Las Gachas – naravni bazenčki v reki

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ko slišite besede naravni bazenčki, si najbrž mislite »Nič posebnega, tega je veliko tako v Sloveniji kot tudi po svetu.« Ja, to je res, ampak v Kolumbiji so eni prav posebni naravni bazenčki, ki jih je reka izdolbla v svoje skalnato dno. Namreč ti bazenčki se nahajajo sredi struge in so pravilnih okroglih oblik, globoki pa od nekaj deset centimetrov pa tudi do 2m. Že zveni posebno? Beri dalje 😉

ženska se kopa v naravnem bazenčki las Gachas

Naravni bazenčki Las Gachas

Naravni bazenčki Las Gachas

Zgoraj opisani naravni, okrogli bazenčki v reki se imenujejo Las Gachas. Nahajajo se na severnem delu Kolumbije, so precej odročni, ampak res zanimivi. Za Roka je bil to obvezen postanek na poti po Kolumbiji in imel je prav. Kopanje v sicer plitki reki, kjer se naključno pojavljajo naravni bazenčki, je res nekaj posebnega.

Caño Cristales, verzija 2?

Mnogi radi primerjajo reko Las Gachas z roza reko Caño Cristales (ki sva jo obiskala nekaj tednov prej), ampak lahko vam zagotoviva, da je ta primerjava precej zgrešena. V Caño Cristales je reka roza zaradi posebnih vodnih rastlin, ki rastejo na rečnem dnu. Rastline so živih, močnih barv in ogled Caño Cristales je res nekaj posebnega. Las Gachas pa je plitka reka, katere kamnito rečno dno je temno rdeče barve zaradi kamnin. Nobenih rastlin ni tukaj in tudi barve sploh niso primerljive. Vseeno pa je reka Las Gachas vredna obiska, ne zaradi barve same, pač pa zaradi naravnih bazenčkov.

reka Caño Cristales

Caño Cristales – čisto nekaj posebnega in neprimerljivega z Las Gachas

Jacuzzi v reki

Dno reke Las Gachas je zelo enovito iz velike skale. Ni drobnih kamenčkov, kot jih navadno najdemo v rečni strugi, ampak trdna skala. Navadno se reka med svojim tokom zamoti s tem, da majhne kamenčke premetava po strugi in jih obrusi do popolnih krogel. Reki Las Gachas pa je bilo očitno dolgčas, saj kamenčkov ni imela, pa se je lotila kar te velike skale. Počasi in vztrajno je dolbla in dolbla, dokler ni naredila globokega valjastega bazena. Ko je naredila enega, se je lotila drugega in tako dalje. Do danes je struga reke Las Gachas polna okroglih naravnih bazenčkov, ki jim pravijo tudi jacuzziji in v katerih se je prav prijetno kopati.

ženska v las gachas

Bazenčki Las Gachas so različno globoki, v enih sem komaj stala, v drugih pa sem lahko celo sedela

Kako do Las Gachas?

Bazenčki oz. jacuzziji so v bližini izredno prikupne vasice Guadalupe v predelu Santander v Kolumbiji. Iz Bogote je približno 270km na sever kraj Oiba, kjer se cesta odcepi za Guadalupe. Po krajšem sprehodu in navdušenju nad tako lepo vasico, s katedralo in palmami na glavnem trgu, ter pisanimi hiškami v stranskih ulicah, je potem še približno 30 minut hoje do Las Gachas. Pot je lahka, brez kakšnih hudih klancev, edino (kot je v Kolumbiji navada), zelo je blatna. Ko sva bila midva tam, so ravno urejali novo tlakovanje, tako da se morda blatnost poti potem, ko to čez nekaj let zaključijo, zmanjša.

ženska hodi po rečni strugi, las gachas

Peš po rečni strugi

Las Gachas – kateri bazenček izbrati?

Ko sva prebrodila vse blato, sva prišla do reke. Poti je konec in dalje se pešači po reki. Čevlje dol in v nogavicah sva šla previdno naprej. Domačini so nama povedali, da prvedva bazenčka nista varna za kopanje, saj sta precej globoka in je težko prilezti ven. Le nekaj metrov višje po strugi reke pa se začnejo tisti »pravi« bazenčki, kjer se da kopati. Eni so res globoki, toliko, da so otroci vanje skakali, drugi so bolj plitki in so primernejši za ležerno namakanje. Domačini so vzeli veje ali lesene palice in najprej preverili globino vsakega, preden so skočili vanje. Midva pa sva potem glede na njihovo pozicijo v bazenčku ugotavljala, kako globok je kateri. Poleg namakanja v teh naravnih »jacuzzijih« je glavna atrakcija Las Gachas še spolzka skala na dnu reke, ki jo domačini pridno izkoriščajo za dričanje. Kar v oblekah so se vrgli na trbuh in se oddričali po skali v večji bazenček 🙂 Zabava je bila popolna.

par v bazenčkih Las Gachas

Najina bazenčka za tisto dopoldne.

Še nasveti za obisk Las Gachas

  • Voda v bazenčkih sicer ni pretirano čista (po mojem mnenju), saj se ne meša oz. je veliko bolj stoječa, kot pa voda v rečni strugi. Mogoče sem samo jaz obsedena s čistočo, ampak midva sva se po kopanju v bazenčkih še malo »splaknila« v plitki rečni strugi. Za vsak slučaj.
  • Voda je hladna oz. osvežilna za kolumbijsko vročino.
  • Las Gachas bazenčki še niso zelo popularna destinacija, vsaj med mednarodnimi turisti ne. Med vikendi oz. med prazniki pride veliko domačinov, vmes pa se najde kakšen »gringo«, belec. Načeloma zjutraj ni nikogar, kar je idealno za fotografiranje, kasneje nekje od 10h dalje pa se začnejo nabirati še ostali prebivalci.
  • Za hojo po rečni strugi se priporoča nogavice. Menda je oprijem najboljši – tako pravijo domačini, ki vsi hodijo po reki v nogavicah. Nama so to povedali že v vasi, tako da sva s seboj spakirala še en rezervni par – za pot nazaj, da nama ni bilo treba hoditi v mokrih po tisti blatni poti.
las gachas

Užitek popoln, osvežilno kopanje v naravnem jacuzziju in razgled na Kolumbijske gore

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena