Delta reke Mekong in plavajoča tržnica

Najina zadnja postaja na tem potovanju je bilo mesto Can Tho, ki je znano po eni večjih plavajočih tržnic v delti reke Mekong.
Banane na prodaj na plavajoči tržnici v delti reke Mekong

Področje skrajnega juga Vietnama je znano tudi pod imenom vietnamska shramba. Tam namreč pridelajo več kot ½ vsega riža v Vietnamu. K temu veliko pripomore seveda reka Mekong, ki se tukaj razveja v delto. To je izrednega pomena, saj potem v času poplav voda pokrije velik delež pridelovalnih površin. Riž pa seveda »uživa«, kadar ga voda preplavi. Poleg riža tukaj pridelujejo še vse vrste tropskega sadja. Zanimivost, ki sva jo opazila: vse to sadje in zelenjava imajo izredno debele lupine! Za primer naj podam pomaranče: predstavljajte si pomarančo, ki jo kupite pri nas v trgovini. Sedaj pa njeno velikost pomnožite z 2. Ja, vietnamske pomaranče so 2x večje od naših. Ampak, ko jih pa olupiš, so pa spet enako velike, kot pri nas! Nepredstavljivo je, da je lahko lupina pomaranče debela nekaj centimetrov! S tem naj bi se vse to tropsko sadje obvarovalo pred sušo. Debela lupina ščiti sadež pred preveliko količino vode (v času deževne dobe) in hkrati preprečuje izgubo vode v času sušne dobe.

Vietnamske pomaranče z izredno debelo lupino

Tržnica Cai Rang se nahaja kakšnih 7 km iz centra Can Tho-ja. Ker je to plavajoča tržnica, jo je treba obiskati s čolnom. Preko hotela sva si uredila prevoz za naslednje jutro. Ob 5h zjutraj je s čolnom po naju prišla drobna Vietnamka, rekla bi, da srednjih let, vendar priznam, da nimam občutka za starost Azijcev. V rokah je držala dve dolgi vesli, z eno nogo je stala na koncu kanuja, z drugo pa je usmerjala motor čolna, narejen iz nitkaste kosilnice. Ker sva bila v stiski s časom sva se odločila za krajši, 3 urni izlet, kar je pomenilo, da smo si ogledali le glavni kanal in osrednje dogajanje na tržnici. Vsak, ki ima več časa, naj si privošči daljši izlet še v stranske kanale in si ogleda življenje ob vodi.

Najina “vodička” po plavajoči tržnici

Med čolnarjenjem po reki smo opazovali prodajo na plavajoči tržnici. Najprej naj povem, da je celotna flota, ki se znajde ob tem času na reki, stara vsaj 50 let, če ne več! In do zadnje pikice zarjavela. Vsaka ladja oz. čoln je naložena do skrajnih mej nosilnosti plovila. Ladje, ki kaj prodajajo, imajo na krmi eno visoko palico, na katero obesijo sadeže, ki jih ponujajo. Tako točno veš, pri komu boš lahko kaj kupil. Če želiš opraviti nakup, se s čolnom postaviš ob bok ladje, prodajalec pa ti želeno sadje/zelenjavo zmeče na tvoj čoln.

Zgodnje jutranje dogajanje na reki Mekong
Prodaja v teku. A vidiš solato, ki leti po zraku?

 

Midva sva na plavajoči tržnici iskala najin najljubši sadež – dragon fruit (menda se mu po slovensko reče pitaja), vendar ga žal nisva našla. Zato sva po končanem ogledu plavajoče tržnice zavila še v trgovski center Metro in ga tam kupila na zalogo.

Dragon fruit! Njami!

 

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link