Arhitekturne znamenitosti mesta Düsseldorf

by Katarina

V sklopu najinega izleta po zahodni Nemčiji sva obiskala tudi mesto Düsseldorf, najbolj severno izmed treh obiskanih mest (Bonn, Köln in Düsseldorf). V Düsseldorf naju je pritegnila predvsem arhitektura. Mesto se namreč lahko pohvali s kar nekaj arhitekturno zelo zanimivimi stavbami.

Düsseldorf in reka Ren

Düsseldorf in reka Ren

Arhitekturne znamenitosti mesta Düsseldorf

Düsseldorf je bilo nekoč pomembno industrijsko mesto in hkrati tudi pomembno trgovsko mesto. Ob reki Ren, po kateri še danes poteka ogromno tovornih poti, ob pomembni železniški progi, ki prav tako še danes povezuje Nemčijo in Evropo. Ampak po 2. svetovni vojni se je ekonomija močno spremenila, številni rudniki so se zaprli in tudi Düsseldorf ter njegova vloga kot prometno, trgovsko središče se je spremenila. Kaj torej narediti z vsemi stavbami, ki sedaj niso več v uporabi? Lahko bi jih pustili propadati … ali pa so iz tega naredili nekaj lepega in zanimivega. V Düsseldorfu jim je to uspelo.

moderna arhitektura v Dusseldorfu

Nekdanje pristanišče v Düsseldorfu so preuredili s sodobnimi stavbami

Neuer Zollhof (Gehry Bauten)

Ravno nekdanje pristanišče v Düsseldorfu se je najbolj spremenilo. Povabili so različne priznane arhitekte, da so pripravili ideje za oživitev pristanišča. Najbolj poznane in tudi najbolj zanimive so tri stavbe, ki jih je zrisal arhitekt Frank Gehry. Gre za tri stavbe, ki so vsaka iz drugačnega materiala, vsaka drugačne oblike in velikosti. A vseeno nekako pašejo skupaj. Ena stavba je iz rdeče opeke, druga je iz jekla, tretja pa je iz ometane fasade.

Neuer Zollhof - Gehry Bauten. Kovinska, nesimetrična stavba

Neuer Zollhof – Gehry Bauten

Splača se sprehoditi mimo vseh treh stavb, potem pa iti še na drugo stran pristanišča, od koder je lep razgled na vse tri stavbe skupaj. Pa še to: vsem trem stavbam rečejo tudi Gehry Bauten (Gehry-jeve stavbe).

Rheinturm (TV stolp)

Kot večina večjih nemških mest, ima tudi Düsseldorf svoj TV-stolp. Ta se imenuje Rheinturm (Renski stolp v prevodu). Visok je kar 240m in ob lepem vremenu se da videti katedralo v Kölnu z vrha stolpa (oz. z razgledne ploščadi). Razdalja med njima je preko 40km! V času najinega obiska vreme ni bilo popolnoma jasno, zato se za obisk razgledne ploščadi nisva odločila.

Rheinturm - TV stolp v Düsseldorfu

Rheinturm – TV stolp v Düsseldorfu

Kö-Bogen

Kö-Bogen je nagrajena arhitekturna stvaritev v Düsseldorfu. Gre za nakupovalno središče. Zunanjost, fasada je tista, ki je tu posebna in zanimiva. Po eni strani se ujema s sosednjim nebotičnikom, po drugi strani pa je čisto samosvoja. Fasada je narejena iz stekla in belega kamna ter je zaobljena oz. zakrivljena. Od tudi ime, “Bogen” namreč pomeni lok v geometriji, ukrivljeno linijo.

Nakupovalno središče si lahko seveda ogleda vsak, čeprav je Kö-Bogen znan po prestižnih trgovinah, tako da morda šoping tam ne bo za vsakega :).

Kö-Bogen - arhitekturno zanimivo nakupovalno središče v centru Düsseldorfa

Kö-Bogen – arhitekturno zanimivo nakupovalno središče v centru Düsseldorfa

Kö-Bogen II

Čez cesto od prej omenjenega nakupovalnega središča Kö-Bogen stoji še Kö-Bogen II, še ena arhitekturna znamenitost Düsseldorfa. V tem primeru gre za trajnostno, zeleno gradnjo, saj je celotna stavba prekrita z zelenjem! Uporabljenih naj bi bilo preko 30 000 rastlin, 8km dolga živa meja pa predstavlja največjo zeleno fasado v Evropi! Je treba sploh še kaj dodati? Kö-Bogen II je poslovna stavba z nekaj restavracijami, ampak itak ni namen vstopiti v stavbo. Glavno jo je opazovati od zunaj! Nasproti same poslovne stavbe stoji manjša “piramida”, ki ima tudi eno stranico zeleno, prekrito s travo. Hkrati pa se da po njej vzpeti nekoliko višje in od tam se ponudi tudi precej lep razgled na Kö-Bogen II. Vsekakor vredno obiska, če boste v Düsseldorfu. Nekaj več informacij o tej fascinantni zgradbi lahko preberete tudi na spletni strani archdaily.

stavba, preraščena z zelenjem, Kö-Bogen II

Kö-Bogen II

Rathaus (mestna hiša)

Sedaj pa se prestavimo nekoliko nazaj v zgodovino. Stran od post-moderne in sodobne arhitekture. V čas renesanse in 16. stoletja. Iz tistih časov (ali pa še prej) namreč izvira mestna hiša v Düsseldorfu, Rathaus po nemško. V samem centru Düsseldorfa, ob reki Ren je tole pač obvezen postanek. Ni tako (arhitekturno) zanimiva kot ostale stavbe, ki sem jih do sedaj opisala, je pa kot opomin, da je Düsseldorf še kaj več kot le moderne stavbe.

Rathaus Düsseldorf, mestna hiša v Dusseldorfu, narejena iz rdeče opeke

Rathaus Düsseldorf

St. Lambertus (cerkev sv. Lamberta)

Še ena znamenitost starega centra mesta Düsseldorf. Cerkev sv. Lamberta (St. Lambertus) je iz 13. stoletja, menda je bila zgrajena takrat, ko je tudi nastalo samo mesto Düsseldorf. V letu 1815 so imeli v cerkvi velik požar, ki je med drugim uničil tudi streho. Streho so sicer popravili, a očitno ne najbolje. Pravijo, da je verjetno kriv vlažen les, spet drugi pa so prepričani, da je hudič prišel nagajat. Kakorkoli, cerkev ima še danes zavito streho. Nosilci strehe so se namreč zvili, upognili in tako streha ni simetrična in ravna, kot bi morala biti.

PREBERI ŠE  Grad Eltz (Burg Eltz) - najbolj romantičen grad v Nemčiji

No, pa tudi notranjost cerkve si je vredno pogledati. Baročni oltar, sicer pa gotska cerkev. Predvsem pa mir in tišina v primerjavi z živahnim centrom mesta.

Cerkev sv. Lamberta (Dusseldorf, st. Lambertus)

Cerkev sv. Lamberta (Dusseldorf)

 

Takole, to je bil najin ogled znamenitosti Düsseldorfa. En dan je bilo dovolj, da sva si počasi in v miru pogledala te stvari (pa še kakšno zraven seveda, ki je tu nisem podrobno opisala ;)). Priporočam, če boste v tistih koncih, sploh Kö-Bogen II in Neuer Zollhof sta vredna obiska.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena