Beneški karneval

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Benetke so nam tako blizu, da jih marsikdaj prezremo, pozabimo na njih. Vsaj nama se to konstantno dogaja. Itak sva bila tam že vsaj stokrat … večkrat s starši, pa na raznih ekskurzijah, zdelo se nama je, da sva videla že vse, kar se v Benetkah videti da. Pa nekega dne dobim na mail enega tistih oglasnih sporočil od agencije Kompas (sploh ne vem, kdaj sem se prijavila na njihove reklame?!) in med drugim ponujajo tudi enodnevni izlet v Benetke na ogled beneškega karnevala. “Saj res! V Benetkah poteka svetovno znani karneval!” Če pol sveta nori v Benetke, da si ogledajo ta enkratni dogodek, pa pojdiva še midva in si poglejva beneški karneval.
Na poti smo se z avtobusom ustavili na neki bencinski črpalki … in koga srečam na WC-ju: sošolko Nežo in njenega fanta! In potem smo skupaj raziskovali Benetke in občudovali beneške maske.

beneška maska na modri podlagi

Tipična beneška maska

Beneški karneval

Najprej nekaj dejstev o beneškem karnevalu:

Nihče ne več točno, kdaj se je karneval začel, gotovo pa njegova tradicija izvira vsaj iz srednjega veka. Največji razcvet je karneval doživel v času renesanse, ko je trajal nekje od božiča pa do pusta. Dogajanje je vključevalo številne plese, slovesnosti, na trgih so nastopali cirkusanti, iz daljnih dežel so pripeljali eksotične živali, ki so bile potem na razstavo, jedlo in pilo se je na veliko … V glavnem, karneval je bil glavni dogodek v Beneški republiki, ki je pokonci držal njihovo ekonomijo (menda so krčmarji v času karnevala zaslužili toliko, kot sicer v celem letu). Ko je leta 1797 beneška republika propadla, je z njo propadel tudi karneval in šel skorajda v pozabo. Po približno 200 letih so se 1979 italijanske oblasti odločile tradicijo obnoviti, predvsem zaradi možnosti povečanja turizma v Benetkah. No, lahko rečemo, da jim je uspelo, saj so Benetke v času karnevala popolnoma razprodane.

sončni zahod za cerkvijo s kupolo. Benetke

Benetke so čudovite tudi pozimi.

Beneške maske

Značilnost beneškega karnevala so seveda beneške obrazne maske. Sprva so bile to preproste bele maske, ki so prekrivale oči, nos in malo ličnic, kasneje pa so se razvile v vse smeri. Maske so večje, barvite, včasih celo pozlačene, okrašene s perjem ali drugim okrasjem … in se danes prodajajo kot glavni spominek iz Benetk na praktično vsakem vogalu.

rdeče-bela beneška maska

Beneške maske so tako suvenir kot tudi dejanska maska

Pustna sobota v Benetkah

Na pustno soboto, ko sva bila v Benetkah midva, ni bilo nikakršnega sprevoda ali karnevala mask, kot sva si to predstavljala (oz. kot sva videla na televiziji, da to počno na pustnem karnevalu v Riu), pač pa so se maškare sprehajale po mestu čisto naključno. Tako smo tudi mi malo krožili okoli Trga sv. Marka in sproti srečevali različne maske. Našli smo tudi stojnico, kjer so mimoidoče za 5€ porisali v stilu beneških mask … Katarina in Neža sta bili seveda prvi v vrsti 🙂

poslikava obraza za pusta

Katarina postaja maškara 🙂

Na hitro smo si pogledali tudi same Benetke, vendar pa smo bili vsi že kdaj prej v tem italijanskem mestu. Zato so bili ogledi res osnovni. Če pa ste v Benetkah prvič, pa si jih le oglejte. Mesto je prelepo. Nekaj več o Benetkah najdete v objavi tule: Izlet v Italijo – Benetke.

PREBERI ŠE  Pompeji in Vezuv - ostanki izbruha vulkana v antičnih časih

Da ne bom preveč nakladala, so tu še fotografije najboljših beneških mask, ki sva jih videla midva:

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena