Najem avta v Maroku: nasveti in naša izkušnja

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Maroko je čudovita dežela, izredno raznolika in vredna, da raziščemo vsak njen košček. Najem avta v Maroku nam omogoča maksimalno fleksibilnost za potovanje: lahko gremo, kadar nas je volja in kamor nas je volja (ok, skoraj kamor nas je volja:) v Saharo verjetno ne gremo s svojim avtomobilom).

Terenec ali navaden avto?

Najprej razčistimo to dilemo: ali je za Maroko potrebno terensko vozilo? Ne, ni. Ceste so načeloma dobro vzdrževane, asfaltirane in za normalno potovanje po Maroku terenskega vozila ne boste potrebovali. V kolikor ste željni adrenalina in vožnje po Sahari, lahko v hotelih v Merzougi najamete šoferja s terencem in vas bo on odpeljal malo bolj na divje.

terensko vozilo na sipini v Sahari

S terencem v Saharo

Najem avtomobila preko spleta ali na licu mesta?

Ali ste stari nad  26 let in imate kreditno kartico?

Da?

Potem se vam splača rezervacijo avtomobila opraviti preko spleta. Midva v ta namen uporabljava odličen iskalnik Billiger Mietwagen, kjer sva vedno našla ugodne avtomobile s polnim zavarovanjem.

Ko boste opravljali rezervacijo, priporočava, da avto prevzamete kar na letališču, kamor boste prileteli in tako prihranite čas in denar, ki bi ga sicer porabili za vožnjo v center mesta.

Maroko cesta čez Srednji Atlas

Maroške ceste so dobro urejene

Ne?

V primeru, da ste na zgornje vprašanje odgovorili nikalno, pa priporočava, da z rezervacijo avtomobila počakate in jo uredite v Maroku. Namreč, mednarodne agencije za najem avtomobilov mladim voznikom zaračunajo še dodatek za “neizkušenost”, brez kreditne kartice pa boste zelo težko sploh opravili rezervacijo.

Za iskanje ponudb in barantanje vzemite vsaj polovico dneva, zelo koristno pa je tudi znanje francoščine ali arabščine.

vožnja po maroku

Avto v Maroku je vreden vsakega centa.

Naša izkušnja najema avtomobila v Maroku (Fes)

Bili smo skupina petih ljudi, vsi pod 26 in brez kreditne kartice, le z debetnimi. Ker so bile vse spletne ponudbe za najem avta v Maroku predrage, smo se odločili srečo poskusiti na licu mesta. Če se ne bi izšlo, bi pač po Maroku potovali z javnim prevozom – to je bil naš plan B.

Avto smo iskali v mestu Fes. Začeli smo pri železniški postaji in na informacijah vprašali za kakšno “rent-a-car-agencijo”. Usmerili so nas do prve, potem pa naprej do druge, tretje in tako dalje … Najcenejši avto v Maroku je Dacia Logan, a za 5 ljudi je to malo premajhna zadeva, zato je naše iskanje trajalo nekoliko dlje in tudi cena je bila na koncu višja, kot bi bila za Dacio.

Na koncu smo vzeli avto Kia Cerato. Kot depozit je Rok pustil svojo osebno izkaznico, plačali pa smo z gotovino. Poleg tega smo se dogovorili še za vračilo avta na drugi lokaciji, v Marrakechu – brez dodatnih stroškov. Glede zavarovanja nismo bili čisto gotovi, ali je res vključeno polno kasko zavarovanje ali ne, a se je kasneje izkazalo, da je očitno vključeno.

popravilo najetega avtomobila v Maroku

Vaški mehanik pri popravilu našega avtomobila

Nekje v Visokem Atlasu nam je spustila guma na avtomobilu, potem pa so se pojavile še težave pri prestavljanju. V vasici Imilchil smo poiskali edinega vaškega mehanika, ki je zgrožen opazil, da pod “havbo” nekaj manjka. Nekje v motorju je bila ena cev, ki ni bila nikamor priklopljena, le zapečatena je bila z vijakom. Dali smo mu telefon in je v arabščini nadrl gospoda iz rent-a-car-agencije, nato je stvar popravil. Kasneje smo ga posneli, ko je dal izjavo, kaj je bilo narobe in kaj je popravil. Ker je govoril v arabščini, ne vemo, kaj je povedal – morda je pokal vice 🙂 A ko smo video pokazali lastniku, nam je vsoto, ki smo jo plačali za popravilo brez pregovarjanja vrnil.

PREBERI ŠE  Ko se voda sveti - bioluminiscenca (Glistening Waters)

Celotno zgodbo lahko prebereš tukaj: Soteska Todra, Imilchil in težave z avtomobilom

notranjost motorja avtomobila

Čep na koncu cevi! To je bil razlog za težave pri prestavljanju

 

Konec koncev smo imeli dobro izkušnjo z najemom avtomobila, zavarovanje je bilo očitno urejeno, avto se nam po tem pripetljaju ni več kvaril, pa še cena je bila ugodna.  Kakorkoli se boste odločili vi glede najema avtomobila v Maroku, ne boste zgrešili. Glavno je, da avto imate, saj vam omogoča optimalno odkrivanje lepot te severno afriške države.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena