Izleti v okolici Cartagene, Kolumbija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Cartagena je veliko mesto na severu Kolumbije. Že mesto samo po sebi je naravnost čudovito, pa tudi njegova okolica ne razočara. Popotnikom v Kolumbiji srčno priporočava obisk tega mesta in raziskovanje okolice. Tu je toliko za videti in početi, da lahko brez težav v Cartageni preživite cel teden. Izleti v okolici Cartagene vam bodo pokazali raznoliko naravo na severu Kolumbije: od čudovitih plaž, kolonialnih mest pa vse do nenavadnega vulkana z blatom in roza vode v solinah.

Cartagena, Kolumbija

Cartagena je naravnost čudovita

Izleti v okolici Cartagene

Cartagena de Indias

Že samo mesto Cartagena oz. s polnim imenom Cartagena de Indias je tako zelo lepo, prikupno, simpatično, da nama je vzelo sapo. Ime je mesto dobilo po španskem kraju Cartagena, vendar pa zato, da se razlikuje od svojega “originala”, so kolumbijsko mesto poimenovali Cartagena de Indias (indijska Cartagena v prevodu), saj so takrat Španci še mislili, da so odkrili Indijo in ne Južne Amerike. Cartageno v Kolumbiji zaznamuje ogromno pristanišče ter njen izredno lepo ohranjen kolonialni center. Stari center je poln prikupnih kupol, cerkva, starinskih hiš, balkonov, trgov, ki se prelivajo eden v drugega. Sprehod po mestu ne bo nikoli dolgočasen. Vzemite si en dan si oglejte najprej stari center nato park Parque del Centenario, kjer se v krošnjah dreves skrivajo opice in lenivci, dan pa zaključite v živahnem predelu Getsemani, polnem grafitov ter barov in restavracij.

trg z zastavmi Cartagena, Kolumbija
Pred nekdanjo carino v Cartageni
pisane obleke v Cartageni, Kolumbija
Za fotografijo teh mičnih črnih gospodičen v pisanih oblekah je treba kar globoko seči v žep. Poziranje drago zaračunavajo
trg z golobi, Cartagena, Kolumbija
Eden izmed mnogih trgov v Cartageni
lenivec v drevesu
Zelo rada opazujeva živali v njihovem naravnem okolju
ozka ulica s kočijo
Ozke ulice, kočije, kupole kolonialnih cerkva ... to je Cartagena
Nekoliko drugačno vzdušje v predelu Getsemani
Zapatos Viejos, Cartagena
Kip starih čevljev v Cartageni

Vulkan El Totumo – blatna kopel

50km vzhodno od Cartagene se nahaja zanimiv vulkan. No, domačini mu pravijo vulkan, čeprav tehnično gledano to ni pravo poimenovanje. Gre za približno 15m visok hrib, v katerem je brbotajoče blato. Ta hrib je pravzaprav kup strjenega blata, v sredini pa naj bi bila “žila”, globoka kar 2000m (če gre verjeti domačinom), kjer je tekoče in brbotajoče blato. Precej nenavadna stvar, že samo za pogledati. Še bolj nenavadno pa je namakanje v tem blatu. Namreč, do vrha tega hriba so speljali stopnice, ki omogočajo dostop do tekočega blata. Kopanje tam notri je bilo nekaj najbolj nenavadnega, kar sva doživela v celi Kolumbiji. Blato je tako gosto, da se vanj ne moreš potopiti. Če bi želel, bi lahko sedel na gladini. Za vsak premik globlje pa moraš uporabiti veliko sile, da se vsaj malo spraviš pod gladino blata.

Najboljši čas za obisk je zjutraj ali pa popoldan/zvečer. Sredi dneva pridejo turistični avtobusi in gneča je nenormalna. Ljudje so stali v vrsti (na močnem soncu) tudi eno uro, kopanje v blatu pa je bilo dovoljeno le 15 minut. Midva sva počakala do popoldneva (okoli 16h), ko so avtobusi odšli in potem brez težav preživela debelo uro v blatni kopeli. Res je zabavno, zato se splača imeti dovolj časa!

Roza voda v Salinas Galerazamba

Čisto blizu vulkana El Totumo se nahaja še ena zanimivost: roza soline! Ne boste verjeli, ampak voda v teh plitkih bazenčkih, namenjenih kristalizaciji soli, je res roza barve. To ni odsev neba kot v Salar de Uyuni ali pa posledica vodnih rastlin kot v Cano Cristales. Ne, tu je prav voda obarvana roza. Vse to je posledica ekstremofilnih mikroorganizmov. Redko katera živa stvar lahko preživi v tako ekstremnih pogojih kot so soline, kjer je voda nasičena s soljo. A določenemu tipu bakterij to odgovarja. In točno to so bakterije, ki sintetizirajo roza obarvan protein in ta potem daje barvo celotnim solinam.

PREBERI ŠE  Nasveti za divje kampiranje

Nasvet za obisk: najboljši čas za obisk je v deževni dobi (junij – oktober), sredi dneva, ko sonce najbolj direktno sije na vodo in pa na rahlo vetroven dan. Ob teh pogojih je roza barva vode vidi najboljše.

salinas de galerazamba

Nežno roza voda v solinah na severu Kolumbije

Isla Baru, Playa Blanca

Cartagena velja za eno najbolj vročih mest v Kolumbiji in logično je, da si bo vsak tu zaželel malo počitka na plaži. Žal pa so plaže okoli Cartagena bolj borne. Nič posebno lepe in privlačne, pa čeprav gre za karibsko obalo. Najbližja lepa plaža je na otoku Isla Baru. Playa Blanca (ali bela plaža) slovi po svojem čudovitem belem pesku in turkizni vodi. Načeloma zelo lep kraj, vendar je naju zmotilo dejstvo, da so praktično celo plažo zasedli z vnaprej postavljenimi senčniki, restavracijami, hostli … Tako od plaže ostane bolj malo. Playa Blanca je lahko prijeten izlet, vendar priporočava, da eno noč prespite tam v hostlu in tako izkusite plažo tudi ob večerih ali jutrih, ko je ljudi manj. Pa tudi manj nadležnih prodajalcev je takrat tam in tako lahko res uživate.

karibska plaža playa blanca

Zgodaj zjutraj, ko je bila plaža še prazna.

Islas del Rosario

Malo naprej od Isla Baru je otočje Rosario, še dlje pa San Bernardo, ki ponujajo še več in še lepše karibske plaže. Islas del Rosario se da obiskati v sklopu enodnevnega izleta, čeprav je tudi v tem primeru boljše ostati eno noč na otoku. Večina izletov poteka na Isla Grande, kjer je tudi nekaj (precej dragih in zelo preprostih) hostlov. Najboljša stvar tega otoka je laguna, v kateri živi bioluminiscnenten plankton. To je plankton, ki se zasveti, ko ga “zmotimo” z npr. plavanjem. Tak plankton sva midva videla tudi že na Jamajki – objava s splošnimi nasveti za ogled tega fenomena je tule: Ko se voda sveti – bioluminiscenca.

bioluminiscenca

S plavanjem zmotimo plankton do te mere, da začne modro svetiti

Nekateri otoki v arhipelagu Islas del Rosario pa so v privatni lasti in imajo gor svoj privaten hotel/resort. Tudi te se da obiskati v sklopu enodnevnega izleta. Ponujali naj bi več udobja, boljšo hrano in lepše plaže kot “navaden”, komercialen izlet na Isla Grande. Midva sva šla na Isla del Pirata, ampak naju ni prepričal. Hrana je bila dobra, to priznava, vse ostalo pa je bilo čisto povprečno.

Isla del Pirata

Privatni otok Isla del Pirata

Možnosti za izlete v okolici Cartagene je še veliko, midva sva tukaj predstavila najine najljubše oz. najlepše kotičke. Uživajte v Cartageni, res je čudovita.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena