Nasveti za obisk Dubaja

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Dubaj je velemesto, ki ga preprosto moraš obiskati. Tako kot npr. Pariz, London, Rio de Janeiro … Dubaj ni glavno mesto Združenih arabskih emiratov, je pa gotovo najbolj poznano in najbolj obiskano. Dubaj ponuja vse. Ogromno restavracij, ogromno zabave, znamenitosti, muzejev … Dubaj si lahko pogledamo med prestopom na letališču ali pa tam preživimo svoj dopust. Kakorkoli, vedno prav pride kakšen popotniški nasvet in tudi po najinem obisku Dubaja sva za vas pripravila prispevek Nasveti za obisk Dubaja, kjer deliva svoja opažanja in namige za lažje potovanje v Dubaj.

Burj Al Arab, 7-zvezdični hotel v Dubaju

Ena izmed ikon Dubaja: Burj Al Arab – 7-zvezdični hotel

Nasveti za obisk Dubaja

Elektrika in internet v Dubaju

Vtičnice v ZAE (Združenih arabskih emiratih) so take kot v Veliki Britaniji, zato boste verjetno potrebovali adapter. V naši nastanitvi so jih imeli na voljo, kljub temu pa smo prinesli tudi svoje.

V času našega obiska (februar 2022), je vsak turist dobil brezplačno SIM kartico. Zanjo je bilo treba samo reči uradniku na meji, ki je pregledoval potne liste (Immigration officer). SIM kartica je že vsebovala 1 GB prenosa podatkov, ki je bil na razpolago 24h po aktivaciji SIM kartice. Nato pa si lahko sam dokupil dodatne giga bajte. Lokalna telefonska številka pride zelo prav tudi za plačevanje parkirišč. Tudi wifi je v Dubaju na voljo praktično povsod. Vse trgovine, nakupovalna središča, muzeji, znamenitosti … praktično povsod se najde internetni signal.

Burj Khalifa, najvišja stavba na svetu, Dubaj

Burj Khalifa, najvišja stavba na svetu, Dubaj

Prevoz po Dubaju

Dubaj je mesto, narejeno za avtomobile. Pešcev in kolesarjev je zelo malo. Javni promet je v nastajanju. Imajo metro, tramvaje, avtobuse, tako da lahko rečem: Da se Dubaj videti tudi z javnim prometom. Vsaka oseba potrebuje kartico za javni prevoz: NOL kartico, na katero se potem naloži denar (kot npr. Urbana v Ljubljani in podobne kartice). V Dubaju obratuje tudi Uber, pa Careem in seveda “navadni” taksiji, ki vas pripeljejo kamorkoli. Slednji so cenejši kot pa Uber in Careem.

Ladjica ABRA

V Dubaju imajo tudi ladjice in trajekte kot del javnega prevoza

Mi smo vseeno najeli avto, saj smo bili 4 popotniki in se nam je tako bolj splačalo. Pa še bolj fleksibilni smo bili na ta način. Parkirišča so relativno poceni, številna pa se da plačati le, če imaš lokalno telefonsko številko – zato se tista brezplačna SIM kartica še toliko bolj splača 😉 Marsikje pa so parkirišča zastonj – recimo v sklopu nakupovalnega središča ali kakšne atrakcije. Torej, s parkiranjem v Dubaju ni bilo težav. Kaj pa vožnja v Dubaju? Nama se ni zdela nič groznega, mojima staršema pa ravno obratno 🙂 Vedeti je treba, da je v Dubaju veliko križišč, “pentljic” oz. “deteljic”, kjer je treba zelo dobro gledati table oz. smerokaze ali pa imeti dobro navigacijo. Tudi ceste so pogosto 6-pasovne, kar zna biti malo stresno za nekoga, ki še ni vozil v takih pogojih. Zagotovo pa lahko rečeva, da je promet oz. kultura vožnje v Dubaju čisto normalna. Nobenega norenja, trobljenja, pretiranega vrivanja. Zelo kulturno.

bel terenski avto divja po sipinah

Prevoz po Dubaju

Denar v Dubaju: gotovina ali kartica

V ZAE uporabljajo valuto dirham (AED je okrajšava). Trenutna vrednost je približno 4 AED = 1 EUR. Gotovino smo potrebovali smo za plačilo vožnje z ladjico abra v starem delu Dubaja. Povsod drugod smo lahko plačevali z bančnimi karticami. MasterCard je najbolj sprejeta kartica, moja Visa od Revoluta ni vedno delovala, prav tako ni vedno deloval Maestro – občasno pa.

Dirham - denar v Dubaju

Dirham – denar v Dubaju

Dubaj je muslimansko mesto …

Dubaj in ZAE na splošno je muslimanski, ampak lahko rečem, da so v Dubaju vsaj na ven videti izredno liberalni. Zato pokrivanje glave z ruto za ženske turistke sploh ni potrebno (razen, če greš v mošejo), pa tudi sicer ni kakšnih hudih omejitev glede oblačenja in obnašanja. Vseeno priporočam, da se vnaprej seznanite z arabsko kulturo in nekaterimi pravili, a jih lahko v Dubaju jemljete malo bolj sproščeno. To pa ne velja za vse emirate v ZAE!

Jumeirah Mosque, Dubai

Jumeirah Mosque v Dubaju

Nastanitev v Dubaju

Dubaj je mesto, kjer se najde res ogromno prestižnih hotelov. Kdor si torej želi luksuza, bo v Dubaju imel veliko izbire. V času našega obiska Dubaja je potekal še EXPO 2020 (svetovna razstava), zato so bile cene nastanitev po najinem mnenju še nekoliko višje.

PREBERI ŠE  Kaj se bo pa danes skuhalo? Hrana v Avstraliji in na Novi Zelandiji

Najcenejše nastanitve so v predelu Deira (stari del mesta), a niso posebno luksuzne, pa tudi lokacija je morda nekoliko neprikladna, sploh za tiste, ki si bi mesto ogledovali z javnim prevozom. Zato priporočava, da poiščete nastanitev, ki je blizu kakšne postaje za metro. Najbolj prijetno vzdušje je gotovo v predelu Marina, za bolj centralno lokacijo pa poglejte Downtown Dubai. Ampak poceni bo tam težko karkoli najti.

Pogled iz monorail-vlakca proti hotelu Atlantis na koncu The Palm otoka

Eden izmed bolj ikoničnih hotelov v Dubaju: Atlantis

Mi smo imeli najet avto, zato nam lokacija ni bila tako zelo pomembna, le da je nastanitev imela parkirišče. Apartma smo najeli preko Airbnb portala v Jumeirah Village na jugu Dubaja in bili zadovoljni. Bilo je ugodno in prijetno. Nič posebnega, ampak itak smo tam res samo spali 🙂

nasveti za Dubaj: mesto v puščavi

Dubaj – mesto v puščavi

Dubaj je mesto presežkov, takih in drugačnih. Dubaj ima tudi slabe strani (okoljski vpliv, izkoriščanje delovne sile), ampak je tudi res fascinantno mesto, kjer se združi sodobna tehnologija in inženirski dosežki s tradicijo arabskega sveta. Nama je bil všeč 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena