Najboljše iz Švice

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Švico sva obiskala že velikokrat in na več različnih načinov, a vedno znova naju ta država navdušuje z lepoto, urejenostjo, natančnostjo, pa tudi z visokimi cenami 🙂 Tukaj vam predstavljava kraje, ki so nama ostali najbolj v spominu:

Najboljše iz Švice ali kaj si pogledati v Švici

Lauterbrunnen, Jungfraujoch in severna stena Eigerja

Eiger je dolgo veljal za eno najzahtevnejših švicarskih gora, oz. goro, ki je terjala največ življenj. Pogumni alpinisti z vse Evrope so poskušali preplezati Eigerjevo severno steno, a zaradi njene izpostavljenosti in izredno hitro spreminjajočih se vremenskih razmer, je veliko ljudi v steni končalo svoje življenje. Med sprehodom pod Eigerjevo severno steno smo našli tudi tablo z imenom Slovenca Jožeta Vidmarja, ki se je tu ponesrečil leta 1991.

zasnežena gora Eiger delovno v oblakih

Švica znamenitosti: Severna stena Eigerja je tudi sredi avgusta zasnežena

Dostop do vznožja severne stene je iz kraja Lauterbrunnen, od koder te potem zobata železnica pelje do višjih postaj. Mi smo šli le do postaje Klein Scheidegg, od tam pa peš do vznožja severne stene. Lahko pa se peljete še višje pod gore, vse do najvišje postaje v Evropi, do Jungfraujoch na višini 3454m! So pa cene vožnje do te postaje posebnosti te lokacije primerne. Začnejo pri 80€ za odraslo osebo, lahko pa narastejo tudi do 200€, odvisno od razpoložljivosti. Do postaje Klein Scheidegg pa je cena “le” 20€. Nazaj dol smo se odpravili peš in tako občudovali naravo in poglede na dolino Lauterbrunnen.

dolina Luterbrunnen je znana po strmih pečinah na obeh straneh

Švica znamenitosti: Čudoviti Lauterbrunnen

Zermatt in pogled na Matterhorn

Gorska vasica Zermatt je lahko zgled trajnostnega turizma. Za turiste je dostopna samo z zobato železnico, avto pa moraš pustiti na parkirišču v dolini. Po ozkih uličicah same vasi se smejo voziti le električni avtomobili pa še to le s posebno dovolilnico. Seveda pa lahko naokoli pešačiš ali pa najameš kočijo. Bolj eko-vasi si že ne predstavljava! Je pa to predvsem kraj, ki ponuja čudovite razglede na impozanten Matterhorn ter neskončne možnosti sprehodov in pohodov po okoliških gorah. Tudi sistem zobatih železnic je speljan daleč naokoli – za tiste, ki si želijo le razgledov in ne pohodništva.

tipična švicarska vasica z lesenimi hišami, v ozadju pa gora Matterhorn

Švica Znamenitosti: Pogled na Matterhorn iz vasi Zermatt.

Ženeva (Geneva) z vodometom in pospeševalnikom CERN

Geneva je mesto na skrajnem zahodu Švice, v njenem francosko-govorečem delu. Zaznamuje jo že od daleč opazen vodomet Jet d’Eau, najvišji v Evropi, ki vodo bruha kar 140m visoko. Poleg tega je v Genevi tudi izhodišče za ogled pospeševalnika CERN. Zanimivo je, da ima tunel, v katerem je pospeševalnik, obseg kar 50km in se tako iz Švice pod zemljo razteza še v sosednjo Francijo. Del CERNa je odprt za javnost – sicer le ob predhodnem dogovoru, ampak, če dobite priložnost, si je ta kraj, kjer se piše zgodovina, kjer lahko spremljamo najnovejša odkritja na področju fizike, res splača obiskati.

Prelaz Simplon, 2005m

To je kraj, do koder so menda prišli Hanibalovi sloni na pohodu proti Rimskemu cesarstvu leta 218 pr.Kr. Tu pa so zaradi mrazu, ostrih zimskih razmer in strmih poti čez Alpe žal vsi sloni preminuli. Vendar je to verjetno bolj legenda kot pa resničnost, saj mnogi novejši viri to dejstvo zanikajo.

PREBERI ŠE  Prekrasne pohodniške poti okoli kraja Appenzell (Saxer Lücke, Schäfler, Säntis)

Luzern z lesenim mostom in hišo ogledal

Najbolj poznana stvar v Luzernu je gotovo čudovit lesen most Kapellbrücke, ki velja za najstarejši pokrit most v Evropi. Pred 20 leti je most skoraj v celoti zgorel in uničene so bile tudi mnoge slike, ki so krasile notranjost mostu. Do danes je most seveda že obnovljen in počasi restavrirajo tudi slike in jih vračajo na prvotno mesto.

Za otroke (tudi tiste malo večje ;)) pa bo gotovo zanimiv še Gletschergarten Museum z labirintom iz ogledal.

Prelaz Stelvio (Passo dello Stelvio oz. Stilfser Joch), 2757m

To je mejni prelaz med Italijo in Švico in je menda z višino 2575m najvišji prelaz v Alpah. Vijugasta cesta z 48 serpentinami je čudovita na pogled in izziv marsikateremu motoristu ali kolesarju. Vsako leto prvi vikend v septembru to cesto zaprejo za avtomobile in na prelaz spustijo le kolesarje. Ne gre za dirko, pač pa za rekreativno kolesarjenje. Začetek trase je na italijanski strani v vasi Prato allo Stelvio (ali Prad am Stilfser Joch) na višini 911m, nato pa te kot kolesarja čaka 1846 višinskih metrov oz. 26km do cilja na vrhu prelaza. Na poti je dobro poskrbljeno za malico športnikov, saj na vsakih 5km ponujajo italijanska (južnotirolska) jabolka in pijačo. Spust je organiziran na drugo stran prelaza, v Švico, kjer je cesta manj strma in prijetnejša za zavore na kolesu.

vijugasta cesta, polna serpentin na prelaz Stelvio

Švica znamenitosti: cesta na prelaz Stelvio

Kako da vse to vem? Ker sem to traso skupaj z bratom in očetom prekolesarila tudi sama! In ja, sem zelo ponosna sama nase glede tega 🙂

Gorska koča ob cesti v Alpah.

Koča na vrhu prelaza Stelvio

Bern – mesto v znamenju medvedov

Ali veste, katero je glavno mesto Švice? Ne, ni Zürich, pač pa Bern! Majhno in dokaj nepoznano mesto, a kljub temu zelo zanimivo. Že iz imena lahko sklepamo, da ima mesto povezavo z medvedi  (Bär po nemško pomeni medved). In res, na vsakem koraku vidimo kakšen kip ali sliko medveda, ob reki Aare, ki teče skozi mesto, pa imajo veliko ogrado po kateri se sprehajajo – medvedi!

medved leze v zeleno reko Aare v Bernu

Medo se gre namakat v reko v centru Berna

Tudi reka kot taka je velika atrakcija mesta, saj ima zelo močan tok. Najpogumnejši se poleti podajo na reko z napihljivim čolnom ali večjo blazino in se prepustijo njenemu toku, ki jih hitro prinese na drugi konec mesta.

Zelena reka Aare, okoli pa mesto Bern

Najboljše iz Švice: “divja” reka v Bernu

Renski slapovi

Slapovi na reki Ren so na meji Švice in Nemčije. Niso kaj posebno visoki, le okoli 25m, so pa izredno široki, saj reka na tem delu meri kar 150m v širino. In s temi dimenzijami veljajo za največje slapove v Evropi. Poleg tega pa je tu pretok vode izjemno velik in tako voda, ki prši na široki reki ustvarja prav mistično vzdušje.

Renski slapovi

Najboljše iz Švice: Renski slapovi

To so najine najlepše lokacije iz Švice in predlagava vsakemu, ki se v Švico odpravlja, da si jih ogleda. Če potujete z avtom pa se na poti do tja, ali na nazaj grede ustavite še v Liechtensteinu. Mesto Vaduz je ravno prav veliko za krajši postanek na poti 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog