Izleti v okolici Berlina

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Berlin je nemška prestolnica in mesto, ki te pritegne. Brez težav v Berlinu preživimo cel teden, pa še ne vidimo vsega. Berlin res ponuja ogromno. Muzejev, zgodovine, umetnosti, arhitekture, zabave … (Mestni vodnik po Berlinu najdeš tule). Brez sramu povem, da je to eno mojih najljubših mest. Berlin je super ideja za prvomajske počitnice ali pa ideja za jesenske počitnice. Nekaj dni v samem mestu, potem pa tudi okolica ponuja veliko možnosti za aktivnosti. Tule so izleti v okolici Berlina, ki sva jih naredila midva tekom najinih številnih obiskov Berlina. Uživajte še za naju 😉

parlament Berlin

Katarina pred Reichstag-om (parlamentom v Berlinu)

Izleti v okolici Berlina – najin izbor

Glienicker Brücke in Wannsee

Wannsee je na obrobju Berlina in je idealna destinacija za sončno popoldne ali pa enodnevni izlet. Jezero Wannsee je pravzaprav sestavljeno iz dveh jezer na reki Havel, ki teče po zahodni strani Berlina. Kleiner Wannsee in Großer Wannsee sta v prevodu malo in veliko Wannsee jezero in v toplih poletnih mesecih predstavljata berlinsko plažo. Mlado in staro se pride sončit in kopat na obale jezer Wannsee. Na sredini se nahaja še manjši otoček Pfaueninsel, kjer (kot že ime pove) domujejo številni pavi, otok pa je znan tudi po manjšem gradu, ki ga je dal postaviti pruski kralj. 

V bližini najdemo še slavni most Glienicker Brücke, ki je bil v času hladne vojne meja med Zahodnim Berlinom in Vzhodno Nemčijo. Na tem mostu so se dogajale zloglasne izmenjave ujetih vohunov ene in druge strani.

Most Glienicker Brücke ob sončnem zahodu

Most Glienicker Brücke, kjer so izmenjevali vohune – izleti v okolici Berlina

Kako do Wannsee?

Jezero Wannsee je dostopno z javnim prevozom (S-bahn). Vožnja traja cca 45 minut iz centra.

Spandau – citadela (utrdba)

Tole je bilo pa pravo presenečenje. Nisem si mislila, da bom v Berlinu našla tako utrdbo. V berlinski četrti Spandau, na skrajni zahodni točki Berlina se nahaja zelo lepo ohranjena utrdba na sotočju rek Havel in Spree. Utrdba Spandau velja za eno boljše ohranjenih renesančnih utrdb v Evropi. Zgrajena je v zvezdasti obliki s štirimi vogalnimi opazovalnimi stolpi, predvsem pa je zanimiva njena zgodovina. Zgrajena je bila v 16. stoletju in je v naslednjih letih oz. stoletjih služila kot zahodna obramba Berlina (proti Švedom, Francozom itd). Med 2. svetovno vojno so imeli tam kemijski laboratorij, kjer so raziskovali in izdelovali razne pline kot bojne strupe, kasneje pa je bila pomemben del bitke za Berlin, ko so Svojeti zavzeli to mesto. Danes je citadela Spandau muzej na prostem, poleti tam prirejajo koncerte ali druge dogodke. Torej, precej bolj miroljuben kraj kot nekoč. Priporočam kot pol-dnevni izlet iz Berlina.

debelo obzidje citadele Spandau, Berlin

Pogled čez obzidje citadele Spandau – izleti v okolici Berlina

Kako do Spandau citadele?

Spandau je dostopen z javnim prevozom, S-bahnom približno 45 minut vožnje iz centra Berlina.

Palača Sanssouci, Potsdam

Potsdam je predmestje Berlina in je kraj, kjer najdemo palačo Sanssouci, poletno rezidenco pruskega kralja Friderika II. Palača Sanssouci se imenuje tudi nemški Versailles, saj po veličini in tudi deloma zasnovi spominja na to francosko palačo. Za obisk Potsdama si je treba vzeti kar cel dan časa, saj so vrtovi res veliki, pa tudi v palači je marsikaj za videti. Palača Sanssouci je res prekrasna. Ime izhaja iz francoščine in v prevodu pomeni brez skrbi. In točno to je bil od vedno namen te palače. To je bil za kralja Friderika II. prostor za sprostitev, za umik od vsakdana. Danes pa lahko turisti to obiskujemo kot umik od vrveža Berlina in da se nagledamo lepot urejenih vrtov in palače.

palača Sanssouci, Potsdam

Palača Sanssouci v Potsdamu – izleti v okolici Berlina

Kako do Potsdama?

Iz Berlina gremo lahko do Potsdama z javnim prevozom (S-bahn ali pa regionalni vlaki), v Potsdamu pa presedemo na avtobus, ki nas pripelje do palače Sanssouci. Ta pot traja približno 1h 15min. V kolikor imamo pa avto (tako smo Potsdam obiskali mi), pa je vožnje iz centra Berlina okoli 45 minut (brez zastojev).

PREBERI ŠE  Starkbierfest - alternativa Oktoberfestu

Številna jezera severno od Berlina

Področje severno od Berlina je znano kot nemška jezerska regija, saj je tam res ogromno jezer, ki jih Nemci poleti zelo radi izkoriščajo za izlete, poležavanje na plaži in kopanje. Do sedaj sem obiskala jezera v Wandlitzu in njegovi okolici in Templinu in njegovi okolici. Ta jezera so idealna, če želite res odmik od mesta, od množice in spoznati nemško vaško življenje. Omeniti velja, da so številni Nemci zagovorniki naturalizma in nudizma 😉 Da ne boste presenečeni, ko boste prišli na kakšno plažo.

jezero s kavarno na obrežju.

Številna jezera v okolici Berlina so odlična poletna destinacija

Za dostop do omenjenih jezer je najbolje imeti avto. Čeprav sta Wandlitz in Templin z Berlinom povezana tudi z železniško povezavo, kar pomeni, da jezero najbližje centru enega ali drugega mesta lahko obiščete tudi brez lastnega prevoza.

(Lutherstadt) Wittenberg

Dobrih 100km južno od Berlina se nahaja pomembno zgodovinsko mesto: Wittenberg. Vsi ste verjetno že slišali za osebo po imenu Martin Luther in njegovih 95 tez, ki jih je nabil na vrata cerkve in s tem nekako začel reformacijo. No, Luther je to storil v mestu Wittenberg, kjer naj bi teze nabil na cerkev vseh svetih (Schlosskirche). Posledično je cerkev postala turistično zanimiva, pa tudi bližnji avguštinski samostan, kjer je Martin Luther živel in deloval. Dovolj je, če si vzamete približno 2h časa za ogled mesta Wittenberg.

Kip Martina Luthra in cerkev Schlosskirche v ozadju

Kip Martina Luthra in Schlosskirche, kamor naj bi nabil teze v ozadju. Wittemberg – izleti v okolici Berlina

Kako do Wittenberga?

Iz Berlina je Wittenberg najlažje dostopen z avtomobilom (približno 1,5h vožnje, 110km) ali pa z vlakom ICE (le 45 minut). Wittenberg je lahko tudi postanek na poti, če se odpravite v Berlin z avtom. Tako sva si ga nazadnje ogledala midva.

Peenemünde (rakete in podmornica)

Kraj Peenemünde se nahaja na nemškem otoku Usedom, torej na obali Baltskega morja, 240km severno od Berlina. Peenemünde je znan predvsem zaradi vojaške zgodovine. Namreč tu so med 2. svetovno vojno razvijali in testirali številne nemške rakete, med njimi tudi (ne)slavno V-2 (prvo vodeno raketo z daljšim dosegom). Do danes so seveda s testiranjem raket prenehali. Je pa tam urejen muzej Historisch-Technisches Museum Peenemünde (zgodovinsko-tehniški muzej Peenemünde), kjer se da videti replike raket, ki so jih nekoč tukaj razvijali.

V bližini je še en muzej: U-bot Museum (muzej podmornice JULIETT U-461). Juliett U-461 je bila sovjetska podmornica in velja za največjo razstavljeno podmornico na svetu. Sprehod v notranjost podmornice je zanimiv tudi za tiste, ki sicer niso navdušenci nad tehniko (recimo zame :)), za moško populacijo pa je to verjetno eden boljših izletov v okolici Berlina.

Kako do Peenemünde?

Z avtom je iz Berlina do Peenemünde približno 240km, kar je 3h vožnje. Ni preveč za enodnevni izlet. Pokombinirate ga lahko še s kopanjem (ali pa poležavanjem) na bližnji baltski plaži na otoku Usedom. Obstaja tudi javni prevoz, vendar je potrebnih kar nekaj prestopanj, ki pot nekoliko zakomplicirajo, predvsem pa podaljšajo.

Obala Baltskega morja na otoku Usedom, v bližini Peenemünde.

Obala Baltskega morja na otoku Usedom, v bližini Peenemünde.

Hamburg

Hamburg je bogato mesto na severu Nemčije. Velja za eno pomembnejših pristanišč, čeprav ne leži ob morju. Ima pa to srečo, da ga z morjem povezuje precej široka in vodnata reka Laba. Hamburg se lahko pohvali z zanimivo arhitekturo kot tudi z alternativnimi soseskami in pestrim nočnim življenje. Nekaj besed o Hamburgu sem zapisala v ločeni objavi: predbožični Hamburg.

mestna hiša Rathaus Hamburg

Mestna hiša v Hamburgu

Kako do Hamburga?

Hamburg je od Berlina oddaljen približno 300km, kar pomeni kar 3h vožnje z avtomobilom ali le 2h vožnje z ICE hitrim vlakom. Definitivno priporočava hitri vlak. Dosega hitrost do 200km/h, je res udoben, točen in po nemško funkcionalen.

Hitrost nemškega vlaka ICE

Hitrost nemškega vlaka ICE proti Hamburgu

Dresden

Dresden je še eno prekrasno nemško mesto ob reki Labi (Elbi), polno zgodovine in čudovite arhitekture. Pravijo mu tudi Firence na Labi, znan pa je predvsem po tem, da so ga med drugo svetovno vojno zavezniki popolnoma zbombardirali in uničili njegov zgodovinski center ter pobili veliko število civilistov. Kasneje so mesto ponovno zgradili in obnovili nekatere historične stavbe – med najbolj znanimi obnovljenimi stavbami je cerkev Frauenkirche.

PREBERI ŠE  Izlet v Köln (kaj si pogledati v Kölnu?)

Dresden je veliko in zanimivo mesto, o katerem bi lahko napisala ločeno objavo. Tule samo na kratko omenim, da je naju res navdušil. Z energijo, čudovito arhitekturo in ogromno dogajanja. Všeč nama je bilo vzdušje ob reki Elbi (Labi), kjer so ljudje poležavali in uživali v spomladanskem vremenu. Dresden je bil dolga leta sedež saških vladarjev, po čigar zaslugi še danes v Dresdnu stojijo številne imenitne stavbe (cerkve, palače, gradovi …) – narejene iz peščenjaka, ki je že malo počrnel s časom. Že dolgo naju ni kakšno mesto tako navdušilo kot Dresden.

Kako do Dresdna?

Od Berlina pa do Dresdna je približno 200km oz. 2,5h vožnje z avtomobilom. Z vlakom je pot hitrejša, saj ICE vlak potrebuje manj kot 2h za to pot. Ker je Dresden južno od Berlina je lahko to postanek na poti do Berlina ali pa tudi izlet iz Prage. Namreč, od češke prestolnice je Dresden oddaljen le 150km.

Ščečin (Szczecin oz. Stettin)

Berlin je relativno blizu meje s Poljsko in tako je ena izmed možnosti za izlet iz Berlina tudi na Poljskem. Nas je pot popeljala v Ščečin – to je slovensko ime za poljski Szczecin ali nemški Stettin. Mesto leži ob reki Odri in je prijeten izlet iz Berlina. Samo mesto je sicer lepo, predvsem pa so cene nekoliko nižje kot v Nemčiji. Posebnost Ščečina pa je bližnji “kljukasti gozd”, po poljsko Krzywy Las. Gre za manjši gozd, kjer so vsa drevesa enako ukrivljena. Kaj se jim je zgodilo, zakaj so taka, ne zna nihče prav dobro razložiti. Vseeno pa vredno izleta.

crooked forest

Kljukasti gozd, za katerega še nihče ne ve, kako je nastal.

Kako do Ščečina?

Ščečin je od Berlina oddaljen 150km, kar je približno 2h vožnje z avtomobilom. Do Ščečina se da tudi z vlakom, vendar pa boste za raziskovanje kljukastega gozdu potrebovali avto, zato priporočava to opcijo.

 

Mislim, da so najine ideje za izlet v okolici Berlina tako številne, da si lahko splanirate kar 10-dnevne počitnice v Berlinu 🙂 Ste že bili v Berlinu in njegovi okolici? Kaj priporočate za izlet iz Berlina? Imate še kakšno idejo? Zapišite jo v komentar.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena