EXPO 2020 – svetovna razstava v Dubaju

by Katarina

Svetovna razstava je razstava oz. dogodek, ki se odvija vsakih 5 let in kjer se predstavijo dosežki človeštva. Poleg dosežkov pa se postavijo tudi številni paviljoni in druge zanimive stavbe, ki kasneje lahko postanejo tudi pravi arhikteturni presežek oz. znamenitost mesta. Zadnja svetovna razstava je bila v Milano leta 2015, naslednja pa bi morala biti v Dubaju leta 2020. Pa vsi vemo, kaj se je dogajalo leta 2020, kajne? Pandemija, zaprtja itd, zato so svetovno razstavo v Dubaju prestavili za eno leto, ime pa obdržali. Torej gre za EXPO 2020 Dubai, kljub temu, da se odvija v letu 2021 in 2022. Sedaj pa dosti govoričenja in gremo na virtualni sprehod po svetovni razstavi.

EXPO 2020 v Dubaju

EXPO 2020 v Dubaju

EXPO 2020 – svetovna razstava v Dubaju

Leta 2015 sva že obiskala eno svetovno razstavo (v Milanu), zato sva približno vedela kaj pričakovati, hkrati pa sva marsikaj v Dubaju primerljala z Mialnom. Svetovna razstava v Dubaju je občutno večja od tiste v Milanu. V Dubaju je toliko pavilijonov, da bi bil človek lahko tam cel teden, pa še ne bi videl vsega! V Milanu je bila tema svetovne razstave veliko bolj definirana – Feeding the Planet, torej se je šlo o proizvodnji hrane. V Dubaju pa je bila tema zelo široka in posledično so bili tudi pavilijoni zelo raznoliki.

Pakistanski paviljon, EXPO 2020

Pakistanski paviljon, EXPO 2020

Tema svetovne razstave 2020 v Dubaju je bila: ‘Connecting Minds, Creating the Future‘, kjer naj bi šlo za predstavitev oz. praznovanje človeških inovacij ter sodelovanja – kot edine prave možnosti za nadaljni razvoj ter rast. Sam prostor svetovne razstave je razdeljen na tri sektorje: Mobility (mobilnost), Opportunity (priložnost) in Sustainability (trajnost). To so bile nekako tudi tri podteme svetovne razstave, vsaka država pa je to potem po svoje tolmačila in na koncu so pavilijoni precej raznoliki, sam EXPO pa lahko deluje nekako brez rdeče niti, razen, da se vsaka država po svoje predstavi/pohvali 🙂 Vsem pavilijonom pa je gotovo skupna nenavadna arhitekturna zasnova. To je gotovo tisti “waw” moment te svetovne razstave.

Azerbajdžanski paviljon, EXPO 2020

Azerbajdžanski paviljon, EXPO 2020

Spodaj bom na kratko predstavila pavilijone, ki smo jih obiskali ter dodala še nekaj nasvetov za obisk EXPO 2020 v Dubaju.

Slovenski paviljon

Seveda smo najprej obiskali slovenski paviljon.  Slovenski paviljon ima strateško pozicijo, saj stoji kot prvi paviljon pri Sustainability Gate. Vabi nas s svojo zeleno fasado in odprtim tlorisom pritličja, v katerega lahko pride kdorkoli. Ker je zelenje pravo z njega cel dan kaplja voda, ki se zbira v bazenu pod pavilijonom in hladi celotno ozračje, da je prav prijetno.

Slovenski paviljon na EXPO 2020

Slovenski paviljon na EXPO 2020

Bistvo predstavitve Slovenije je trajnosnost – kako živeti čim bolj v sozvočju z naravo, kako se vrniti k naravi oz. kako jo čim bolj posnemati in ne uničevati. Tako je v osrednjem prostoru ljubljansko kolo – BicikeLJ (javna kolesa v Ljubljani) in obiskovalci lahko »odkolesarijo« iz Ljubljane proti npr. Vrhniki – virtualno seveda. Tam je potem še 100x povečana kranjska čebela, potem pa so še različne multivizije, ki predstavljajo zeleno plat naše države.

PREBERI ŠE  Prestop v Abu Dabi-ju - kaj si pogledati?

V pritličju nas je navdušila še naprava za tiskanje (brezplačnih) razglednic. Za sliko na razglednici lahko uporabiš svoje fotografije ali pa že pripravljene slike Dubaja, Slovenije ali EXPO 2020. Seveda nam ni bilo treba dvakrat reči in vsak si je že tiskal svoj kolaž fotografij na razglednici 🙂

napis slovenija v arabščini

Zelena Slovenija tudi na EXPO 2020

Premik v zgornje nadstropje je pomenil ogled multivizije o Sloveniji, o naših dosežkih na področju trajnosti, našemu doprinosu, predvsem pa o naši viziji trajnostnega življenja. Najbolj globoko je bilo povabilo, da si obiskovalci zapomnijo eno slovensko besedo: MIDVA. S tem poudarjajo posebnost slovenskega jezika, ki uporablja dvojino, ter opozarja na to, da sta za premik na boljše, za spremembe vedno potrebna (vsaj) dva. Midva (kdor koli sva že to) se lahko odločiva za boljše življenje, za življenje bližje naravi, za bolj trajnostno življenje.

Nemški paviljon

Nemški paviljon si bomo zapomnili po izredno dolgi vrsti. Na vstop v paviljon smo čakali več kot 1h, potem pa je tudi sam ogled paviljona kar “počasen”. Moraš skozi ogromno soban in razstavnih prostorov, mimo ogromno interaktivnih eksponatov. Vse je na temo trajnosti in vse je zanimivo, ampak mi smo bili po tem ogledu čisto utrujeni.

ženska med rumenimi kroglicami. Bazen s kroglicami

Ena izmed bolj zabavnih soban v nemškem paviljonu

Avstrijski paviljon

Moram reči, da nas je avstrijski paviljon zelo pozitivno presenetil. Sprva smo se čudili, kakšne nenavadne oblike je avstrijski paviljon. Čisto nič “avstrijske” oblike ni imel, pač pa je bil bolj podoben arabski gradnji. Na zunanji steni paviljona pa piše “Austria makes sense” (Avstrija ima smisel). Čudno se nam je zdelo … Ko pa smo vstopili v sam paviljon, pa smo takoj dobili razlago. Avstrijski paviljon je narejen po vzoru arabskih vetrnih stolpov, ki so bili predhodniki klimatskih naprav. Ja, sedaj pa ima tudi Avstrija smisel 🙂

Avstrijski paviljon, EXPO 2020

Avstrijski paviljon, EXPO 2020

Savdijski paviljon

Rahlo razdraženi, ker v toliko paviljonov nismo mogli zaradi dolge vrste, smo prišli do savdijskega paviljona. Ogromna stavba z ogledali ter napisi, ki se vrtijo po zunanji fasadi, notri pa prav prijetna in zanimiva predstavitev. Razen, da so predstavili lepote oz. znamenitosti svoje države sicer ne vem, kaj je bila sporočilnost njihovega paviljona (v primerjavi z npr. Slovenijo, Nemčijo, Avstrijo, ki so vse prikazovale njihov prispevek k trajnosti). Vseeno pa je bila predstavitev zelo lepa, prijetna in nas je malo pomirila.

Kolumbijski paviljon

Kolumbijski paviljon je bil predvsem od zunaj nekaj posebnega. Spredaj, pred vhodom imajo bujno kolumbijsko (oz tropsko) rastje, ter vrtijo kolumbijsko latino glasbo. Pa če si še tako utrujen ali slabe volje, te bo to spravilo v boljšo voljo 🙂 Ne moreš, da ne bi malo zaplesal pred vhodom. Vsebina paviljona je bila spet predvsem predstavitev različnih regij Kolumbije, njihovih lepot in zgodovine. Zanimivo se nama je zdelo, da so v ospredje pogosto postavili prvotne prebivalce, “indijance” in njihova verovanja ter njihovo sporočilnost, kako živeti v sozvočju z naravo.

V Kolumbijskem paviljonu so nas učili tudi plesati salso ter igrati na bobne

Ruski paviljon

Ruski paviljon je bil nekaj posebnega. Megalomanski, kot so pač ruske stvari. Od zunaj spominja na npr. Jupiter (planet), notri pa je kratka predstavitev, kjer je sporočilnost to, da smo vsi na tem planetu izredno povezani in da eden brez drugega ne moremo. Moramo sodelovati, če želimo biti uspešni. Kot prispodobo so uporabili možganske celice, sinapse, živce … kako prenašajo sporočila po telesu.

Ruski paviljon, EXPO 2020

Ruski paviljon, EXPO 2020

Ostali paviljoni

Veliko paviljonov smo obiskali ali pa si jih vsaj od zunaj pogledali. Z veseljem bi vstopili še v kakšnega, a so bile vrste tako dolge, da smo se odločili ogledati rajši več paviljonov – tistih brez vrst spredaj, kot pa samo par “popularnih” paviljonov in večino časa preživeti v vrstah. Tule bom naštela še nekaj zanimivih paviljonov.

PREBERI ŠE  Znamenitosti Dubaja - kaj si pogledati v 2 dneh?

Zanimiv nam je bil še Novozelandski paviljon, kjer je bilo (tako kot v številnih drugih paviljonih) poudarjeno sobivanje z naravo ter upoštevanje izročila prvotnih prebivalcev. Podobno sporočilo je bilo v Avstralskem paviljonu. Poleg tega pa so Avstralci pred vstopom naredili še celo zabavo … po Avstralsko pač 🙂 Španski paviljon nas je malo razočaral. Mene je odbilo že takoj pri vhodu, ko so imeli napise, kako so Španci gradili kulturo v Južni in Srednji Ameriki, prenašali znanje, ustanavljali mesta, gradili bolnice, šole … Veliko sva potovala po teh krajih in veva, da so Španci predvsem uničili veliko kulture domorodcev, potem pa svojo tja vsilili. Oblikovno je bil zanimiv še Švicarski paviljon, ki ima spredaj ogromna ogledala, na tleh pred paviljonom pa napis. Zaradi odseva v ogledalu pa dejansko misliš, da je napis Switzeland na samem paviljonu.

Švicarski paviljon na EXPO 2020

Švicarski paviljon na EXPO 2020

Od zunaj smo videli še Britanski paviljon, ki je deloval izredno zanimivo. Všeč so mi bili še Egipčanski, Turkmenistanski, Perujski, Kanadski, Madžarski, Pakistanski, Kazahstanski in številni drugi tudi.

Britanski paviljon na EXPO 2020

Britanski paviljon na EXPO 2020

Osrednji paviljon – Al Wasl Plaza

V sredini samega Expa se nahaja Al Wasl Plaza z ogromno kupolo. Gre za sicer odprt trg, središče vsega, nad katerim stoji čudovita kupola. Ko se zvečeri in stemni, na stropu te kupole predvajajo različne projekcije. Npr. predstavijo določeno državo, predvajajo koncert ali še kaj tretjega.

Al Wasl Plaza, EXPO 2020

Al Wasl Plaza, EXPO 2020

V neposrednji bližini pa je verjetno glavna atrakcija: Dubajski slap! Na manjšem trgu so postavili klančine, po katerih spuščajo vodo, da izpade kot slap. In obiskovalci so povabljeni, da se pridejo pod ta slap hladit.

Slap v sredini Expa v Dubaju

Slap v sredini Expa v Dubaju

Nasveti za EXPO 2020 v Dubaju

Vstopnice

Vstopnice smo kupili na uradni spletni strani in so nas stale okoli 12€ po osebi. Cena vstopnic je odvisna od časa, kdaj se jih kupi (in trenutnih akcij) ter seveda, kakšno vstopnico se kupi. Mi smo vzeli enodnevno za med tednom.

Parkirišče

Ker smo imeli svoj avto, smo se na EXPO odpravili pač z avtomobilom. Parkirišč je okoli EXPA res ogromno in so povsod naokoli. Mi smo se odločili, da bomo vstopili pri “Sustainability gate” in tam v bližini potem poiskali tudi parkirišče. Izbrali smo javno parkirišče, ki je brezplačno, potem pa se z brezplačnim avtobusom odpeljali prav do vhoda. Lahko bi šli tudi 10 minut peš, ampak smo vedeli, da bomo tisti dan še veliko pešačili po samem Expu, zato smo rajši vzeli avtobus.

EXPO 2020

Obisk Expa

Expo v Milanu smo obiskali v prvih dneh po odprtju in gneče praktično ni bilo. Expo v Dubaju pa smo obiskali bolj proti koncu (približno 6 tednov pred zaprtjem) in gneče je bilo že precej. Ker je EXPO v Dubaju tudi izredno velik, vrste pred paviljoni so dolge, priporočava, da si vzamete 2 dni za obisk expa.

Maroški paviljon, EXPO 2020

Maroški paviljon, EXPO 2020

Pridite zgodaj zjutraj! Rana ura, zlata ura tu res velja. Zjutraj še ni toliko gneče, čez dan pa se je kar nabralo. Expo se odpre ob 9h, pavilijoni pa ob 10h zjutraj. Paviljoni se zaprejo potem ob 22h, sam Expo pa okoli polnoči (malo odvisno od dneva). Čakalne vrste so lahko res brutalno dolge, zato se je pametno vnaprej pozanimati in si rezervirati vstop v paviljon ob določeni uri. Načeloma imaš z navadno vstopnico 10x to možnost, rezervacija pa poteka preko EXPO 2020 aplikacije. Tisti dan, ko smo bili mi tam, pa se je aplikacija sesula …

PREBERI ŠE  Prestop v Abu Dabi-ju - kaj si pogledati?

Na Expu so na voljo pitniki z vodo, stojnice z “ulično” hrano, sladoledi, vaflji ter tudi restavracije. Lačni torej ne boste. Cene pa so podobne kot v Dubaju, morda malce višje.

Za približno 5€ si lahko kupiš “potni list”, v katerega potem zbiraš štemplje obiskanih paviljonov. Zanimiva ideja in vsekakor je imeti fino tak spomin na obiskane paviljone.

ženska z rumenim potnim listom za EXPO 2020

Rumen potni list za EXPO 2020

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena