Great Ocean Road, Avstralija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Great Ocean Road je ena najbolj slikovitih cest na svetu. Razteza se ob južni obali Avstralije v zvezni državi Victoria, od Melbourne pa do Adelaide. Mi smo prevozili le najbolj znan in menda najlepši del te poti, med krajema Lorne in Port Campbell. Pot smo razdelili na dva dela. Prvi dan smo šli od njenega začetka v Melbournu pa do Lake Elizabeth, naslednji pa dan nas je pot peljala na Cape Otway in do slavnih 12 apostolov, kjer smo našo Great Ocean Road tudi zaključili.

Great Ocean Road: 12 Apostoles

12 Aposolov: vrhunec Great Ocean Road

Naši postanki ob Great Ocean Road, Avstralija

Lorne

Pot smo začeli s tipičnim obrokom: fish and chips v Lorne. Bil je nesramno drag in še zanič po vrhu. Naše nezadovoljstvo so pregnali kakaduji, ki so si postregli s krompirčkom pri sosednji mizi. V eno nogico so prijeli krompirček, z drugo pa so stali na ograji ob mizi in počasi glodali svoj plen. Jaz sem si celo drznila prisesti in jim podajala krompirčke.

Great Otway National Park

Pot se ves čas vije ob obali, po klifih in ponuja čudovite razglede na plaže in obalo. Del poti gre skozi nacionalni park Great Otway, ki pa ponuja odlične pogoje za življenje vse sorte živali. Že med vožnjo smo videli prve kenguruje, pa različne papagaje raznih barv in tudi že kakšno koalo. Kraj Kennet River je najbolj znan prav zaradi velike populacije koal v okoliških gozdovih.

Pot skozi Great Otway National Park

Pot skozi Great Otway National Park

Na približno polovici poti smo zavili dol z Great Ocean Road in se usmerili v notranjost Great Otway nacionalnega parka. Natančneje, odpravili smo se do Lake Elizabeth (blizu kraja Forrest), kjer smo se podali v iskanje kljunašev, sproti pa smo videli še glowworms – svetleče črve. Za nameček pa so naju še do smrti prestrašile koale. Zgodbo o strašljivih koalah preberi tu: Ko te na smrt prestraši koala.

glowworms

Glowworms ponoči

Cape Otway

Po obisku Lake Elizabeth smo se spet vrnili na Great Ocean Road in nadaljevali pot do Cape Otway. To je rt, kjer živi toliko koal, da že evkaliptusova drevesa odmirajo, ker jim koale pojedo vse liste! Seveda smo uživali ob pogledu na vsakega tega zaspanega medvedka, ki naju je en večer prej tako prestrašil  Poleg koal so tu še čudovite plaže z ogromnimi valovi, tako da plavanje žal odpade.

koala na drevesu

A ni luškana koala? 🙂

Za tem rtom je cesta zavila nekoliko v notranjost med zelene griče, posejane z redkimi evkaliptusi, čisto črnimi kravami in belimi ovcami. Pogled malo spominja na irsko pokrajino.

zelena pokrajina ob Great Ocean Road

Zeleni griči ob Great Ocean Road spominjajo na Irsko

12 Apostolov (Twelve Apostoles)

Ko se cesta vrne k obali, pa smo že na klifih in kmalu tudi pri eni izmed ikon Avstralije, 12 apostolih. To so osameli ostanki klifov, ki sta jih morje in veter tekom let ločila od celine. Ne vem, če jih je sploh kdaj bilo 12, (morda je to ime tako samo zato, ker se pač lepo sliši 🙂 ) mi smo jih našteli 7. Ne glede na število, apostoli so fascinantni! Po Gibbsonovih stopnicah se lahko spustiš na obalo in jih opazuješ od spodaj, ali pa greš na razgledno točko in jih gledaš z vrha. Pogled od spodaj je še posebno čudovit. Takrat se zaveš moči morja, plimovanja in valovanja.

Vsak kotiček poti Great Ocean Road je čudovit, ampak 12 apostolov je pa najlepših. So kot grande finale Great Ocean Road-a.

PREBERI ŠE  Vipavska dolina - najlepši kotički in znamenitosti

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena