Potovati ali ne potovati? To je sedaj vprašanje

by Katarina

Smo v časih, ko so potovanja onemogočena. Res je, da meje niso več tako strogo zaprte, kot so bile lani spomladi, vseeno pa večina držav ne dovoljuje turističnih potovanj ali pa so pogoji za le-ta precej hudi. Karantena na lastne stroške, PCR test za SARS-CoV-2 (virus, ki povzroča Covid-19), govori se o potrdilu o cepljenju … Pa vseeno nekateri potujejo. Vsakodnevno vidim na Facebooku objave na temo potovanja na Zanzibar, Dominikansko republiko, Kanarske otoke … Jaz bi tudi! Rok, a greva? Letalske karte spremljam dnevno, kam se da tudi, čeprav to se tako hitro spreminja, da je težko slediti. Torej, potovati ali ne-potovati, kaj sva se odločila? Kam greva, če greva?

moški in ženska hodita po posušenem slanem jezeru, Chott el Jerid, Tunizija

Greva na potovanje! Ampak, ali je varno in odgovorno?

POTOVATI (ali zakaj bi v tem trenutku šla na potovanje)

Tale objava je nek najin PRO et CONTRA seznam. Zakaj bi v tem trenutku šla na potovanje in zakaj ne. Začela bova z bolj pozitivnimi stvarmi, torej s PRO delom seznama, zakaj bi potovala v teh nenavadnih časih.

Sprememba!

Tako kot verjetno vsi, imava tudi midva že počasi dovolj mraza, kratkih, vlažnih dni in karantene. No, pa tudi utesnjenosti, zaprtosti v občino/regijo, nezmožnosti planiranja česarkoli … In z veseljem bi izkoristila priložnost ter pobegnila nekam. Na toplo, tja, kjer ni korone, kjer bi lahko potovala, se prosto gibala in odkrivala svet.

peščena plaža s palmami

Sem bi šla. Na toplo, na morje (Rok dodaja, da on bi šel rajši nekam plezat 🙂 )

Lahko delava od doma

Na srečo imava oba tako službo, kjer lahko delava od doma. Torej bi lahko šla kamorkoli. Rdeče države nama ne predstavljajo težave oz. nama karantena ob povratku ne povzroča skrbi. Brez problemov ostaneva 10 dni doma in s tem ne ogroziva svoje službe oz. ne izgubiva še dodatnih dni dopusta.

Popotniški blog

Potovati si želiva tudi zato, ker piševa popotniški blog in verjetno bi bilo zelo fino počasi že kaj napisati o kakšnem novem kraju, kajne? Dodati novo vsebino. Saj imava še kar nekaj “starih grehov”, objav za napisat, ki so ostale nekje med osnutki. Ampak vseeno. Veliko bolj zanimivo je brati o novih dogodivščinah, kot pa o tistih izpred pol leta, treh let ali še več. Nekih povzetkov in “najlepši ___ (vstavi poljubno besedo) na svetu” pa se mi tudi ne da pisat. Torej, počasi bi rabila kaj novega materiala.

Kampiranje v Beli puščavi, Oman digital nomad

Bloganje v puščavi v Omanu

Na potovanje, ker pač rada potujeva

Predvsem pa midva pogrešava potovanja. Tisti občutek raziskovanja, odkrivanja, okušanja nove hrane, učenja prvih besed v tujem jeziku, čudenja nad lepoto narave, ki je drugačna od naše … Zakaj ne bi izkoristila trenutka, ko po svetu ni gneče, ko se da videti določene destinacije brez gneče, brez trum turistov? Že od nekdaj nama je jasno, da so potovanja privilegij, da je to luksuz, ki nama je v preteklih letih postal samoumeven, ampak je hkrati tudi egoistična zadeva. Na potovanje bi šla zaradi sebe in zato, ker to rada počneva.

moški in ženska sedita na skali nad dolino. Chapada Diamantina, Brazilija

Na potovanjih sva srečna.

NE POTOVATI (ali zakaj trenutno nisva za potovanja)

So pa tudi razlogi, zakaj potovanja ta trenutek niso najboljša ideja. Tule so najini CONTRA, razlogi proti potovanjem v času pandemije.

PREBERI ŠE  Pregled leta 2020 - precej nenavadno leto

Ker se ne sme/ne da

Načeloma so (turistična) potovanja trenutno odsvetovana. V Sloveniji ne smemo iz svoje občine oz. regije. Kako potem priti v sosednjo državo? Pa tudi sosednje države ne dovoljujejo vstopa za namen turističnih potovanj. Ostanejo nam potem kakšne bolj oddaljene države, ki so kljub pandemiji odprte za turizem. Ampak, kako do tja? Moraš “ilegalno” do letališča in samo upaš, da te ravno na poti do npr. Benetk ne ustavi policija in te obrne nazaj.

ženska s kolesom pred mejo italija-slovenija

Na zaprti meji z Italijo. Poseben občutek

Meje se zaprejo, leti so odpovedani

Recimo, da naju na poti do letališča nihče ne ustavi in srečno prispeva na destinacijo. Kaj pa če se tam zgodi kaj nepredvidljivega? Da se država zapre, odpovejo let? Obtičiva tam? Ali pa sva primorana kupiti novo letalsko karto, ki verjetno ne bo ravno poceni. Če bi bila nekje z avtom, se lahko obrneva in odpeljeva domov. Če pa sva vezana na letalskih promet … pa res lahko kje obtičiva. Ne predstavljam si, da bi lahko mirno potovala, saj bi ves čas preverjala, kakšna je situacija in bila na trnih, če se bo kaj zakompliciralo.

ženska pred tablo z obvestili o zamudah letal

Odpovedan let – tega si res ne želiva

Trenutna situacija ni podobna tisti lanski spomladanski, ko so se meje začele nenapovedano hitro zapirat in so se vse države potrudile, da so svoje državljane spravile domov. Ne, do danes se že vsi zavedamo pandemije in potuje se res na lastno odgovornost. Če bi kje obtičala, bi obtičala po svoji krivdi in čisto sama bi morala najti način, da prideva domov.

Virus

No, najbolj očitna stvar ta trenutek je virus. Nisva ga še prebolela in tudi cepljena še nisva. Zato so nama potovanja trenutno malo “off”. Ne bi šla rada na potovanja in zbolela tam ali pa virus prinesla s seboj domov.  Počutila bi se krivo za širjenje virusa in podaljševanje že tako neugodne situacije. Pa seveda si ne želiva, da bi virus prenesla še na koga drugega. Bognedaj na koga, ki bi imel hudo obliko bolezni. Pa naj bodo to starši ali stari starši ali pa nekdo na destinaciji najinega potovanja. Ne bi se nama zdelo pravično, da nekomu dobesedno uničiva življenje na račun najinega užitka.

moški in ženska z maskami na obrazu

Življenje doma, v karanteni

Potovati ali ne-potovati? Kakšen je torej najin zaključek?

Zelo zelo zelo si želiva na kakšno pot. Ampak si želiva potovati varno in odgovorno. Če bi se dalo, bi z veseljem šla na kakšen roadtrip. Na potovanje z avtom in s svojim šotorom. Na takem potovanju se počutiva varno. Imava svoje prevozno sredstvo in svojo “sobo”, šotor, ki si ga ne deliva z nikomer. Itak pa vedno potujeva tako, da sva večinoma v naravi, torej stika z drugimi ljudmi ne bi imela kaj dosti. Ampak v sosednje države se ne da zaradi ukrepov/zaprtih meja, pri tistih bolj oddaljenih državah pa je treba na letalo.

šotor pod zvezdnatim nebom

Kampiranje na samem se nama zdi čisto varna oblika potovanja

Odkrito povem, ne predstavljam si, da bi morala sedeti npr. 10h na letalu, pa še prej več ur na letališču, vmes prestop. In povsod polno ljudi “z vseh vetrov”, ki ne veš, kaj nosijo s seboj/v sebi. In npr. Zanzibar ne zahteva testa za koronavirus ali česar koli. To pomeni še večji riziko. Že samo ob misli na to, da bi sedela na letalu s toliko ljudmi v času pandemije, postanem nervozna 🙂 Kaj pa če bi se okužila na poti na potovanje? Potem bi cel čas dopusta preležala bolna. Rajši ne razmišljam o kakšnih komplikacijah. Že tako je neprijetno v tujini iskati zdravnika, v teh časih pa še toliko bolj.

pogled skozi okno letala EasyJet proti Londonu

Potovanje z letalom nama trenutno ni najbolj prijetno

Moja druga nočna mora pa je, da bi bila recimo sredi Brazilije, ko bi izvedela, da se čez 2 dni država popolnoma zapira in ukinja vse letalske povezave. Panika, kako domov!? To ni potovanje, kot si ga želiva. Na potovanju tako daleč, ko sva odvisna od letalskih povezav, v teh časih nikakor ne bi bila mirna.

PREBERI ŠE  Najini najlepši spomini s potovanj (najina TOP potovanja)

Torej, zaenkrat ne bova pobegnila na toplo. Upava pa, da se situacija čim prej izboljša oz. vsaj toliko normalizira, da bomo spet lahko potovali. Že vsaj kakšen izlet po Sloveniji bi bil zelo dobrodošel. Ampak saj bomo tudi to “pregurali”. Če se vsi skupaj potrudimo, bomo virus premagali. Zapis je seveda najino mnenje. Če se kdo vseeno odloči za potovanje, pa res previdno in preudarno.

klopca ljubezni nad Bledom. Moški in ženska sedita na klopci z izrezljanim srcem

Upajmo, da bomo kmalu lahko spet potovali – vsaj po Sloveniji in Evropi.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Content is protected !!