Abu Simbel – eden in edini

Kako obiskati Abu Simbel?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Abu Simbel je ena izmed ikon Egipta. Tempelj je dal zgraditi Ramses II, da bi pokazal svojo moč ljudstvom južno od Egipta (takrat so bili to Nubijci). V živo skalo je dal vklesati 4 ogromne kipe samega sebe, ki služijo kot vhod v tempelj zadaj. Poleg tega pa je bil tempelj obrnjen proti vzhodu pod takim kotom, da je točno na Ramsesov rojstni dan (22. februarja po današnjem koledarju) sonce posijalo direktno v tempelj. Po propadu Egipta v starem veku, je bil potem Abu Simbel dolga leta pozabljen, zakopan pod peskom. Še ko so ga prvič odkrili, se jim ni zdel zanimiv.

Veliko zanimanja je Abu Simbel dobil v letih okoli 1960, ko so začeli delati pregrado na Nilu in za njo jezero Nasser, ki bi skoraj poplavilo tempelj Abu Simbel. Takrat so se odločili, da bod tempelj prestavili na novo lokacijo! Cel tempelj so razrezali na kose in ga prestavili nekoliko višje (60m), tako, da je sedaj nad gladino jezera Nasser.

Tempelj Abu Simbel

Tempelj Abu Simbel

Tempelj Abu Simbel – vse kar moraš vedeti

Kako do templja Abu Simbel?

  • Z avtobusom iz Wadi Halfe (Sudan)

Midva sva prišla iz Sudana, tako da lahko najprej opišem tole pot. V zadnjem obmejnem mestu v Sudanu sva rezervirala avtobusni vozovnici za v Egipt. Avtobusi načeloma vozijo na relaciji Wadi Halfa (Sudan) – Asuan (Egipt), ali pa celo vse do Luksorja oz. Kaira. Kakorkoli, midva sva povedala, da bi rada izstopila v kraju Abu Simbel, kjer ima avtobus na tej dolgi poti itak postanek (za malico).

Pot iz Wadi Halfe do Abu Simbla je trajala praktično cel dan, predvsem zaradi postopkov na meji vmes. V kraju Abu Simbel pa se potem avtobus ustavi pred neko restavracijo tik pred mostom, pred centrom mesta. Celotna pot je opisana tule ⬇️

PREBERI ŠE  Prečkanje meje Sudan - Egipt po kopnem
sudanski avtobus ob jerezu Nasser

Sudanski avtobus na poti v Egipt

  • Z avtobusom iz Asuana

Večina ljudi se odloči za enodnevni izlet iz Asuana do Abu Simbla in nazaj. To pomeni, da se iz Asuana štarta brutalno zgodaj (okoli 4h zjutraj), sledi približno 3,5h vožnje (v konvoju – odvisno od situacije v Egiptu), sledi okoli 2h časa za ogled templja Abu Simbel in nato povratek v Asuan. Okoli 14h ste navadno že nazaj. Tak izlet stane okoli 40USD, organizirate pa si ga lahko preko portala GetYourGuide, preko hostla oz. hotela ali pri agencijah v Asuanu.

Midva sva to opcijo uporabila za pot iz Abu Simbla do Asuana. No, dejansko sva si uredila le prevoz. Kontaktirala sva nastanitev v Asuanu in jih vprašala, kako naj prideva do njih. Pa so nama ponudili, da nama rezervirajo turistični minibus. Odhod je bil okoli 10h iz Abu Simbla, pobrali so naju pred hotelom v Abu Simblu (res lep hotel Hllol, ne najcenejši, ampak po potovanju po Sudanu, nama je pasalo malo udobja), cena pa je bila okoli 15€ na osebo.

V Egiptu so zelo popularni tudi minibusi. To so večinoma Toyota Hiace kombiji, ki odpeljejo, ko so (pre)polni. Gre za zelo lokalno varianto, kjer boste zelo verjetno edini turisti. Minibusi v Abu Simblu ustavljajo v centru mesta – tule: 22.347099, 31.616673. Cena je okoli 3€ na osebo v eno smer.

To je bila najina rezervna možnost, če se ne bi odločila za turistični bus.

  • Z letalom iz Asuana

Abu Simbel ima tudi letališče, ki je povezano le z Asuanom. Tako da se na izlet lahko odpravite tudi z letom. Cene so seveda precej visoke (preko 100€ za povratno vozovnico), zato o tem nisva niti razmišljala.

  • Z ladjo iz Asuana

Ena izmed bolj romantičnih možnosti, kako priti do Abu Simbla, je gotovo plovba s felucco ali pa tipično križarko po Nilu. Gotovo zna biti zanimivo, če imaš dovolj časa (in denarja 😉). Midva sva za to možnost izvedela od turistov, s katerimi sva skupaj prišla do templja Abu Simbel.

Pogled proti templju Abu Simbel z jezera Nasser

Pogled proti templju Abu Simbel z jezera Nasser

Eno-dnevni izlet do Abu Simbla ali prespati v Abu Simblu?

Midva sva eno noč preživela v Abu Simblu in nama je bilo zelo všeč, tako da vsekakor priporočava to možnost. Kaj je bilo tako super? Ko popoldne (skoraj) vsi turisti odidejo, je Abu Simbel zelo lokalna egipčanska (nubijska) vasica, kar nama je bilo zelo všeč. Nastanitve v Abu Simblu sicer niso poceni, ampak hotel Hllol, kjer sva bila nastanjena, je bil izredno lep, z okusno hrano, čistimi sobami … in ga res lahko priporočava. Trenutne cene preveri tule.

Zadnja, a verjetno najpomembnejša stvar pa je možnost obiska templja Abu Simbel zvečer, ko imajo sound and light show ter zgodaj zjutraj, ob sončnem vzhodu. Midva sva šla izkoristila slednjo možnost. In povem vam, bilo je čarobno. Tempelj Abu Simbel je obrnjen proti vzhodu in stoji na obali jezera Nasser. V sicer mrzlem jutru sva na vse zgodaj že stala pred templjem in gledala enkrat proti vzhodu, kdaj bo sonce pokukalo izza suhe pokrajine, drugič pa proti templju, kdaj ga bodo prvi sončni žarki obsvetili.

Seveda velja omeniti, da tako zgodaj zjutraj turistov, ki pridejo z avtobusom iz Asuana, še ni in posledično nas je bilo pred templjem le par obiskovalcev. Midva ter nekaj ljudi, ki so prišli z ladjo že prejšnji večer.

Tempelj Abu Simbel v času sončnega vzhoda

Tempelj Abu Simbel v času sončnega vzhoda

Kaj si pogledati v templju Abu Simbel oz. na kaj biti pozoren?

Tempelj Abu Simbel je prekrasen. Za vse, ki nas je stari Egipt zanimal, privlačil (sama sem bila v osnovni šoli čisto nora na zgodovino Egipta), je Abu Simbel pač nujen za ogled. Videti tako mogočem tempelj, vklesan v skalo je res nekaj, česar ne pozabiš kar tako (že res, da so ga prestavili in je tista “skala” za templjem zelo očitno umetna, ampak vseeno – je mogočen). Ne bom šla v podrobnosti, ker si jih lahko preberete v Lonely Planetu, tule omenim za naju najbolj zanimive stvari.

  • 4 ogromni kipi Ransesa II na pročelju, ki v višino merijo okoli 20m – pač, ko to vidiš v živo, obstaneš in občuduješ.
  • Ko vstopiš v prvo dvorano templja, so notri po 4 kipi Ramsesa II na vsaki strani. Tam stojijo namesto stebrov, okoli 10m visoki in te spremljajo, ko se podajaš globlje v tempelj. To “stebrišče” je bilo Roku izredno všeč.
moški opazuje 10m visoke kipe Ramzesa II v templju Abu Simbel

Prva dvorana v templju Abu Simbel ima ob strani okoli 10m visoke kipe

  • Na stenah (za temi kipi/stebri) so številni reliefi, kjer so uprizorjene pomembne bitke, v katerih je Ramses II zmagal. Meni je bilo zanimivo videti uprizorjene Nubijce, ki so v večini poslikav podrejeni – sužnji, ki jih bo Ramses II vsak čas usmrtil. Zanimivo mi je bilo predvsem, ker sva prišla iz Abrija – kraja v Sudanu, kjer še danes živijo Nubijci.
  • Splača se še malo vandrati po templju in si od blizu pogledati razne reliefe in poskušati razbrati njihovo zgodbo. Midva sva v templju noro uživala.
ženska v templju Abu Simbel

Poslikave na stenah pripovedujejo številne zgodbe iz Starega Egipta

  • Poleg templja Abu Simbel stoji še nekoliko manjši tempelj Nefretari. Nefretari je bila (najljubša) žena Ramsesa II. Nama je bil ta tempelj bolj všeč v smislu originalnosti. Od zunaj se tu manj opazi, da je bil tempelj prestavljen in da je gora zadaj umetna. Notranjost je podobna notranjosti Abu Simbla, le nekoliko manjša, skromnejša je.
tempelj Nefretari, ki stoji poleg Abu Simbel. Notranjost je preprostejša, a vseeno bogato poslikana

Prva dvorana v templju Nefretari, ki stoji poleg templja Abu Simbel

  • Najboljše od vsega je bilo gotovo dejstvo, da sva pred Abu Simblom pričakala sončni vzhod. Gledala sva, kako sonce počasi osvetljuje tempelj – ogromne kipe Ramsesa II in jih barva iz peščeno rjave do žareče rumene barve. Takrat je bilo tudi zelo malo drugih obiskovalcev, zato sva res uživala.
moški in ženska pred templjem Abu Simbel

Sončni vzhod sva dočakala pred templjem Abu Simbel

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena