Piramide v Gizi in Kairo – znamenitosti in nasveti

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kdo tu si ne želi videti slavnih egipčanskih piramid, zreti Sfingi v oči, poleg tega pa se sprehoditi skozi tipičen orientalski bazar, si v muzeju pogledati Tutankamonovo masko ter sarkofage, jesti poceni falafel na vsakem vogalu, pluti po reki Nil … ? Vse to združuje Kairo, glavno mesto Egipta.

kamela pred piramidami v Gizi

Piramide v Gizi

Kairo je ogromno mesto, pravzaprav je to največje mesto v Afriki s kar 20 milijoni prebivalcev! Promet je vedno kaotičen, mesto je umazano, a med vso to umazanijo in prometom najdemo številne prekrasne stavbe. Pravijo, da je Kairo tako kot Indija, ali si navdušen nad njim ali pa ga ne maraš. Midva spadava v prvo skupino. Nama je bilo mesto všeč, saj ima nek svoj čar, je pa res, da sva bila v Kairu relativno kratek čas. Kaj pa se splača v Kairu početi? Kaj so pogledati v Kairu? O tem pa piševa v tejle objavi.

Kairo znamenitosti: Sfringa

Kaj početi v Kairu? “hengaš” s Sfingo 😉

Giza in Kairo – top znamenitosti

Piramide v Gizi (Nekropola v Gizi)

Dajmo najprej definirati kaj oz. kje je Giza. Giza je mesto zahodno od Nila, Kairo je mesto vzhodno od Nila. Vendar sta se obe mesti nekako zlili skupaj, tako da dejanskega konca enega mesta in začetka drugega ne opaziš. In navadno, ko govorimo o Kairu, govorimo kar o celem mestu, torej dejansko o Kairu in Gizi skupaj. Kakorkoli, vsem je gotovo znano, da se slavne egipčanske piramide nahajajo v Gizi – saj se tudi imenujejo Piramide v Gizi in so del arheološkega najdišča Nekropola v Gizi.

Piramide v Gizi

Piramide v Gizi

Hotel s pogledom na piramide

Vse se je začelo v hotelu nasproti piramid – tam sva prenočila, v posebno dragi sobi s pogledom na piramide. Prišla sva zvečer in piramide niso bile osvetljene, tako da sva komaj čakala jutro, da bova skozi okno lahko videla piramide. Nastavila sva si budilko ob sončnem vzhodu, nakar sva razočarana ugotovila, da je zunaj MEGLA. Ja, tudi v Egiptu imajo meglo in piramid se ni videlo!!!!

egipčanska piramida v megli

Pozimi se zna zgoditi, da je v Kairu tudi megla!

Ko sem bila v Kairu drugič, sem imela več sreče. Bilo je jasno jutro in s terase na strehi hotela sem imela prekrasen pogled na Sfingo in piramide. Noro! Srečna sem bila do neba in nazaj! Kaj je boljšega kot jesti zajtrk in opazovati, kako prvi sončni žarki barvajo piramide – edino še stoječe čudo starega sveta.

Hotel z razgledom na piramide, Kairo, Giza

Hotel z razgledom na piramide

Naj omenim, da sama okolica piramid ni ravno kraj, kjer bi si želel biti, zato bi priporočila, da si rezervirate eno noč tu – s pogledom na piramide, za preostanek svojega časa v Kairu pa se rajši nastanite kje bolj v centru mesta. Te zanima ta”najin” hotel s pogledom na piramide? Imenuje se Great Pyramid Inn – če klikneš na povezavo, te bo popeljalo direktno do booking.com, kjer sva ga tudi rezervirala.

Razgled na Sfingo in piramide iz hotela v Gizi

Razgled na Sfingo in piramide iz hotela v Gizi

Sprehod okoli piramid

V Nekropoli v Gizi so tri večje piramide: Keopsova piramida, ki je tudi najvišja piramida na svetu (okoli 150m), Kefrenova piramida ter Mikerinova piramida (najmanjša izmed treh). Sprehod okoli piramid se je začel pri Keopsovi piramidi. Ko prideš pod piramido in vidiš velikost zidakov, se res zaveš veličastnosti vsega skupaj. Noro, kako veliki in težki kamni so to! Menda je piramida zgrajena iz 2,3 milijona gradnikov, ki tehtajo do 15 ton! In potem, ko se spomniš (ali pa prebereš),  da je bilo to zgrajeno 2500 pr.Kr, se vprašaš kdo in kako je to zgradil. Pravilnega odgovora ne ve nihče. Nekateri trdijo, da so to delali sužnji v Egiptu, drugi da so delali kmetje v tistem delu leta, ko je Nil poplavil polja in itak niso mogli obdelovati svoje zemlje, spet tretji pa zagovarjajo tezo, da so gradili izkušeni delavci in “inženirji”.

Sledil je sprehod do Kefrenove piramide. To je tista, ki ima pod vrhom še vidno zgornjo plast na piramidi. Namreč, vse piramide naj bi bile prekrite z gladko plastjo (premazom bi lahko rekli), ki pa je v večini primerov do danes že odpadel in sedaj vidimo osnovne gradnike piramide.

Zadnja in najmanjša je Mikerinova piramida. Vendar pa so pred vsemi temi piramidami še manjše, “pomožne” piramide. Na drugi strani Kefrenove piramide pa stoji slavna Sfinga, meni najljubši del Nekropole v Gizi.

Mikerinova piramida

Mikerinova piramida

Sfinga

Singa je mitološko bitje, ki ima človeško glavo in levje telo. Dve sfingi sta posebno znani. Prva stoji v Gizi (Kairu) pred Kefrenovo piramido, drugo pa poznamo iz grške mitologije. Tam je sfinga stražila vhod v mesto Tebe in vsakemu zastavila uganko. Če jo je rešil pravilno, ga je spustila v mesto, sicer pa ga je požrla. No, tale sfinga v Gizi je nekoliko bolj “prijazna”. Ona stamo tam stoji že zadnjih 4000 let (približno) in varuje Kefrenovo piramido. Vsekakor pa je noro lepa, mogočna. Meni najljubši del Nekropole v Gizi.

sfinga, v ozadju piramida

Sfinga, meni najljubši del nekropole v Gizi

Sfinga v višino meri okoli 20m, ima človeško glavo s faraonovsko “lasuljo”. Včasih je imela sfinga tudi brado (tipično za faraone), vendar jo je nekje tekom zgodovine izgubila. Ne ve se točno, kdo ali kdaj so jo odstranili oz. je odpadla. Ve pa se, da  je sedaj brada, kar jo je ostalo v enem kosu, shranjena v Londonu.

Kakorkoli, Sfinga v Gizi je prekrasna in mogočna. Sploh, če se postaviš k njenim nogam in jo od tam pogledaš navzgor.

Sfinga, Egipt

Pogled na Sfingo od spodaj.

Razgledne točke na piramide

Okoli piramid je nekaj razglednih točk, do katerih se je vredno sprehoditi. Meni je bil najlepši pogled s heliopada (pristajališča za helikopter). Od tam se lepo vidi vse tri piramide, malo naprej je še ena razgledna točka Panorama point, ki je vredna obiska, če se vam da hodit. Ni pa pa toliko boljša od razgleda s heliopada.

kamela sedi pred piramidami

Pogled proti piramidam s heliopada

Egipčanski muzej

V centru Kaira, na trgu Tahrir stoji star in natrpan Egipčanski muzej, ki hrani številne artefakte iz časa Starega Egipta. Mumije (čeprav so jih večino prestavili v Muzej egipčanskih civilizacij), sarkofagi, kipi, kosi piramid (npr. vrata v grobnico) … ni da ni. V načrtu je sicer, da se bo vsebina tega muzeja prestavila v novi “GEM” (Great Egyptian Museum), ki ga gradijo v bližini Nekropole v Gizi in kjer bodo prestavili številne do sedaj “skrite” artefakte. Kakorkoli. Ko sva bila midva v Egiptu, je bilo še vse (razen mumij) v tem Egipčanskem muzeju na Tahrir-ju.

In sedaj se pojavi vprašanje, ali se splača v ta muzej? Jaaaaaa! Obvezno! Če ste vsaj malo navdušeni nad temi stvarmi, potem se res splača. Vstopnina ni tako draga, imajo popuste za študente, muzej pa tudi ni tako zelo velik. Sama sem si ga ogledala v cca 2h. Je bila sicer precejšnja gneča, ampak sem videla vse, kar sem si želela. Ogromno sarkofagov – to mi je bilo najbolj zanimivo. Pa seveda je tam Tutankamonova soba, kjer vidiš njegovo posmrtno masko, njegov prestol in še številne druge predmete, ki so jih našli v njegovi grobnici. V muzeju je ostala ena mumija, tako da vidiš lahko tudi to, če ti ni preveč nagravžno, seveda ;). Hranijo tudi slavni “Roseta Stone” – kamen oz. ploščo, v katero je v treh jezikih vklesan napis in s pomočjo te plošče so uspeli razvozlati hieroglife.

Hanging church (viseča cerkev) oz. Cerkev svete device Marije

Naslednji postanek na poti po Kairu je bila Viseča cerkev (Hanging church) oz. cerkev sv. device Marije. Gre za eno najstarejših cerkva v Kairu. Če smo natančni je to koptska cerkev (Kopti so kristjani, ki že od začetka te vere živijo na področju Egipta, dejansko so bili tu pred muslimani, ki so sicer danes v večini v Egiptu). Od kod pa ime, se sprašujete, kajne? Ime Viseča cerkev pride od dejstva, da je cerkvena ladja postavljena na stebre/ruševine nekdanje rimske utrdbe. Del cerkvene ladje je dejansko v zraku. Vendar pa se tega ne vidi ravno. Če prideš tja kot obiskovalec, je to samo koptska cerkev. Lepa, seveda. Ampak ne vidiš pa, da res visi.

koptska cerkev v Kairu, po imenu viseča cerkev

Viseča cerkev v Kairu – koptska cerkev

Sama cerkev meni ni bila tako zelo zanimiva. Mi je bila pa zanimiva okolica. Namreč, to je koptski del mesta in vzdušje, ljudje, ulice so precej drugačne kot pa v preostalih (muslimanskih) delih mesta.

PREBERI ŠE  Viza za Egipt

Citadela (The Citadel)

Citadela stoji na griču sredi Kaira in je opazna praktično od povsod. Včasih je bila to utrjena kraljeva rezidenca. Z “včasih” mislim na obdobje Saladina, slavnega vladarja Egipta v času križarskih vojn (12. in 13. stoletje). Citadela je ostala kraljeva rezidenca vse do 19. stoletja. Danes je za ogled zanimiva le še velika mošeja v turškem (otomanskem) stilu, od kraljevih rezidenc pa ni ostalo kaj dosti, vsaj ne za turista. Mošeja je posvečena Mohamedu Ali-ju, zloglasnemu vladarju, ki je tu izvedel pokol svojih nasprotnikov. Najprej jih je povabil na okusno večerjo, imeli so se fino, potem pa jih je pred odhodom vse pobil.

mošeja Mohameda Alija v Kairu

Citadela v Kairu

Če pustimo temno zgodovino ob strani, mošeja Mohameda Alija je vseeno zelo lepa. Posebno jo delajo številni lestenci, ki na dolgih verigah visijo s stropa mošeje in se nežno premikajo v vetru, ki vleče skozi odprta vrata mošeje. Zanimivi so tudi stebri mošeje, saj so narejeni iz alabastra – kamnine, ki je rahlo prosojna. Če poleg prisloniš luč (npr. prižgano na telefonu), se deli alabastra rožnato svetijo. Res lepo in vredno, da preiskusite.

Strop v mošeji Mohameda Alija

Strop v mošeji Mohameda Alija

Na zunanjem dvorišču pa je na ogled stolp z uro – darilo Francije, ko so od Egipta dobili obelisk. Obelisk izpred templja v Luksorju je šel na Place de la Concorde v Parizu, v zameno pa so Egipčani dobili tole uro – ki pa menda nikoli ni delovala! Dobra kupčija, ni kaj 🙂

Dvorišče pred mošejo Mohameda Alija

Dvorišče pred mošejo Mohameda Alija. S francosko uro v ozadju

Omeniti velja tudi, da je razgled z obzidja Citadele res impresiven. Že zato se splača sem gor.

Cerkev v jami in mesto smetiščarjev (Cave Church ter Garbage City)

V bližini Citadele se nahaja še ena znamenitost Kaira: mesto smetiščarjev (Garbage City), na koncu katerega je koptska cerkev, vklesana v skalo. Oboje je bilo izredno zanimivo za videti!

Mesto smetiščarjev je koptska četrt, lahko bi rekli, da je neke vrste “slum”, vendar vsaj meni ni delovalo niti približno tako nevarno kot recimo kakšna favela v Braziliji. Je pa mesto smetiščarjev točno tako, kot bi si človek predstavljal: umazano oz. polno smeti. Ti “smetiščarji” pobirajo, zbirajo smeti po celem mestu Kairo, jih pripeljejo sem v svoj “slum”, tam ločijo in potem reciklirajo. Stvar je super učinkovita. Menda na tak način reciklirajo kar 90% vseh smeti v Kairu! Kar je veliko več kot kjerkoli v Evropi. Sicer se potem vprašaš, kako to, da še vedno leži toliko umazanije po mestu 🙂

Garbage city (mesto smetiščarjev v Kairu). Kupi smeti ob cesti

Garbage city (mesto smetiščarjev v Kairu)

Morda zveni grozljivo in umazano, ampak dejansko se mi ob vožnji skozi ta predel ni zdelo nič neprijetno. Zaradi varnosti sem sicer šla z Uberjem (taksijem), sem pa videla tudi turiste pešce in celo kolesarje. Ko pa smo prišli do Cerkve v jami, ki je sicer na vrhu vzpetine, na koncu tega mesta smetiščarjev, pa je bilo vzdušje izredno prijetno. Prej ozke in zaprašene ulice so se razprle, prišli smo na velik odprt trg, kjer so posedali ljudje, otroci so tekali okoli in se igrali, vse je bilo (veliko bolj) čisto, svetlo, prijetno.

Cerkev v jami je pa tudi svoj presežek. Spet gre za koptsko cerkev, ki je dejansko vkopana v skalo. Na vrhu, kjer smo parkirali se začnejo stopnice, po katerih se spustiš dol v pol odprto jamo. Vse stene (skale) naokoli so porisane oz. imajo vklesane različne biblične podobe, jama je svetla, oltar je v zlatih barvah. Res, bilo je prav lepo in za nekaj časa sem čisto pozabila, da sem pravzaprav na koncu mesta smetiščarjev. Tole vam vsekakor priporočam za ogled, če boste v Kairu!

Cave church v Kairu - vhod v cerkev v jami

Pred vhodom v jamo stoji pa tale cerkev

Cairo Tower

Še zadnji postanek v Kairu je bil vzpon na Cairo Tower. Okoli 180m visok stolp na otoku sredi reke Nil. Moja želja je bila opazovanje sončnega zahoda z vrha stolpa, ampak če ne plačaš VIP vstopnice, pač čakaš spodaj. Čakaš za brez veze, ker itak ni nikogar pred teboj (nihče ne kupi VIP vstopnice), ampak čakaš … Tako sem gor prišla, ko je bila že tema. Razgled je sicer lep, ampak nič tako posebnega, da bi vam tole priporočala. Meni se je zdelo fino le to, da je bila stvar precej neturistična. Večinoma so bili gor domačini, ki so bili vsi zelo prijazni in so me ogovarjali ter se želeli fotografirati z menoj :).

Nasveti za Kairo

Koliko časa preživeti v Kairu?

En dan je vsekakor premalo za Kairo! Jaz sem ga izkoristila do maksimuma, ampak je bil to izredno naporen in natrpan dan. Pa seveda nisem še videla vsega, kar Kairo ponuja. Rekla bi, da sta dva dneva minimum za Kairo, trije dnevi bi bili pa ravno prav. Znamenitosti je v mestu še ogromno in jaz upam, da se še kdaj vrneva, da si pogledava še preostanek.

ženska pred Sfingo in piramido v Kairu

Nama je bil Kairo izredno všeč in bi z lahkoto tam preživela še več časa

Kje poiskati nastanitev v Kairu?

Če boste v Kairu dlje časa, priporočam, da morda eno noč preživite v Gizi, v enem izmed hotelov s pogledom na piramide. Za preostale noči pa se prestavite nekam bolj v center mesta. Namreč tisti del, kjer so hoteli s pogledom na piramide, je bolj tak temačen in čuden, neprijeten. Roku so zvečer (okoli 20h), ko je šel iz hotela par korakov stran v Pizza Hut po večerjo, že ponujali droge. Tako da za razgled so hoteli tam super, za stik z lokalci oz. prijetno okolico pa malo manj.

Pogled s hotelskega balkona na Sfingo in piramide

Pogled s hotelskega balkona na Sfingo in piramide

Kako se prevažati po mestu?

Kairo ima sicer mestne avtobuse (minibuse) in metro sistem, ampak midva sva vedno uporabljala kar Uber. To je aplikacija, preko katere pokličeš taksi. Cene so res ugodne (veliko cenejše, kot če taksi ustaviš na cesti), plačaš v aplikaciji, tako da ni skrbi, da bi te kdo “nate*nil”, potuješ pa tudi relativno hitro po mestu in prideš od točke A do B. Edino upoštevati velja noro kaotičen promet v Kairu in posledično daljše čase za premike. Če v eni uri prideš iz letališča do piramid, je to že kar dobro.

moški jezdi kamelo. v ozadju so piramide. Kairo, Egipt

Turist 🙂

Druge znamenitosti in aktivnosti v Kairu

Kairo ponuja ogromno znamenitosti in aktivnosti. Midva načeloma raziskujeva kraje sama, v lastni režiji in z lastnim (hitrim) tempom. Če vam odgovarja kaj bolj umirjenega in organiziranega, je pa v Kairu res ogromno ponudnikov, ki vas npr. peljejo do piramid, lahko tudi še dlje na izlet do Memphisa, pogledat še druge piramide v Egiptu, kar bi si želeli. Priporočava, da pogledate na spletno stran GetYoutGuide, kjer so preverjeni ponudniki izletov v Kairu in okolici. Klikni na sliko spodaj, da si pogledaš, kaj vse ponuja Kairo.

PREBERI ŠE  Vzpon na goro Sinaj

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena