Sajgon ali Ho Chi Minh City: prvi stik z Azijo

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Največje vietnamsko mesto na jugu države se danes imenuje Ho Chi Minh City (slovensko se menda temu mestu reče Hošiminh). Ime je dobilo po njihovem komunističnem voditelju, po tem, ko so Američani zgubili v vietnamski vojni in sta se Severni Vietnam (komunistični) in Južni Vietnam (takrat menda demokratična država) združila v današnji Vietnam. Pred tem se je mesto imenovalo Sajgon. Ime, ki je številnim veliko ljubše ko pa poveličevanje komunističnega voditelja. Kakorkoli, Sajgon ali Ho Chi Minh City je za naju predstavljalo prvi stik z Azijo.

Zanimivosti Ho Chi Minh City-a

Kot socialistična država naju je Vietnam pozdravil s plakati, ki se jih spomnim s starih slik ali pa knjižic iz časa Jugoslavije. Način slikanja, barve in seveda obvezno obraz voditelja so skupne vsem tem reklamnim panojem.

Zanimivo nama je bilo tudi to, da sva v Sajgonu videla več katoliških cerkva, kot pa budističnih templjev, ki sva jih pričakovala. Razlog? Vietnam je bil včasih pod francosko oblastjo in s Francozi je prišla sem tudi katoliška vera. Pred Francozi pa je bil Vietnam seveda budistična država. Danes so Vietnamci večinoma ateisti ali pa se sicer izrekajo za vernike določene vere, vendar le-te ne prakticirajo, vse to je seveda posledica socialističnega režima v državi.

Katedrala Notre Dame v Sajgonu

Katedrala Notre Dame v Sajgonu

Še ena stvar, ki je kot turist v Aziji ne moreš zgrešiti, je nenormalno veliko število motoristov na cestah. Razlog je visoka obdavčitev avtomobilov v Vietnamu. O načinu in varnosti vožnje v Sajgonu rajši ne bi izgubljala besed; a vseeno: vsak vozi, kot mu paše, motoristi vijugajo po cesti, švigajo mimo tovornjakov, avtomobilov, pešcev … v večini primerov se vse dobro izide. Nama so drugi popotniki svetovali: ko prečkata cesto, se samo ne ustavita. Motoristi, vaju bodo obvozili, če bosta hodila čez cesto z nekim tempom. Čim pa se ustaviš sredi ceste, motoriste zmedeš, ker ne bodo vedeli, kam bosta sedaj šla, začnejo zavirati, tisti zadaj bodo začeli prehitevati … in prometna nesreča je tu. Na srečo sva vse ceste prečkala nepoškodovana. V najbolj turističnem delu mesta, pa so celo policisti, ki čakajo, da se zbere skupina turistov in jih potem pospremijo čez cesto.

Obrazne maske nosijo praktično vsi. Najprej nisva razumela, kaj je namen tega. Nalezljive bolezni morda? Razložili so nama, da jih nosijo zaradi zelo onesnaženega zraka v mestih. In ja, ima smisel! Zrak v Sajgonu res ni tak, da si se ga z veseljem nadihal. Maske so postale že pravi modni dodatek. Imajo jih v raznoraznih oblikah in barvah. Od navadnih zdravniško-zelenih mask, do porisanih z raznimi filmskimi junaki ali celo v obliki npr. zajčjega ali medvedjega gobčka! Gotovo je nekaj: za vsak okus se tudi maska najde 🙂 Tudi jaz sem si kupila eno, malo toplejšo in jo uporabljam za kolesarjenje pozimi. Priporočam 🙂

ženska na motorju z masko na obrazu

Tipična vietnamska motoristka: pisana čelada in obrazna maska

Komentiraj

Lahkih nog naokrog