Karneval v Rio de Janeiru – nasveti, da ga boste doživeli najbolje

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Karneval v Riu je zaenkrat najino top (kulturno) doživetje v Južni Ameriki. Barve, kostumi, ritmi … celoten spektakel naju je čisto navdušil in, če le imate možnost, vam ogled tega res toplo priporočava. Več o najini izkušnji lahko preberete tule: Karneval v Riu skozi najine oči.

plesalka sambe v perju

Čudovit plesni spektakel

Osnovno o karnevalu

Pust in karneval sta v Brazilijo prišla s Portugalci in katoliškim izročilom. Potem pa so Brazilci, ki so mešanica indijancev, Evropejcev in afriških sužnjev to navado malo preuredili, vnesli svoje ritme, svojo glasbo in pust spremenili v največji spektakel na svetu, v karneval v Riu. Načeloma gre pri karnevalu za skupinski ples sambe in tekmovanje različnih skupin (šol sambe) med seboj. To je tisti »pravi« karneval, ki ga vidimo na televiziji, to je tista parada z okrašenimi vozovi in zagorelimi plesalkami, oblečenimi le v perje.

Vzporedno pa poteka še ulični karneval, imenovan bloco, kjer se ulice Ria spremenijo v eno veliko veselico. Prav tako plešejo sambo in prav tako so namaškarani, le vse skupaj je nekoliko manj urejeno.

ulična zabava bloco v rio de janeiro

Bloco zabava je za stare in mlade. Tja pridejo tudi družine z majhnimi otroci, pa vse do starejših

Kdaj poteka karneval?

Karneval v Riu poteka vsako leto okoli pusta. Dogodkov je več in se zvrstijo preko večih dni. Že kakšen mesec prej se začnejo pred-pustne zabave na ulicah, tekmovalni nastopi šol sambe pa se začno na petek pred pustom in se potem odvijajo vsak večer do pusta ter v soboto po pustu.

Kje poteka karneval?

Tekmovalni del karnevala poteka na Sambadromu. To je posebaj za ta namen narejen »stadion« v centru Ria, v predelu Santa Teresa.

Ulične zabave ali bloco pa se odvijajo na različnih krajih po celem mestu. Navadno je tako, da zaprejo eno ulico, pripeljejo voz z nastopajočimi glasbeniki, okoli po ulici pa ljudje plešejo oz. se družijo. Za seznam blocov je najbolje vprašati v hostlu ali hotelu, ko ste že v Riu ali pa preverite na spletu.

karneval v Rio de Janeiru

Fenomenalen spektakel na Sambadromu

Kje dobiti vstopnice?

Bloco zabave so večinoma brezplačne. Za ogled nastopa samba šol na Sambadromu pa potrebujete vstopnico. Na uradni spletni strani od karnevala, je vstopnice praktično nemogoče kupiti, ker poidejo še isti dan. Vstopnice kupijo agencije, ki jih potem prodajajo naprej. A nič hudega, tudi nakup vstopnic preko agencij ni tako zelo drag. Midva sva svoje vstopnice kupila preko spletne strani www.rio-carnival.net

Prelivanje barv: od nastopajočih do gledalcev. Vidi se gledalce v VIP tribunah in na stojiščih

Katere vstopnice kupiti? Sedeži, stojišča, kateri sektor?

Izbira vstopnic je bila zame prava nočna mora. Kje se najbolje vidi karneval? In koliko je še vredno odšteti za tako zadevo? To so bila vprašanja, ki so se mi podila po glavi, sedaj pa vam lahko nanje odgovorim.

Datumi nastopov

V petek in soboto pred pustom sta na sporedu preliminarna nastopa, kjer se predstavljajo šole sambe 2. lige. Nedelja in ponedeljek pa sta dneva, ko nastopajo najboljše šole sambe, to je 1. liga. Sledi še nastop zmagovalcev v soboto po pustu, kjer se predstavi 6 najboljših samba šol. Cene vstopnic naraščajo od preliminarnih nastopov, ki so najcenejši preko glavnih nastopov, do najdražjih vstopnic za nastop zmagovalcev. Midva sva si ogledala sobotni nastop in bila nad njim navdušena. Čeprav je bila to 2.liga, se ni čutilo, da bi bili to kakšni amaterji, pač pa je bilo vse vrhunsko (vsaj za najine nepoznavalske oči).

2. liga šol sambe na Sambodromu v Riu

Odličen nastop tudi 2. lige šol sambe

Sektorji Sambadroma

Sambadrom je razdeljen na sektorje, ki jih lahko vidite na sliki na tejle povezavi. Sektor 1 je bil dograjen naknadno in je najcenejši, saj tudi ne omogoča dobrega razgleda na nastopajoče. Tudi sektorja 12 in 13 nista najboljša, saj sta čisto na koncu parade, ko se večinoma že vse zaključi. Te tri sektorje odsvetujeva, vsi ostali pa bodo v redu. Če ste v prvih sektorjih, vidite nastopajoče bolj spočite in njihov nastop je nekoliko boljši, saj so tam na začetku tudi sodniki, zato se seveda plesalci maksimalno potrudijo. Na koncu pa so nastopajoči že bolj sproščeni, kar tudi ni nujno slabo. Midva sva sedela v sektorju 4 in bila zelo zadovoljna z izbiro. Enako dober je tudi sektor 5, ki mu je nasproti. Sektor 7 je znan kot turističen sektor, a po najinem mnenju ni nič kaj bolj poseben kot ostali.

plesalci sambe na sambadromu

Sektor 4 in 5 sta tik za sodniki, zato se da videti najboljši del nastopa

Sedeži

Sedaj pa k sedežem. Na sambadromu so 3 skupine sedežev: sedeži spodaj (Front Boxes ali Frisas), sedeži zgoraj (Luxury Suites ali Camarotes) in stojišča (Grandstands ali Arquibancadas).

PREBERI ŠE  Kako dobiti vračilo denarja za odpoved potovanja

Luksuzni sedeži (Camarotes)

Najdražji so luksuzni sedeži, ki so nekoliko dvignjeni in tako omogočajo boljši pregled nad celotnim dogajanjem, hkrati pa so dovolj blizu, da se da videti detajle nastopov. Ta del tudi pokrit, tako da ostanete suhi v primeru dežja. In seveda imate VIP strežbo, s hrano, pijačo, glasbo, zabavo … Večinoma te sektorje zakupijo kakšne organizacije za svoje zaposlene in povabljene.

Spodnji sedeži (Frisas)

Cenovno naslednji so spodnji sedeži (Frisas), ki so v istem nivoju kot nastopajoči. Ti sedeži se potem delijo še v 4 vrste: A, B, C in D. S tem, da je A najbližje nastopajočim, D pa najbolj stran. Sedeži so organizirani v skupine po 6, kjer sedežni red ni določen. To pomeni, da če sedite v vrsti A, boste dobili sedež v neke vrste boksu skupaj s še 5 drugimi osebami. Kdo bo kje sedel, je stvar dogovora med temi osebami oz. gre po principu, kdor prvi pride … Midva sva sedela v vrsti A in je bila odlična. Vse ostale vrste so že nekoliko bolj zadaj in je razgled na nastopajoče bistveno slabši, zato menim, da če se odločate za te sedeže, je vredno plačati nekoliko več za prvo vrsto.

Stojišča (Arquibancadas)

Najcenejša so stojišča, ki so seveda najvišje. Tu sploh ni sedežnega reda, zato je res pomembno, da ste na prizorišču dovolj zgodaj. Predlagava 2h ali vsaj 1,5h. Od tu imate dober pogled na velikost in veličino karnevala, težko pa vidite posamezne nastopajoče in njihov ples.

sektor 4, vrsta A na sambadromu

Najini sedeži: sektor 4, vrsta A. Odlična izbira!

Kdaj kupiti vstopnice?

Vsekakor se splača vstopnice kupiti vnaprej preko spleta, ker so bistveno, bistveno cenejše, kot pa če jih kupujete na licu mesta. Midva sva za sektor 4, vrsto B plačala 35€ po osebi (potem pa sva na veliko srečo dobila upgrade v vrsto A). V hostlu v Rio de Janeiru so prodajali vstopnice za isti nastop za stojišča in so se cene začele pri 60€ na osebo. Za stojišča! Ki so bila v času najinega nakupa na spletu po 13€!

Vstopnice se da kupiti tudi pred samim Sambadromom od kakšnih preprodajalcev. Morda lahko tako dobite vstopnico po zelo nizki ceni, vendar pa vsekakor bodite pozorni, da kupite pravo vstopnico. Da ni ponaredek in da je za pravi nastop in za tisti sektor, ki ste ga plačali. Načeloma se nakupa od preprodajalcev ne priporoča.

plesalka sambe v kostumu pujska na karnevalu v riu

Zabavni in domiselni kostumi nastopajočih.

Kako do Sambadorma?

Agencije vam bodo ponudile shuttle, ki vas pripelje direktno pred Sambadrom in na koncu tudi tam pobere in odpelje nazaj v ho(s)tel. Cene so astronomske! Nama so ponudili za 45€ po osebi.

Možnost je tudi Uber ali taxi, vendar je veliko ulic okoli Sambadroma zaradi karnevala zaprtih, tako da boste morali še vseeno malo pešačiti.

Najcenejši način je z metrojem. Pozdemna železnica v času karnevala obratuje ves čas (24h na dan), je relativno poceni in vas bo pripeljala čisto blizu Sambadroma. Za sektorje z lihimi številkami je izstopna postaja Central, za sektorje s sodimi številkami pa Praça Onze. Od metroja je približno še 5-10 minut hoje do prizorišča. Brez skrbi, hoja tam je popolnoma varna, tudi sredi noči, ko se karneval zaključi. Policija je res na vsakem koraku!

ženska na karnevalu v rio de janeiru

Pot do Sambadroma zna biti zelo zabavna: videti tisoče kostumov že na poti je tudi posebno doživetje.

Kaj lahko nesem na Sambadrom?

Kakšnih posebnih omejitev ni. Sicer vas pred vstopom v Sambadrom pregledajo kot na letališču, vendar niso niti pol toliko strogi. Sprehodite se skozi tisti skener in pogledajo vam v nahrbtnik. Načeloma je pravilo, da se sme notri prinesti 2x 500mL tekočine na osebo (brezalkoholnih pijač, seveda) in 2 paketa prigrizkov. Fotoaparati, kamere, nož … ni nobenega problema.

PREBERI ŠE  Kako nastane čokolada? Obisk posesti Vila Rosa

Priporočava, da si res vzamete dovolj pijače in prigrizkov, namreč predstava traja dolgo v noč in gotovo boste vmes lačni in žejni. Sicer pa tudi notri prodajajo kakšno pico, sednviče in pijačo.

 

Kako sploh zgleda karneval na sambadromu?

Z eno besedo fenomenalno! Vsak večer nastopa 6-7 šol sambe, torej boste videli 7 približno pol urnih plesnih spektaklov. Začne se ob 22h (uradno, neuradno pa vsaj pol ure kasneje) in zaključi … pozno! Okoli 5h zjutraj.

plesalka sambe

Plesalka sambe, tipična pojava karnevala v Riu

Vsaka šola s svojim plesom in kostumi predstavi neko zgodbo, ki je tudi opisana v knjižici, ki jo dobite ob vstopu na Sambadrom. Tekom posameznega nastopa se zvrsti več solo plesalcev in plesalk, potem skupine plesalcev, pa voz z nastopajočimi, tolkalni orkester, pevci in potem spet skupina plesalcev, še kakšen voz … Ampak ne bom preveč povedala, ker karneval je treba doživeti.

bobnar na karnevalu v Riu

Tolkalni orkester: ko pride mimo rahlo oglušiš, ampak ritmi ti pa zlezejo pod kožo

Kje je pametno biti nastanjen?

Veliko hostlov in hotelov ima v času karnevala določeno minimalno število dni nočitev. To je od 2-5 noči. Cene so seveda dogodku primerne in posebno za ta čas narastejo, povpraševanja pa je ogromno. Zato svetujeva, da si nastanitev rezerivirate čim prej. Ko izbirate, kje bi spali, naj bo pomembno predvsem to, da ste blizu postaje za Metro. Tako se boste z lahkoto premikali po mestu ob katerikoli uri dneva, saj je metro v tem času v obratovanju 24h na dan.

Midva sva bivala v hostlu HI CabanaCopa, v predelu Copacabana in čisto blizu metroja. Bilo je odlično in priročno za izkušnjo karnevala.

gneča na recepciji hostla

Pustno vzdušje v hostlu HI CabanaCopa

Kaj pa varnost v Riu?

Naju so vsi grozno svarili pred krajami in žeparstvom v Riu, pa se nama na srečo ni nič zgodilo. Sambadrom je popolnoma varen, tako znotraj, kot tudi pot do tja. Bloco zabave pa so bolj izpostavljene. Največji problem je gneča, ko se vsi butajo drug ob drugega in tako sploh ne čutite in ne opazite, kdaj vam kdo izprazni žepe. Iz tega razloga sva šla midva na prvi bloco čisto brez vsega. Samo nekaj gotovine v žep – za kakšno pijačo, vse osalo pa sva pustila v hostlu.

Če res ne morete brez telefona in denarnice, vam priporočava, da uporabite tiste tipične popotniške torbice za okoli pasu. Zbašite si jih za hlače ali krilo in po možnosti dajte čez še majico. Druga možnost, ki sva jo opazila pri drugih je, da so imeli te torbice (ali pa nahrbtnik kar na hrbtu), čez pa majico. Ni sicer zgledalo pretirano lepo (ljudje so rahlo spominjali na kamele z grbami), je bilo pa zagotovo bolj varno.

Na bloco sva šla brez vsega. Tudi telefona nisva nesla s seboj. Za vsak slučaj, pač.

 

Upava, da vam najini nasveti koristijo in da boste na karnevalu uživali vsaj približno toliko, kot sva midva.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena