Vzhodna Evropa – kje je to in kam greva midva

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Delitev Evrope vsaj nama pogosto dviguje pritisk. Zelo naju zmoti, ko tujci poenostavljeno delijo Evropo na vzhod in zahod. In najbolj zanimivo je, da se za njih vzhodna Evropa začne s Slovenijo, a Avstrija pa spada pod zahodno Evropo (čeprav so njeni vzhodni deli bolj vzhodno kot Slovenija)! Ok, saj vem, ta delitev je stara več kot 30 let in izhaja iz časa hladne vojne in delitve na komunizem in kapitalizem. Ampak sedaj smo v 21. stoletju, ko je vse to že preteklost in je res čas, da se stvari premaknejo naprej. Zato za vse, ki vas zanima, kaj je dejansko vzhodna Evropa in kam spada Slovenija, piševa tule pravilno delitev – tako kot jo predlagajo geografi.

Delitev Evrope

Vzhodna Evropa je sestavljena iz  Moldavije, Ukrajine, Belorusije in evropskega dela Rusije. To je to! To je vzhodna Evropa in nič več.

Slovenija pa spada v centralno Evropo skupaj s Švico, Nemčijo, Avstrijo in Liechtensteinom. Pa tudi Češka, Poljska, Slovaška in Madžarska spadajo v srednjo oz. centralno Evropo.

Za preostanek delitve Evrope, lahko pogledate spodnjo sliko, kjer je narisana pravilna delitev. Če ste opazili, sva tudi na najinem blogu zavihek Evropa razdelila geografsko, torej tako, kot je na spodnji sliki.

zemljevid Evrope

Delitev Evrope iz učbenika za geografijo
(J. Senegačnik, I. Lipovšek, M. Pak, Evropa. Gografija za 2. in 3. letnik gimnazije)

Torej, da preidemo k bistvu … Midva skupaj s še 3 sopotniki odhajava v vzhodno Evropo, tisto pravo Vzhodno Evropo. Kam točno greva, sva razglasila na najinem Facebook profilu že v petek, kdor pa je predvajanje v živo zamudil, pa si posnetek lahko ogleda tule:

Z nama potujeta Janja (Katarinina sošolka) in Tomaž (Rokov bratranec) – enaka družba, kot smo bili že lansko leto v Afriki. Poleg njiju pa se nam bo pridružil še Matic – še en Rokov in Tomažev bratranec. Avto se počasi polni z našo prtljago in čas je za odhod 🙂 Gremooooo v Ukrajino in Belorusijo!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena