Velika planina – ideja za izlet z gostom iz tujine

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Velika planina je čudovit planšarski kraj pod Kamniškimi Alpami. Ponuja lepe razglede na mogočne gore in na Ljubljansko kotlino, hkrati pa je lahko dostopna.

planšarska koča na Veliki planini

Obnovljena planšarska koča na Veliki planini

Preteklo soboto sva imela imeniten obisk s Filipinov. Da obiskovalki ne bi bilo dolgčas in da ji pokažemo kakšen ne pretirano turističen košček Slovenije, smo se dogovorili za “u izi” izlet na Veliko planino. Je ravno dovolj blizu, da ne bomo izgubili preveč časa na cesti, hoja pa je ravno dovolj zahtevna, da se bomo malo nadihali, hkrati pa gostje ne bomo preveč izmučili … Da ne bo pomote: seveda smo šli na Veliko planino peš in ne z gondolo!

planšarske koče na veliki planini

Čudovita Velika planina

Velika planina – pot, čas in kaj si pogledati

Iz Ljubljane smo se peljali proti Kamniku in potem še naprej na Kranjski Rak. Vožnje do izhodišča je kar konkretno eno uro. Na Kranjskem Raku smo se usmerili na makadamsko pot proti Veliki planini in po nekaj minutah smo parkirali avto in pot nadaljevali peš.

masecen, poševno drevo nad veliko planino

Velika planina

Ker smo bili precej velika in klepetava skupina, smo hodili res počasi in do vrha smo potrebovali približno 1,5h. Saj pravim, šli smo res počasi 🙂 Sproti smo gostji razlagali o Veliki planini, da so živali na paši tu gor le polovico leto, drugo polovico pa so v dolini na “toplem”. Občudovali smo razglede na gore in – kolikor se je videlo – Ljubljansko kotlino. Tik pod vrhom smo si pogledali kapelico, zgrajeno v planšarskem stilu in na koncu še jamo Veternico.

lesena kapelica na veliki planini

Kapelica na Veliki planini

Čeprav sva bila oba že velikokrat na Veliki planini, pa še nikoli nisva videla jame Vetrnice. Bolj kot jama, je to globoka vrtača, v kateri se zadržuje sneg menda čez celo leto. Ne vem, če bo tale kup snega zdržal poletno vročino, a tudi v juniju videti sneg na Veliki planini ni kar tako.

jama vetrnica s snegom na dnu jame

Jama Vetrnica in sneg na dnu

Dan smo zaključili še s tipično malico v planinski koči in sirovimi štruklji, ki so tako značilni za Veliko planino. Če kdo razmišlja, kam bi peljal kakšnega gosta iz tujine, je Velika planina gotovo prava izbira. Razgledi na gore na eni strani in Ljubljansko kotlino na drugi strani so lepi, narava pa je čudovita. Zeleni travniki, planšarske koče in krave, ki se pasejo … Super izlet, da pokažemo lepote Slovenije skoncentrirane na enem mestu.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena