Grad Eltz (Burg Eltz) – najbolj romantičen grad v Nemčiji

Burg Eltz - čudovit grad na zahodu Nemčije

by Katarina

Grad Eltz ali Burg Eltz je grad v zahodni Nemčiji. Nahaja se na vinorodnem področju reke Mozele (Mosel). Najbližje večje mesto je Koblenz (35km), sledita pa mu Frankfurt na Majni (okoli 150km jugovzhodno) ter Bonn (90km severno). Midva sva grad Eltz obiskala v sklopu najinega izleta v Bonn in Köln.

Burg Eltz (grad Eltz v Nemčiji)

Burg Eltz (grad Eltz v Nemčiji)

Grad Eltz v Nemčiji

Grad Eltz stoji na manjši vzpetini sredi gozda in ni niti približno tako velik in veličasten kot recimo bolj poznani grad Neuschwanstein na Bavarskem. Pa vendar je grad Eltz tako popularen. Zakaj? Predvsem zaradi svoje lokacije oz. “instagramabilnosti”. Preprosto je lep, fotogeničen, stoji na skali, obdaja ga gozd. Ima številne zašiljene stolpe, most, ki vodi do gradu, majhna okna … daje pridih romantičnosti in skrivnostnosti.

Katarina pred gradom Eltz

Katarina pred gradom Eltz

Kratka zgodovina

O samem gradu in njegovi zgodovini nisva vedela ničesar. Vedela sva le, da obstaja in da je menda precej lep :). Preden sva šla na ogled, sva si na hitro prebrala nekaj o gradu, več pa sva izvedela potem teko vodenega ogleda. Torej, plemiška družina Eltz je grad na tem mestu postavila že približno 1000 let nazaj. Tekom naslednjih stoletij, se je družina nekoliko razdrobila in tri veje rodbine Eltz so si grad morale razdeliti. Tri družine: Rübenach, Rodendorf in Kempenich so obstoječi grad preuredile, razširile in si vsaka zgradila svoj del gradu, svoje domovanje. To je bilo v času od 15. – 17. stoletja. Ravno zato je grad zanimiv – saj se znotraj prepletajo trije slogi gradnje in opreme. Od 19. stoletja dalje je grad v lasti le ene izmed družin – Kempenich, zato je njihov del gradu zaprt za javnost. Preostaledva dela pa sta kot muzej, skozi katerega se je možno sprehoditi.

ženska se sprehaja pred gradom Eltz

Obisk gradu Eltz

Nisva kaj dosti vedela o gradu, ko sva se vozila proti njemu. Vedela sva predvsem to, da se nama mudi. Grad so zapirali ob 18h (oz. ob 18h je bil zadnji vstop), najina navigacija pa je kazala, da bova tam le nekaj minut prej. Prebrala sva tudi, da je od parkirišča pa do samega vstopa v grad približno 15 minut hoje. A kaj, ko je bila vožnja do gradu tudi čudovita. Ko sva zapustila avtocesto, sva se začela voziti skozi prekrasno pokrajino, med poletno rumenimi polji pšenice ter skozi čudovite vasice, kjer so hiše grajene iz kamenja. Vmes sva se nekaj časa vozila še ob reki Mozeli in ob številnih vinogradih … bilo je prekrasno!

Ko sva končno prišla na parkirišče, sva bila že res pozna. Obula sva si superge in se pognala v tek do gradu. Peš pot je gozdna pot, kar pomeni, da sva tekla čez kamenje in korenine. Na srečo se je vsaj teren spuščal in tako sva pritekla do vhoda v grad ravno zadnjo minuto. Vse skupaj naju je presenetilo. Gradu se s parkirišča ne vidi, pa tudi s potke ga ne vidiš vse do zadnjega. Dejansko je grad skrit in leži relativno nizko. Parkirišče in ostala okolica je na višji nadmorski višini kot sam grad!

grad Eltz, obdan z gozdom

grad Eltz je obdan s hribi in gozdovi

Z vstopnicami v žepu sva vstopila v grajski kompleks in se začela razgledovati. Povedali so nama, da imava še nekaj minut časa, da se začne voden ogled. Brez vodiča namreč ne smeš v notranjost gradu, lahko pa se sprehodiš skozi zakladnico, orožarno in notranje dvorišče. Dobro, sva se pač malo sprehodila naokoli. Opazovala sva gradnjo, stebre, stolpe, zašiljeno streho, okna … in malo naju je vse skupaj spomnilo na grad Bran v Romuniji!

Notranje dvorišče gradu Eltz

Notranje dvorišče gradu Eltz

Grad Eltz – ali je vreden obiska?

Voden ogled notranjih prostorov nama ni bil nič posebnega. Oprema, pohištvo, prostori so podobni kot v marsikaterem gradu. Že npr. naš Predjamski grad ali pa grad Snežnik imata nekaj podobnega. Tako da bi lahko privarčevala tistih 12€ po osebi za vstopnino in si grad pogledala le od zunaj. Od zunaj je namreč grad lep, zanimiv, okoli gradu je več lokacij, od koder se odpira res lep razgled. Ogled notranjosti pa lahko tudi izpustite, razen če ste res veliki ljubitelji zgodovine in starih predmetov ;).

par pred gradom Eltz

Pozdravček izpred gradu Eltz

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena