Kolumbija – nasveti za potovanje

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kolumbija je živahna in zanimiva, drugačna, včasih nevarna a vedno čudovita država Južne Amerike. Pokrajina tu je fenomenalna, saj se neprestano spreminja. Od amazonskega deževnega gozdu, preko visokih gora, prekritih z ledeniki, puščav pa to tropskih plaž, v Kolumbiji najdemo vse! V tem prispevku so zbrani najini nasveti za Kolumbijo – za lažje in lepše potovanje 😉

Več prispevkov o Kolumbiji pa najdete tule: KOLUMBIJA.

ženske v oblekah v kolumbijskih barvah

Kolumbijske dame – nasveti za Kolumbijo

Nasveti za Kolumbijo

Najboljši čas za obisk Kolumbije

Vedno je dober čas za obisk Kolumbije. Visoka sezona je sicer tekom njihove sušne dobe, kar je od novembra do marca, vendar pa tudi deževna doba ni slaba. Namreč, le v tem času se da videti kite na Tihomorski obali Kolumbije in pa le v tem času je odprt nacionalni park Caño Cristales, kjer lahko vidimo roza reko. Deževna doba pa pomeni tudi večjo vlago na Karibski obali, torej na severu Kolumbije, zato to ni najboljši čas za recimo treking do izgubljenega mesta Ciudad Perdida.

Roza reka, Caño Cristales

Roza reka, Caño Cristales

Viza za Kolumbijo?

Slovenci ne potrebujemo vize za Kolumbijo. Ob vstopu v državo dobimo žig in možnost bivanja do 90 dni v turistične namene.

Finance

V Kolumbiji uporabljajo valuto kolumbijski peso (COP). V času najinega obiska (julij, avgust 2019) je bila vrednost približno 1€ = 3600 COP. V trgovinah (supermarketih), na bencinskih črpalkah, v hotelih, muzejih se da načeloma plačevati s karticami (najrajši sprejemajo Viso). Za ostala plačila pa je dobro imeti gotovino. Midva nikjer nisva našla nobene menjalnice, tako da sva ves denar dvigovala na bankomatih. Preiskušeno bankomati bank BBVA in Caja Social ne zaračunavajo provizije. Bankomati Banco Colombia, ki jih je največ pa zaračunajo približno 2€ (6000 COP) na dvig. Vsi ti omenjeni bankomati pa imajo precej nizek maksimalen znesek za dvig. Načeloma sva lahko največ dvignila 300.000 COP (to je bilo okoli 80€).

nacionalni park tayrona ob sončnem zahodu

Tayrona – najlepše plaže v Kolumbiji

Nastanitve

Kolumbija se nama ni zdela tako varna država, da bi se posluževala divjega kampiranja. Je pa praktično v vsakem kraju na voljo kakšna soba v pousadi (gostišču), v mestih pa so seveda hostli, hoteli in AirBnb stanovanja. Torej, skrbi, kje boste spali ni. Če boste potovali v visoki sezoni, je pametno nastanitve rezervirati vnaprej, sploh na bolj turističnih krajih. Izven najhujše turistične sezone, pa se da nastanitve enostavno najti tudi sproti.

Varnost

Ja, priznam, Kolumbija se nama ni zdela najbolj varna država. Čeprav po drugi strani se nama pa tudi ni zgodilo nič slabega. Le občutek je bil ves čas nekoliko neprijeten. Na cesti (med večjimi mesti) je res veliko vojakov, ki skrbijo za nemoten promet po državi. A hkrati ti dajo vedeti, da se v državi nekaj dogaja. Za nevarnega velja celoten jugovzhodni del države, vključno s parkom Caño Cristales. Preden se odpravite v te kraje, preverite trenutno situacijo! Prav tako in najbolj varen tudi polotok La Guaira – tja je pametno iti z vodnikom in organizirano. Tudi v mestih se je pametno pozanimati, kateri predeli so varni in v katere bolje, da ne zahajate. Torej, najino sporočilo je, da se pozanimajte o trenutni situaciji, preden se kam odpravite.

kolumbijski vojak pregleduje dokumente voznika. mednarodno vozniško dovoljenje v rokah

Samo ena izmed nešteto vojaških kontrol v Kolumbiji

Hrana v Kolumbiji

Joj, o hrani v Kolumbiji pa ne moreva povedati kaj dosti lepega. Nama ni bila všeč. Veliko hrane je ocvrte, povsod je zraven dodan sladkor ali pa nek nenavaden sir. Če vas to ne moti, potem so lahko obroki v Kolumbiji zelo poceni. Kosilo (špansko almuerzo), ki ga strežejo načeloma od 12h – 14h, stane le okoli 3€, sestavljeno pa je iz juhe, glavne jedi in sladice. Dovolj, da se naješ, pa še poceni je 😉 Seveda pa nisva imela nič proti svežemu sadju, ki se ga da kupiti na stojnicah ob cestah ali v mestih.

mango

Mango! Vse sem sama nabrala!

Telefon in internet v Kolumbiji

Kot v celotni Južni Ameriki, je tudi v Kolumbiji signal za mobilne telefone omejen načeloma le na večja mesta in njihovo bližnjo okolico. Čim pa greš malo bolj v naravo, na podeželje, pa signala kaj hitro ni več. Kakorkoli, najboljšo pokritost ima operater Claro. Sim kartico morate kupiti na uradnem prodajnem mestu, kjer jo bodo tudi registrirali na vaše ime. Potem pa enostavno izberete želeni paket.

puščava Desierto del Tatacoa

puščava Tatacoa

Kaj si pogledati v Kolumbiji

Kolumbija je velika država s precej slabimi cestami, zato so potovanja po državi dokaj počasna. Najema avtomobila ne priporočava, ravno zato, ker so ceste precej slabe, cestnine pa noro drage (v razmerju s kvaliteto ceste). Za daljše razdalje med večjimi kraji v Kolumbiji priporočava kar pot z letalom. Njihov nizkocenovnik je VivaAir, ki je primerljiv z našim Ryanairom – po cenah in kvaliteti 🙂

PREBERI ŠE  Otok Chiloe – kaj tam sploh početi?

Če boste potovali v času deževne dobe, se res splača na ogled roza reke v nacionalnem parku Caño Cristales. Pokrajina tam je izredno zanimiva, drugačna, zmaga pa seveda roza reka. Več o informacij o tem si lahko preberete tule: Roza reka v Kolumbiji.

par v parku Caño Cristales

Navdušena nad Caño Cristales

Zelo všeč nama je bil tudi sever Kolumbije s čudovitim mestom Cartagena in zanimivo okolico. Izpostavila bi predvsem vulkan El Totumo, ki bruha blato in se da v njem tudi kopati. Več o Cartageni in njeni okolici piše tukajle: Izleti v okolici Cartagene. Nedaleč od Cartagene pa se nahajajo tudi najlepše kolumbijske plaže v nacionalnem parku Tayrona. Pojdite v park za vsaj 3 dni in se spočijte na karibski plaži, stran od civilizacije.

el totumo blatna kopel

Blatna kopel v vulkanu El Totumo

Rok pa ne more pozabiti naravnih jacuzzi bazenčkov v reki Las Gachas. Nahajajo se v bližini kraja San Gil, to je nekje na pol poti od Bogote do Cartagene. Meni pa so bile všeč ogromne palme v dolini Valle de Cocora, kjer prebiva tudi na stotine majhnih kolibrijev.

par v bazenčkih Las Gachas

Najina bazenčka za tisto dopoldne. Las Gachas

Zanimivih in lepih stvari je v Kolumbiji še veliko. Tole so le najine top lokacije. Upava, da so vam najini nasveti za Kolumbijo koristili. Če bi še sami kaj dodali, prosim, napišite v komentar.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena