Wilsons Promontory – najjužnejša točka Avstralije

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Naše potepanje po Avstraliji se počasi bliža koncu. Seznam živali, ki jih želimo videti na poti vključuje še pingvine, morske biče in emuje. Prve bomo iskali v Melbournu, morske biče smo zamudili v Naroomi, ker je bilo morje preveč razburkano. Še zadnjo možnosti da vidimo emuje pa imamo v Wilsons Promontory National Park. To je park na polotoku na skrajnem jugu celinske Avstralije, ki je poln raznoraznih avstralskih živali.

Wilsons promontory

Panorama: travnik poln kengurujev in emujev (klikni na sliko za povečavo)

Wilsons Promontory – avstralski safari

Že ob vhodu v park nas pozdravi zanimiv prometni znak: pozor živali na cesti. Po navadi je v tem znaku ena žival, npr. kenguru, tu pa so v en znak stlačili kar vse avstralske živali 🙂

prometni znak za živali avstralija

Prometni znak ob vstopu v Wilsons Promontory

Najprej smo srečali zanimivega kenguruja. Bil je nekoliko manjši od tistih, ki smo jih videvali do sedaj, poleg tega pa je nepremično stal ob cesti. Najprej smo pomislili, da je samo kovinska tabla, ki opozarja voznike na morebitne živali, ki bi želele prečkati cesto. Ko pa smo se odpeljali mimo tega kenguruja, je pogledal za nami – premaknil je glavo! Tako smo vedeli, da je pravi kenguru, živa stvar! Seveda smo se ustavili in ga opazovali. Še nekaj časa nas je gledal, potem pa se obrnil in prav smešno, nič po kengurujsko odskakljal v grmičevje. Spodaj je video o tem smešnem kenguruju.

kenguru Wilsons Promontory

Firbčen kenguru

Naslednja žival, ki smo jo videli, je bil emu! Sprehajal se je po travniku malo naprej. Kakšna zanimiva žival. Malo podoben noju, le manjši in rjave barve in tudi emu ne leti, zna pa hitro teči in tudi plavati! Naš emu se ni počutil, da bi nam pokazal katero od svojih spretnosti, ampak je samo odkorakal stran. Pa drugič.

emu Wilsons Promontory

Emu, no emujeva črna glava, ki se skriva med grmičevjem v Wilsons Promontory NP

Vzpon na Mt Bishop in kosilo na plaži Whiskey Bay

Da bi morda srečali še kakšno žival od bližje, smo se odločili za krajši pohod na 312m Mt Bishop. Živali nismo srečali, smo pa imeli čudovit razgled na ves nacionalni park pod seboj.

Mt Bishop

Na vrhu Mt. Bishopa

Kosilo smo se odločili skuhati na eni izmed plaž. Alešu je bil zaradi imena všeč Whiskey Bay. Medtem, ko smo kuhali špagete, sva želela z Rokom še zadnjič zaplavati v avstralskem morju. Pa sva se hitro premislila. Še preden sva prišla do vode, sva se namreč srečala z meduzami! Ležale so vsepovsod po pesku in so bile zaradi svoje prosojne barve komaj opazne. Očitno jih je morje naplavilo na obalo. Če je toliko meduz že na plaži, koliko jih mora biti šele v morju. Ni šans, da greva tu v vodo. Z dolgimi nosovi sva šla nazaj in pojedla nekuhane špagete, saj nam je sredi kuhanja zmanjkalo še plina v gorilniku.

Wilsons promontory

Pogled z Mt. Bishop proti plaži Whiskey Bay

Res je čas, da se poslovimo od Avstralije 🙂 Odpeljali smo se še do Melbourna, nato pa leteli na Novo Zelandijo.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog