Ferata Hvadnik, Kranjska Gora

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Še par let nazaj je bilo za dobre ferate pač čez mejo, v Avstrijo ali Italijo. Počasi temu trendu sledi tudi Slovenija in skoraj vsako leto dobimo kakšno novo ferato. Tudi ferata Hvadnik, ki se nahaja v bližini Gozdu Martuljek je med novejšimi, poleg tega pa je izredno zanimiva zaradi lege v manjšem kanjonu potoka Hvadnik.

ženska pleza, Ferata Hvadnik

Ferata Hvadnik, Kranjska Gora

Ferata Hvadnik, Kranjska Gora

Lokacija ferate Hvadnik

Ferata Hvadnik se nahaja v bližini Kranjske Gore. Če smo še bolj natančni: ferata Hvadnik se začne v vasi Gozd Martuljek, kar je 5km pred Kranjsko Goro, če prihajamo iz smeri Ljubljana oz. Jesenice. V Gozdu Martuljku se peljemo do mostu čez potok Hvadnik, tam pa so potem že table, ki nas usmerijo v smer ferate.

Še pomembno obvestilo: ferata Hvadnik je v zimskem času zaprta. Najpoznejši vzpon je možen 31.10, potem pa spet spomladi (aprila) dalje.

razgled na martuljške gore

Razgledi tekom celotne ferate so fenomenalni

Obvezna oprema za ferato

Morda sem malo preskočila uvod. Torej, kaj sploh je ferata? Ferata je zavarovana plezalna pot v gore. To pomeni, da so bistveni del ferate jeklenice in klini, s pomočjo katerih plezamo oz. se vzpenjamo. Za to, da lahko varno prehodimo ferato, sta obvezna plezalni pas in samovarovalni komplet, s pomočjo katerega se pripenjamo na jeklenice. Poleg tega pa je pametno imeti še primerno pohodniško obutev, čelado in rokavice (da ne dobimo žuljev). In seveda je potrebnega nekaj osnovnega tehničnega znanja 😉 Malo več razlage in teorije o feratah sem napisala v objavi o ferati na goro Cima Capi v Italiji (klikni na link 😉 )

samovarovalni komplet

Samovarovalni komplet, s katerim se pripnemo na jeklenice, je obvezna oprema za ferate

Osnovne informacije o ferati Hvadnik

  • Ocena ferate je B/C. Po najini izkušnji je večino ferate B, le odsek (ali dva) imata oceno C. Torej gre za precej lahko ferato.
  • Ferata poteka po strugi potoka Hvadnik, dolga je približno 500m, ter se dvigne za 250m višinskih metrov.
  • Spust poteka po drugi strani, kjer vodi lepo urejena peš pot.
  • Na spletu piše, da je čas plezanja 1h, vendar pa sva midva potrebovala le 30 minut.
  • Več (uradnih) informacij o ferati najdete na spleti strani Vodnik po slovenskih športnih feratah.

Ferata Hvadnik – najina izkušnja

Glede na prebrano na spletu o ferati Hvadnik, se nama ni zdela nič posebno težka. Ocena je B/C, kar je kar precej lahka ferata in tako sva se temu primerno (ležerno) odpravila v Gozd Martuljek. Težave sva imela že takoj na začetku: nisva našla izhodišča za ferato! No, našla sva parkirišče, našla sva tudi tisti most in table, ki so naju usmerile proti kanjonu (oz. strugi) potoka Hvadnik. Potem pa je poti nekako zmanjkalo, jeklenic pa tudi še ni bilo. Hodila sva gor in dol, poskusila tam in še drugje … Kmalu je za nama prišel še en gospod in skupaj smo iskali začetek ferate. Izkazalo se je, da je treba nekaj metrov za tablo prečkati potok in pot nadaljevati po desnem bregu potoka Hvadnik! 

ferata hvadnik

Ferata Hvadnik poteka po strugi potoka Hvadnik

Ko sva to prvo težavo rešila, je potem hoja oz. plezanje steklo. Ferata je res “luštna”. Ni pretežka, ampak je ravno prav razgibana. Na nekaterih mestih je bilo treba plezati po čisto gladki steni kanjona, nekajkrat sva prečkala viseči most, ki je narejen iz samo treh jeklenic, vmes pa je bilo veliko dokaj enostavnega plezanja. Ker je ferata v strugi potoka, je bilo ves čas prijetno hladno in senčno, zato je ferata primerna tudi za vroče poletne dni (midva sva bila septembra, ko je vročina že popustila).

ženska prečka viseči most, v ozadju gora Špik

Viseči mostovi so najbolj zabavni – malo strašljivi, ampak zabavni

V pol ure sva bila že na vrhu (kar je 2x hitreje kot piše na spletu). Na vrhu ferate je klop s čudovitim razgledom na Martuljške gore – najbolj impozanten je seveda Špik.

ženska na klopi, v ozadju gore, ferata hvadnik

Razgled z vrha ferate Hvadnik

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena