Kako sva izbrala resort na Maldivih? In koliko to stane?

Nasveti kako izbrati resort na Maldivih

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Maldivi – na kaj pomislite, ko slišite to besedo? Na turkizno morje, bele plaže in … resorte, hiške nad vodo? Je tako? Pri nama je gotovo bilo. Pa ne da sva kdaj sploh mislila, da bova šla na Maldive, kaj šele v kakšen luksuzni resort. Nikoli. To ni za naju, sva si mislila še par mesecev nazaj. Zakaj sva se potem sploh odločila za dopust na Maldivih, preberi tule. Potem pa sva začela s planiranjem potovanja in nekako se je ideja o resortu usidrala v najine možgane. Toliko časa sva jo mlela, da sva na koncu celo realizirala. Ja, na Maldivih sva bila v resortu. Pa ne na enodnevnem obisku, pač pa sva prav tam tudi bivala. Noro, malo nenavadno, ampak povem vam, da je bila zanimiva izkušnja. V tej objavi bom opisala postopek, kako sva se iskanja resorta sploh lotila in kako sva ga potem tudi – takega, primernega za naju in najino denarnico tudi našla.

dopust na maldivih: par, ki leži na ležalnikih s pogledom na turkizno morje

Dopust na Maldivih – v resortu

Zakaj sva se odločila za resort na Maldivih?

Ko sva začela s planiranjem najinega dopusta za Maldive, sva seveda prebrala številne druge bloge in vsi so omenjali enodnevni obisk resorta. V smislu, da za dokaj zmerno ceno vseeno doživiš malo tega prestiža. In tako sva tudi midva mislila, da bova šla pač na enodnevni izlet v resort. Ampak potem sem razmišljala: za ceno 150-200 USD na osebo greš za en dan v resort. Hrana je mogoče vključena, mogoče ne – odvisno od resorta. Kopaš se lahko pri njih. Ampak to je presneto drago za kopanje, glede na to, da so Maldivi praktično ena sama plaža. Do hrane mi tudi ni toliko, samo zato, da pa od daleč vidim hiške na vodi, pa se mi tudi ni zdelo vredno. Torej sva resort čisto umaknila iz najinega plana za Maldive.

Resort na Maldivih: gugalnica v vodi in hiške nad vodo

Resort na Maldivih

Potem pa sem med brskanjem po spletu našla nek blog, ki je imel ocene različnih resortov na Maldivih. Skoraj bi že kliknila stran, ker se mi je zdelo, da pač to res ni to, kar me zanima o Maldivih. In nato sem preberala stavek v smislu “Če greš na Maldive, potem moraš tudi v resort. Po tem so namreč Maldivi znani.” In ni mi šlo iz glave. Žvečila sem ta stavek in žvečila, povedala Roku in potem začela iskat ugodne resorte. Seveda kaj takega kot ugoden resort na Maldivih ne obstaja, ampak obstajajo noro dragi, zelo dragi in samo dragi resorti 🙂 Ampak, ko je enkrat tudi Rok pokimal, da mogoče pa ni tako neumna ideja to, sem imela zeleno luč. Lotila sem se iskanja resortov na Maldivih.

Kako izbrati resort na Maldivih? Se splača v hiško nad vodo?

Hiške nad vodo – tipična stvar za resort na Maldivih

Kako izbrati resort na Maldivih? (najino iskanje resorta)

Tako kot pri iskanju katere koli stvari, moraš pač vedeti, kaj želiš in potem je iskanje veliko lažje. Najprej seveda nisem imela pojma, kaj želim. Razen to, da je resort in da ne dam “cele plače” za par noči. Ampak, ko začneš brskat po spletu, je resortov na bookingu pač mali milijon in vsi so dragi. Katerega potem izbrati?

PREBERI ŠE  Kako premagati jet lag (utrujenost pri menjavi časovnih pasov)?

Pisala sem Kim (blog Lisičji b(r)log), za katero sem vedela, da sta bila z možem pred par leti v resortu. Pa me je hitro prizemljila: “Kar pripravi, da boš dala VSAJ eno plačo za resort.” Bila sem poklapana in bi skoraj obupala. Potem sem jo prosila za par nasvetov, kako iskat resort ter vprašala, v katerem resortu sta bila onedva (in je žal zaprt, drugače bi verjetno šla kar tja, ker mi je bilo iskanje resorta tako zelo naporno).

napis Maldivi - plaža in sončni zahod na Maldivih

1.) Ocene gostov

Glavna stvar pri izbiri resorta je njegova ocena, je rekla Kim. Poglej TripAdvisor, da ima vsaj 4,5 oceno, beri zapise, komentarje gostov na bookingu in če se ena stvar ponavlja, potem veš, da je to rdeča lučka. Dobro, torej sem filter na bookingu nastavila na 9 oz. na TripAdvisorju na 4,5. Ampak hotelov oz. resortov je bilo še vedno ogromno! Našla sva en resort, ki je bil izredno poceni, a sva ga po prebiranju ocen gostov zelo hitro črtala iz seznama. Toliko slabih mnenj! Še dobro, da sva bila pozorna na to.

2.) Prevoz do resorta

Načeloma obstajajo 3 različni načini prevoza do resortov na Maldivih. To so hitri čolni, letala (redne linije, notranji leti) in hidroplani (letala, ki pristajajo na vodi). Najcenejši so seveda hitri čolni, vendar pridejo v poštev le za resorte, ki so relativno blizu Maleja. Redne letalske povezave priporočajo le redki resorti, ampak so seveda možnost. V tem primeru pristane letalo na nekem lokalnem otoku, od tam pa sledi še krajši transport do resorta samega – navadno je to s čolnom. Tretja, najdražja ampak tudi najbolj zanimiva možnost pa je hidroplan oz. po angleško seaplane. To je manjše letalo (za 15 potnikov), ki vzleti in pristane na vodi. Sprva tole ni bil posebno pomemben faktor pri odločanju za resort. Ko pa sva na koncu izbirala med le še parimi, pa sva se odločila za tistega, ki je ponujal let s hidroplanom. Če že greva v resort, naj bo še to doživetje vključeno. Cena leta seveda ni vključena v ceno namestitve in seveda občutno podraži vse skupaj. V najinem primeru je bila cena povratnega leta s hidroplanom 270 USD po osebi. Je bilo pa vsekakor res posebno doživetje!

Vožnja s hidroplanom do resort na Maldivih

Vožnja s hidroplanom do resort-a na Maldivih

3.) Tip sobe

Najina ideja je bila, da če že greva v resort, potem greva “all in”, na polno, kar pomeni v hiško nad vodo. Zato sem sprva iskala samo resorte, ki so imeli to opcijo. Morda zveni presenetljivo, ampak nimajo vsi resorti na Maldivih hišk nad vodo. Seveda je to najdražja možnost, ampak nama se je zdelo, da je to nujno. Potem, ko sva malo razmišljala, pa sva ugotovila, da če si v hiški nad vodo, nimaš plaže. Nimaš tiste tipične maldivske kombinacije belega peska in turkizne vode. Tako da sva se kasneje premislila in nama hiška nad vodo ni bila več tako pomembna, saj sva izbrala hiško na plaži. Vsak resort ima neke svoje variante, kakšne hiške ponujajo. Načeloma imajo vsi “garden bungalow”, to je hiška v sredini otoka, ki ima razgled na vrt oz. pač ni direktno na plaži. Potem imajo vsi “beach villa” – hiška z dostopom do plaže in seveda še slavne “overwater villa”. Kot rečeno ima potem vsak resort še različne viariacije teh hišk.

PREBERI ŠE  Kako (ne)varen je Salvador v resnici?

Nama je bilo pomembno predvsem to, da je bila hiška na plaži in ne kje v sredini otoka. Da sva lahko stopila ven in bila v parih korakih v morju.

moški in ženska pred hiško na plaži. Kuredu resort na Maldivih

Pred najino hiško na vodi – Kuredu resort na Maldivih

4.) Hrana

Naslednja stvar je hrana, ki je vključena v ceno. Rokova želja je bila, da imava vključen vsaj zajtrk in večerjo, idealno pa tudi kosilo. Da ne bova lačna oz. nervozna, ko bova gledala na cene v restavracijah. Namreč vsak resort ima restavracije, kjer strežejo hrano za goste z vključenimi obroki in potem imajo še a-la-carte restavracije ter bare. Lačen seveda v resortu ne bo nihče, so pa vse cene izredno navite!

V času najine rezervacije (ko sva že imela izbran resort) sva ulovila ravno ponudbo, kjer sva dobila polni penzion za ceno pol penziona. Torej sva imela na koncu tri obroke na dan v resortu. In povem vam, da je bilo kar v redu tako. Lačna seveda nisva bila, ustvarila sva si ritem, hkrati pa nisva nervozno izbirala jedi (ker so itak vse noro drage) ali pa švercala sendvičev od zajtrka 😉.

Večerja pod zvezdami na plaži - resort na Maldivih

Večerja pod zvezdami

5.) Lokacija

Pri nama je bila lokacija tista, ki je bila najbolj selektiven filter pri iskanju resorta. Ker sva potovala v deževni dobi in ker sva nekje prebrala, da je vreme vseeno lepše na severu Maldivov, sva torej iskala resorte severno od Maleja. S tem je odpadel pri Slovencih izredno priljubljen (in tudi relativno ugoden) Sun Island Resort, ampak sva si res želela izboljšati svoje možnosti za lepo vreme na Maldivih. Ne vem, kakšno je bilo vreme na Sun Island-u, ampak v najinem resortu sva imela ves čas lepo vreme (nekaj oblakov in 5 minut dežja na dan ne šteje ;)).

Sončni zahod na sandbanku, resort na Maldivih

Sončni zahod na sandbanku na Maldivih

Dalje sva lokacijo še nekoliko bolj zožala na bližino Harifaru Bay. To je zaščiteno območje v Baa atolu, kjer se da v tem času videti mante in če imaš srečo tudi kitovce. Za to nama je povedala Slovenka Nataša, ki ima sicer svojo nastanitev še bolj na severu Maldivov (najdete jo pod imenom Očarljivi Maldivi) in sva ji res hvaležna. S tem se je najino iskanje resortov močno zožalo na samo 3 atole (Baa, Raa in Lhaviyani atol). Preprosto sem iskala resorte na zemljevidu na booking.com, gledala, kateri resorti imajo še normalno ceno in jih potem preverjala še posamezno.

6.) Aktivnosti oz. kaj vse resort ponuja

Veliko ljudem je pomembno, da ima resort telovadnico, da ima dober internet, da izposojajo kajake ali pa organizirajo izlete in zabave. Nama to nekako ni bilo pomembno. No, pomembno nama je bilo le to, da organizirajo snorkelling izlete v Hanifaru Bay. To je bil tudi eden izmed filtrov, kako sva izbirala resort. Torej, ali sploh ponujajo izlet v Hanifaru Bay in kakšna je cena tega izleta (dejansko so cene lahko tudi 200 USD na osebo in več, najin izbrani resort pa je to ponujal za 75 USD). Čeprav se ga na koncu nisva udeležila, ker sva mante že videla v bližini Thoddoo-ja (lokalnega otoka, kjer sva preživela prvi del svojega dopusta na Maldivih), kitovci pa niso tako zanesljivi, da bi lahko računala na njih, da bodo res tam. Vse drugo nama ni bilo tako pomembno. Pač, če bo na voljo, super, če ne pa tudi nič hudega.

morski vrag ali manta na Maldivih

Morski vrag ali manta (in slaba vidljivost zaradi planktona)

7.) Cena

Seveda, pri denarju se vse začne in konča – tudi pri izbiri resorta. Cene so take, da daš lahko tudi 10.000 EUR na noč (verjetno tudi še več), ampak midva sva seveda iskala najbolj ugodno možnost. V osnovi sem resorte in cene iskala na bookingu, nato pa posamezen resort, ki je ustrezal ostalim kriterijem primerjala še na drugih straneh za rezervacijo. Pa seveda tudi direktno na spletni strani. Ko sva imela nekaj resortov izbranih, sva prebrala ocene gostov, primerjala kaj ponujajo, kakšne so cene in na koncu izbrala idealnega za naju.

moški in ženska na ležalniku na plaži na Maldivih

Najina plaža na Maldivih, tik pred najino hiško

Rezervirala sva direktno pri resortu – dali so nama tako ponudbo kot je bila na bookingu, plus, da so nama pripravili še nekaj dodatnih stvari, ker sva povedala, da prihajava tja s posebnim namenom, praznovat poseben dogodek 😉. Ko sva enkrat prišla v resort, pa so nama dali še boljšo sobo (upgrade), tako da sva bila na koncu res izredno zadovoljna s kupčijo. Aja, in ali sva dala celo plačo za resort? Odvisno od višine plače posameznika, seveda. Nastanitev s polnim penzionom za dve osebi je bila 340 USD na noč, sedaj pa si sami izračunajte, če vas pride za celo plačo (ali kaj manj oz. več).

PREBERI ŠE  Kako brezplačno v letališke salone?

Kateri resort na Maldivih sva na koncu izbrala?

Najina končna izbira je bil Kuredu Resort. Kakšen se nama je zdel, si boste lahko prebrali v naslednji objavi. Zaenkrat pa upam, da vam je bilo tole koristno in da vam morda pomaga pri iskanju resorta na Maldivih.

Kuredu resort na Maldivih: gugalnica v vodi, palma na plaži

Kuredu Resort na Maldivih je bil najina končna izbira. In ni bilo slabo 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena