katarina, ki dela kolo 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena