Zaključek safarijev: park Kruger

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Park Kruger (uradno Kruger National Park) je največji in najbolj obljuden park v Južnoafriški republiki. In ravno to dvoje naju je že od začetka odbijalo, tako da parka Kruger nismo vključili v naš osnovni plan. A po obiskanih 3 parkih (Kgalagadi, Hluhluwe-iMfolozi in Hlane) še vedno nismo videli geparda, ki je bil zame “must see” (malo v šali sem rekla, da ne grem iz Afrike, ne da bi videla geparda 🙂 ) in tako sem začela navijati, da bi na hitro skočili še v Krugerja, kjer je menda živali ogromno in jih kar kljukaš na svojem seznamu.

skupina žirag, park Kruger

Družina žiraf

Safari park Kruger

Park Kruger je naravnost ogromen, a mi smo imeli na razpolago le en dan, da si ga ogledamo. Ker smo prihajali iz juga, smo v park vstopili pri Crocodile Bridge, potem pa prevozili njegov južni del ter še isti večer izstopili pri Paul Kruger Gate. Park Kruger je podobno kot Hluhluwe-iMfolozi zelo zelen, kar pomeni, da je živali nekoliko težje opaziti kot pa npr. v Kgalagadiju. A vseeno, imeli smo neizmerno srečo in videli res ogromno živali. Več kot bi si lahko sploh želeli!

Gepard

V vodniku The Rough Guide smo prebrali, da imamo največ možnosti, da vidimo geparda, če v park vstopimo pri Crocodile Bridge in se potem peljemo po cesti S28. Tako smo storili in geparda odkrili 🙂

gepard, park Kruger

Ali najdeš geparda?

Najti nam ga je pomagala množica avtomobilov, ki je stala ob cesti. Opazili smo, da vsi ljudje gledajo in kažejo v isto smer. Pa smo vprašali, kaj vidijo in nam povedo, da tam daleč, kakšnih 100m stran leži en gepard. “Kaj?! Gepard!? Mogoče pa se je le splačalo iti v Kruger!” si mislim. Pogledamo še mi … s prostim očesom se je videlo le neko belo kepo, lahko bi bila skala, z daljnogledom pa se je jasno videlo geparda! OMG, OMG, OMG, vidim geparda! Noro! Čisto navdušena! Kako lepa in elegantna žival je to! Vitka, s tistimi lepimi “solzicami” na obrazu in “ovratnico” iz pik. Prekrasno!

gepard, park Kruger

Zelo približano, ampak geparda se pa vidi!

 

Želja izpolnjena, lahko se odpeljemo domov. A Kruger se nam je odločil ponuditi še nekaj več: nosoroga, žirafe, jastrebe in svinje bradavičarke.

Afriški slon

V parku Kruger je tudi ogromno slonov. In to tik ob cesti. V bistvu je bilo gibanje okoli slonov kar nevarno: skupina živali se je pasla na obeh straneh ceste in jo poljubno prečkala. Kako naj sedaj človek drži varnostno razdaljo od slona in hkrati pride mimo? Težko! Še težje pa, če se pred teboj en avto postavi prečno na cesto, da dobi najboljši kot za fotografijo živali. Ko smo se počasi peljali mimo slonov, smo očitno enemu prišli preblizu in ga razjezili, saj je na glas zatrobil. Strašljivo!

Dalje smo na bregu reke Sabie videli še krokodila, nilskega konja, leve, kudu in impala antilope ter nekaj ptičev.

Leopard

Za konec pa nam je Kruger park postregel še s pravo poslastico, češnjo na vrhu smetane: z leopardom. Kakšno neizmerno srečo smo imeli, saj je leopard žival, ki jo je res težko videti v naravi, če pa že, pa večinoma ponoči. A mi smo ga videli na 10m, čisto blizu ceste. Spet so nam ga pomagali opaziti drugi avtomobili, oz. zastoj, ki so ga naredili.

leopard v grmovju

Leopard v grmovju.

Zastoj tukaj je bil res grozen. Ljudje so se jezili drug na drugega, hupali … brez kakšne olike. Seveda leopard ni dolgo prenašal tega in je kaj kmalu odkorakal globlje v gozd. Kakorkoli, mi smo imeli srečo in smo ga še pravočasno videli. Konec dober, vse dobro. Sedaj lahko mirno zapustim Afriko, saj sem videla vse glavne velike mačke, ki so mimogrede moje najljubše živali 🙂

leopard v grmovju, park kruger

Pike v grmovju! Leopard ima res dobro kamuflažo 🙂

Park Kruger – je vredno?

Kot sva že vnaprej pričakovala, je park Kruger res precej bolj turističen v primerjavi z ostalimi safari parki, ki smo jih obiskali tekom našega potovanja po Južni Afriki. Po eni strani je zelo praktično, da je v Krugerju toliko ljudi, ker potem, ko nekdo najde neko žival, se hitro okoli nabere več avtomobilov in to je znak za ostale, da se nekaj dogaja. Po drugi strani pa se moraš potem boriti za mesto na cesti, od koder se žival dobro vidi. In kultura vožnje je tu na minimumu. Kljub temu, da smo v naravnem parku in je bil npr. leopard samo par metrov stran, so ljudje hupali in se glasno prepirali za prostor na cesti. Nenormalno! Tudi infrastruktura je v Krugerju veliko boljša kot v ostalih parkih. Veliki kampi, prestižni lodgi, internet, trgovine … Res je sicer, da smo mi obiskali le južni del parka. Verjetno je severni manj obiskan in zato bolj miren. Vsekakor pa smo zelo veseli, da smo se vseeno odločili za “skok” v Kruger, saj smo videli geparda in leoparda. Dve živali, ki smo si jih zelo želeli.

zastoj v parku kruger

Zastoju – nekaj običajnega in včasih celo koristnega. Park Kruger

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena