Prestop v Bogoti – kako ga izkoristiti?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Bogota kot glavno mesto Kolumbije ima veliko letališče, ki povezuje Evropo/ZDA s Srednjo in Južno Ameriko. Torej, če boste leteli z letalsko družbo Avianca kam v Latinsko Ameriko, boste skoraj gotovo prestopali v Bogoti. Drugi scenarij, po katerem se znajdete v Bogoti med dvema letoma, pa je ta, da imate notranje lete po Kolumbiji. Midva sva nedavno izkusila slednje: zjutraj notranji let Cartagena – Bogota, nato praktično cel dan v Bogoti in zvečer mednarodni let Bogota – Caracas (Venezuela). Sedaj pa poglejmo, kako poteka prestop v Bogoti in kaj se splača v Bogoti pogledati.

El Dorado

El Dorado, zlati kraj, ki so Španci mislili, da so ga našli v Bogoti

Letališče El Dorado, Bogota, Kolumbija

Največje in glavno letališče v Kolumbiji se imenuje El Dorado in leži približno 10km izven centra Bogote. Sama Bogota sicer ni pretirano zanimivo mesto v smislu, da bi bilo vredno tam preživeti več dni, je pa super za hiter sprehod med dvema letoma, da si malo noge pretegnemo in da dobimo prvi (ali pa zadnji) občutek o Kolumbiji.

Vstop v Kolumbijo

Slovenci za vstop v Kolumbijo ne potrebujemo vize. Dovolj je potni list, ki naj bo veljaven vsaj 6 mesecev – to sicer ni uradna zahteva, ampak vam svetujeva tako “za ziher”. Ob vstopu dobite v potni list žig, ki velja kot viza za 90 dni za turističen obisk. Ob izstopu iz Kolumbije se zna zgoditi, da bodo kontrole prtljage zelo poostrene (saj veste, “švercanje” kokaina je menda še danes glavni izvozni produkt Kolumbije). Zato ne bodite presenečeni, če vas bodo pozvali, da odprete svojo prtljago in jo pokažete cariniku.

Če vaša leta nista povezana in potujete s prtljago, imate možnost shrambe prtljage na letališču. Cena je 15.000 COP (4€) za 12h na kos prtljage, ne glede na njegovo velikost. Plačilo je možno samo z gotovino!

kolumbijska zastava

Časovnica prestopa v Bogoti

  • Od trenutka, ko letalo pristane, pa do trenutka, ko greš lahko ven iz letališča, traja 30 minut za notranje lete oz. do 1h za mednarodne lete (odvisno od vrste pri pregledu potnih listov).
  • Pot od letališča do centra mesta traja z avtom približno 30 minut, z avtobusom pa le nekaj malega več, okoli 45 minut. Za pot nazaj potrebuješ enako časa.
  • Nazaj na letališču želiš biti 2h pred letom, ne glede na to, ali je mednarodni ali notranji.

Vsega skupaj gre torej vsaj 4,5h samo za prevoze in logistiko na letališču. Zato priporočava izhod iz letališča v Bogoti, kadar imate vsaj 7h med letoma. V nasprotnem primeru boste samo hiteli in bolj malo odnesli od obiska mesta.

Kako z letališča do centra Bogote?

Kot turist v Bogoti boste najbrž želeli do predela La Candelaria. Do tja najlažje pridete tako, da na letališču najprej kupite kartico za njihov javni promet, imenovano “tullave“, nato pa na kartico naložite denar. Trenutno je cena ene vožnje 2400 COP (0,6€). Dobra novica: ena kartica zadostuje za več oseb. Zunaj, pred letališčem nato poiščite TransMilenio avtobus, ki vas bo odložil na postaji Museo Nacional. Bodite pozorni, na kateri avtobus se vkrcate, ker ne pelje vsak v pravo smer! Prednost TransMilenio avtobusov je njihova nizka cena in pa hitrost. Namreč po celem mestu imajo avtobusi TransMilenio svoj pas, zato prometni zamaški na avtobuse načeloma ne vplivajo.

tullave kartica za prestop v Bogoti

Kartica Tullave in avtobusni sistem TransMilenio omogočata hitro in enostavno potovanje od letališča do centra mesta v Bogoti

Od postaje Museo Nacional pa se lahko že začnete sprehajati po mestu ali pa prestopite na drugi avtobus, ki vas bo pripeljal do želene začetne točke vašega ogleda mesta.

PREBERI ŠE  Kakšno je potovanje z avtomobilom v resnici? (plusi in minusi)

Druga možnost za pot do centra mesta je taksi ali Uber. Cena bo nekoliko višja, čas potovanja pa ne bistveno hitrejši, zato midva res priporočava avtobus TransMilenio.

Kaj si pogledati v Bogoti med prestopom?

Ogled znamenitosti je seveda stvar vsakega posameznika in vsakega zanimajo različne stvari. Tole je najin izbor in toliko sva si midva uspela ogledati v 5h, kolikor sva jih imela v Bogoti.

Museo del Oro (Muzej zlata)

Za naju je bil Muzej zlata v Bogoti glavna “atrakcija”, tisto, kar sva res želela videti. Vstopnina v muzej je res poceni, le 3000 COP (0,8€). Notri pa so razstavljeni najrazličnejši zlati predmeti, ki so jih izdelali prvotni prebivalci tega področja in kolikor so jih uspeli rešiti pred Španci. Za muzej si vzemite približno 2h, če želite videti celotno zbirko brez hitenja.

museo del oro

Zlati artefakti v Muzeju zlata

Monserrate

Monserrate je vzpetina nad Bogoto, ki v lepem vremenu ponuja čudovit razgled na mesto. Dostopati se da z gondolo ali pa peš – odvisno od časa, ki ga imate na voljo. Predvsem pa tu igra pomembno vlogo vreme. Če je v Bogoti oblačno, je Monserrate zagotovo zavit v meglo. Tako je bilo tudi v najinem primeru, zato sva vzpon morala izpustiti.

Plaza Bolivar

Plaza Bolivar je središče predela La Candelaria in je kraj vseh pomembnih dogodkov v Bogoti. Za turista so tu zanimive stavbe kot je katedrala in pravna palača, ter občasne prireditve, ki se odvijajo na trgu.

plaza Bolivar Bogota

Plaza Bolivar, Bogota

Santuario Nuestra Señora del Carmen

Za ljubitelje umetnostne zgodovine in arhitekture bo ta cerkev verjetno zelo zanimiva. Namreč, po svoji zunanjosti pa tudi notranjosti se kar precej razlikuje od ostalih kolonialnih cerkva v Bogoti, če ne kar v celotni Kolumbiji. Pravzaprav cerkev še ni stara 100 let, vendar je zgrajena v mešanici stilov: gotskega, arabskega in mavrskega. Na zunaj je nenavadne črtaste belo-rdeče barve, kar se nadaljuje tudi v notranjost. Polna je obokov, kar spominja na arabski oz. mavrski stil, visoka koničasta okna pa so dobila navdih v evropskem gotskem stilu. Vsekakor vredna obiska.

cerkev v Bogoti

Zanimiva cerkev v Bogoti

Free walking tour

V kolikor želite izvedeti več o mestu in se sprehoditi z vodičem, priporočava Free Walking Tour. Trajanje vodenega ogleda je navadno okoli 2 – 3h, vedno pa lahko tudi prej zapustite skupino. Midva sva si mesto najprej ogledala sama, nato pa sva se pridružila Free Walking Tour skupini in tako videla še nekaj zanimivih stvari.

Opozorilo: nadmorska višina v Bogoti

Bogota leži na 2600m višine, kar s seboj prinese 2 stvari: hladnejše vreme in pa morebitne težave z dihanjem. Zna se zgoditi, da boste hitreje zadihani, ko boste npr. hodili po stopnicah, lahko pa se pojavi tudi glavobol. Vendar ni razloga za preplah. Bogota še ne leži tako zelo visoko, da bi vas moralo resno skrbeti zaradi višinske bolezni. Le oblecite se dovolj dobro in se počasi sprehodite po mestu, pa bo vse v redu. Uživajte!

par v Bogoti

Priletela sva iz vroče Cartagene v ledeno mrzlo Bogoto.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog