Srčkasti slap Tabuleiro

Mest se po navadi hitro naveličava. Tako je bilo tudi z Rio de Janeirom. Doživetje karnevala je bila prvovrstna izkušnja, ampak po treh dneh je bilo dovolj norije, maškar ter zabav in čas je bil, da greva spet v naravo. Prvi postanek je bil v hrbovitem predelu province Minas Gerais pri 3. najvišjem slapu v Braziliji, slapu Tabuleiro.

slap v obliki srca

3. najvišji slap v Braziliji: Tabuleiro

 

Slap Tabuleiro se nahaja v gorovju Espinhasso, kjer pada preko 275m skale v tolmun in se nadaljuje v reko. Ampak, posebnega ga ne naredi samo njegova višina, pač pa tudi ozadje. Skala preko katere slap pada v tolmun, je v obliki srčka. In to je bilo tisto, kar je naju prepričalo za obisk.

 

Dostop do slapu Tabuleiro

Od vstopa v nacionalni park Tabuleiro (vstopnina 10 BLR, kar je 2,5€) sta speljani dve potki, ki nas pripeljeta do slapu. Prva gre po vrhu gore, je bistveno daljša, ima več višinske razlike (300m) in nas na koncu pripelje do ustja slapu. Tam lahko potem vidiš, kako se voda vali preko skale in pada dol v globino.

Druga potka pa je speljana po hribu dol, do tolmuna pod slapom. Od tu se da videti slap od spodaj, kako pada preko skale. Nama so načeloma pogledi od spodaj bolj všeč, saj na tak način bolj dojameva velikost in mogočnost narave. Pot dol je urejena s številnimi stopnicami in nas postopoma pripelje do reke, nato pa je treba pot do samega slapu nadaljevati ob strugi.

Veličina slapu od spodaj (in Katarina za primerjavo velikosti)

Skakali smo preko kamnov, večkrat prečkali potoček in na koncu vsi prepoteni le prišli do slapu. Lahko si mislite, če smo se potili že, ko smo hodili dol, kako vroče nam je bilo šele takrat, ko smo se vračali nazaj gor. Saj 150m višinske razlike ni veliko, a v vročih in soparnih brazilskih dneh je vsak korak lahko napor.

Že tekom poti smo lahko ugledali mogočen slap in njegovo srčkasto ozadje, ampak pogled od spodaj, ta je bil pa nekaj posebnega. Pravzaprav je slap tako visok, da se voda tekom padca že razprši in na dno slapu padajo le še posamezne kapljice. Vseeno, če stojiš spodaj pod slapom, doživiš kar precej močan tuš.

In ravno to: plavanje v tolmunu pod mogočnim slapom, nato plezanje na skale in tuširanje s »tušem«, ki nastaja 275m nad nama, je bila najboljša stvar izleta do slapu Tabuleiro.

In pa seveda sam pogled na srčkasti slap 🙂

Ko brijeva norce pod slapom 🙂 Tisti, ki ste gledali How I Met Your Mother nanzianko, poznate “Pineapple Accident” 😉

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link