Slap Orglice – skriti slap pod Kamniškimi Alpami

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Po nekaj tednih dežja je na čase sončna, predvsem pa suha nedelja kot nalašč za ogled kakšnega slapu. Nama najbližji in najljubši je slap Orglice v bližini Kamniške Bistrice. Spomnim se, da smo še kot družina pogosto hodili tja na nedeljske sprehode, sedaj pa z Rokom vsake toliko to tradicijo “obudiva”. Tako je bilo tudi preteklo nedeljo.

slap Orglice

Slap Orglice

Slap Orglice – pot

Še malo zaspana sva se odpeljala iz Ljubljane proti Kamniku, prevozila vsa krožišča na poti (po moje je ta relacija zmagovalec gostote krožišč na kilometer :)), se v Kamniku usmerila proti Kamniški Bistrici in nekje 2km za spodnjo postajo gondole na Veliko planino na desni strani našla parkirišče. Tam se začne tudi pot proti slapu Orglice. Na tabli je zapisan slap Orglice ter Konj in Korošica.

Od tam pa je potem peš še približno 45 minut zelo lahkotne hoje skozi gozd, pa čez vodo, mimo nekdanje partizanske bolnice do slapu. Na poti ni kakšnih hudih klancev in vzponov, zato je pot res primerna za vsakega.

Navadno se ustaviva, ko prideva do spodnjega tolmuna slapu. Tokrat pa sva želela na drugo stran in ob slapu gor. Zaradi veliko vode je bilo prečenje tolmuna pod slapom kar izziv, v poletnih mesecih pa se lahko mirno sprehodiš na drugo stran. Naprej, torej po levi strani slapu, vodi strma potka še dalje, višje, bliže slapu. A tokrat je bila prespolzka, da bi lahko prilezla do vrha, zato sva ostala spodaj, popila topel čaj, Rok je naredil nekaj fotografij, v tolmunu obvezno premetala nekaj skal in tako spremenila glavni tok potočka, potem pa se počasi po isti poti vrnila nazaj.

Ravno prav sva se nadihala svežega zraka in se premigala, da bova naslednji deževen teden lažje preživela.

slap orglice

Slap Orglice je visok približno 40m

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena