Liechtenstein (Lihtenštajn) – postanek na poti v Švico

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kneževina Lihtenštajn (po slovensko) oz. Führstentum Liechtenstein (po nemško) je med najmanjšimi državicami v Evropi. Nahaja se v Srednji Evropi, stisnjena med Švico in Avstrijo z nemško-govorečim prebivalstvom. Po površini je Liechtenstein 10x manjši od Slovenije, po prebivalstvu pa kar 10x manjši od Ljubljane! Kaj je tu torej za videti, zakaj se je vredno ustaviti?

grad vaduz na vzpetini nad koruznim poljem

Grad Vaduz (vaduški grad)

Liechtenstein – kaj si pogledati?

Za ljubitelje prestižnih avtomobilov se bo gotovo veliko našlo. Liechtenstein je namreč ena najbogatejših držav na svetu po BDP-ju na osebo in je do nedavnega veljal za davčno oazo, kjer so milijonarji shranjevali svoj denar v lihtenštajnskih bankah in ga tako obvarovali pred visokimi davki. Zato verjetno ni čudno, če se bogataši vozijo naokoli s svojimi Porshe-ji in Bentley-i 🙂

ženska sedi na pokrovu Audi avtomobila

Katarina pozira pred naključnim Audijem – to je pravzaprav čisto povprečen avto v Liechtensteinu

Vaduz – glavno mesto Liechtensteina

Ker je država izredno majhna, ne ponuja ravno veliko. Vaduz kot glavno mesto ima največ obiskovalcev, ki si v eni ali dveh urah ogledajo, kar je v mestu za videti, torej nekaj stavb in trgovine s spominki. Kar je v Liechtensteinu še lepega, so gore, Alpe, primerljivo lepe kot švicarske in malo manj obljudene.

trg pred parlamentom v Vaduzu

Ikona Vaduza je novi del parlamenta

Parlament v Vaduzu

Najlepša stavba v centru Vaduza je njihov parlament. Stavba parlamenta je kombinacija stare, kamnite hiše iz začetka 20. stoletja in novogradnje – opečnatega prizidka iz lesa, ki še ni star 10 let. Prav ta je arhitekturni presežek in izredno zanimiva zgradba v slogu arhaičnega modernizma. Celotna nova stavba parlamenta se deli na “dolgo hišo”, kjer je večina pisarn in konferenčnih dvoran in “visoko hišo” – 2-nadstropno stavbo s strmo alpsko streho, ki je nekako že postala simbol Vaduza. Povezuje pa ju “povezovalna hiša”, ki je prehod med eno in drugo. Povezovalna hiša ima visoka okna in se tako navezuje na visoko hišo, po višini pa je enaka dolgi hiši, katera se potem iz nje nadaljuje. Novi prizidek parlamenta je v celoti narejen iz opeke – tako zunaj, kot tudi notri. Zato verjetno ne preseneča dejstvo, da so za gradnjo porabili okoli milijon opek! S to dolgo stavbo so podaljšali oz. razširili glavni trg mesta in center dogajanja tako premaknili tudi pred parlament.

Grad v Vaduzu

Za parlamentom se strmo dviga vzpetina, na njem stoji lihtenštajnski grad. Ta stavba je še danes bivališče lihtenštajnske knežje družine, zato vstop ni mogoč. So pa tudi razgledi z gradu čudoviti.

grad na vrhu zelene, z gozdom poraščene vzpeti. Grad Vaduz

Grad nad mestom Vaduz, kjer še danes prebiva lihtenštajnska knežja družina

Muzej znamk

V Vaduzu imajo tudi Muzej znamk, ki pa nima svojih eksponatov samo za 4 stenami, pač pa so z znamkami prelepljena tudi tla pred muzejem!

velika znamka na pločniku Vaduza

Znamka kar na pločniku pred muzejem!

 

Po najinem mnenju je Liechtenstein oz. Vaduz primeren za krajši postanek na poti proti Švici, da si pretegnemo noge in nadihamo svežega zraka po dolgi vožnji – iz Ljubljane do Vaduza je kar dobrih 650km in nekje 7 ur vožnje!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena