Tierradentro – kolumbijski arheološki ostanki

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kolumbije navadno ne povezujemo s kakšnimi pomembnejšimi arheološkimi ostanki, kajne? A vendar se na jugu Kolumbije najdeta dve večji najdbišči iz časa pred Kolumbom. To sta San Agustin in Tierradentro. San Agustin slovi po zanimivih kipih, Tierradentro pa po podzemnih grobnicah. Midva sva za ogled izbrala slednjega, ki se nama je zdel bolj pristen.

Tierradentro, grobnice v Kolumbiji

Starodavne grobnice Tierradentro

Tierradentro se nahaja v območju Cauca, to je na jugu Kolumbije, nekje v Andih. Še danes to področje naseljujejo številni prvotni indijanci, ljudstvo Nasa, ki pa najverjetneje niso naredilih teh grobnic. So jih pa poznali in jih uporabljali ter častili tam pokopane šamane in podobne vaške veljake.

Ženska v Tierradentro

Grobnice Tierradentro – nekaj čisto drugačnega.

Grobnice so ročno izdolbene v relativno mehko vulkansko skalo, nato pa pobarvane z naravnimi, mineralnimi barvami. Večje grobnice so tudi bolj dekorirane in so bile namenjene bolj pomembnim predstavnikom družbe. Recimo največja grobnica ima na stenah največ poslikav (vzorcev), poleg tega pa ima tudi stebre, na katerih so upodobljeni varuhi grobnice. Kljub velikosti je bilo tam pokopanih le nekaj najpomembnejših ljudi. Medtem ko pa so manjše grobnice manj okrašene, notri pa so bile tudi cele družine.

Arheološke izkopanine v Tierradentro

Tierradentro pravzaprav ni samo en kraj, pač pa večje področje, kjer se nahaja res veliko število grobnic. Vse sploh še niso odkopane, pa tudi izmed tistih, ki so očiščene, niso vse dostopne za ogled. A brez skrbi, grobnic je še vseeno dovolj, da se ti kot obiskovalcu ne da vseh ogledati 🙂

stopnice v grobnico Tierradentro

Takole se je treba spustiti v grobnico

Na ogled sta najprej manjša arheološki in antropološki muzej, potem pa si sledijo kraji: Segovia, ki ima največ in najbolj zanimive grobnice, El Duende – tudi grobnice, El Tablon, kjer hranijo kipe – upodobitve pomembnih šamanov (in so podobni tistim kipom v drugem arheološkem najdbišču, San Agustin). Potem pa je tu še vas San Andres z lepo, prenovljeno cerkvijo in indijanskim prebivalstvom, ter zelo oddaljeni El Aguacate, ki je kar 3h peš oddaljen od ostalih arheoloških točk in zato praktično neobiskan.

potni list v Tierradentro

Ob plačilu vstopnine dobiš potni list, kjer potem zbiraš štemplje od obiskanih arheoloških najdbišč

Varnost v Tierradentro

Ko sva prišla v Tierradentro, nisva vedela ničesar o tem kraju, razen da so tam te lepe in zanimive pradavne grobnice. Pa se je izkazalo, da je to eden bolj nevarnih krajev v Kolumbiji, kjer so se lokalni indijanci odločili imeti oblast in kontrolo. Vojska ali policija tja ne hodita, indijanci pa se načeloma sami vse zmenijo in uredijo po svojih zakonih. Turistov nimajo preveč radi, sploh, ker hodimo po njihovi zemlji in si ogledujemo »njihove« grobnice (pa čeprav zato kar mastno plačamo). V zadnjih letih se je zgodilo nekaj napadov na turiste, ugrabitve, ropi … Kar malo naju je prestrašilo vse skupaj in spraševala sva se, kako si varno ogledati grobnice. Ko sva iskala kamp v kraju Tierradentro, naju je na cesti ogovoril mlad domačin, indijanec Nasa, po imenu Mauricio. Vprašal je, če govoriva angleško in če bi se bila pripravljena malo z njim pogovarjati, da še on vadi svoje znanje angleščine. Ponudil se je, da bo najin vodič po grobnicah, če bomo cel dan govorili angleško. Nič plačila ni želel, le pogovor v angleščini.

učenje angleščine v Kolumbiji

Učimo se angleško 🙂

Družba domačina, Nasa indijanca

In tako smo šli skupaj na poldnevni izlet okoli grobnic Tierradentro. Po njegovi zaslugi sva izvedela veliko ozadja teh krajev. Poleg osnovne zgodovine grobnic je povedal, da so se indijanci skirvali v njih v času španske kolonizacije. Menda so bili ljudje pod zemljo tudi po cel mesec in so tam preživeli cel vojni pohod »konkvistadorjev« preko tega območja. Poleg vira informacij pa je bil Mauricio tudi najin »varuh«, lokalni spremljevalec. Res, ne boste verjeli, koliko grdih pogledov sva bila deležna od mimoidočih domačinov. Sploh v vasi San Andres sva se počutila najbolj neprijetno. Tudi Mauricio je rekel za kakšnega mimoidočega: tale zna biti res zoprn, ves čas pije in potem teži ljudjem, posebno turistom. Prvič, da sva si kakšno tako stvar ogledala z vodičem in bila tudi zelo vesela tega.

družba mladih ljudi v Kolumbiji

Najin vodič, Mauricio

Večina turistov pride v Tierradentro v sklopu organizirane ture iz kakšnega večjega mesta, saj je javni prevoz zelo slab in nezanesljiv, za tiste redke, ki se pripeljejo sami gor, pa res priporočava vodiča za ogled grobnic. So pa vsekakor zanimive in vredne ogleda. To je nekaj takega, kar še nikoli nisva videla. Razne katakombe po Evropi so čisto drugačne, Inkovske izkopanine spet nekaj drugega, tole tukaj pa odraža še nekaj povsem novega. Kulturo, ki inženirsko ni bila tako zelo napredna, je imela pa močno spiritualno vero in je cenila vsak košček narave; rastline, kamenje, živali …

kipi šamanov

Kipi pomembnih šamanov

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena