Matkov Škaf – naravni fenomen na Solčavskem

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Matkov škaf je naravni fenomen, ko v snegu nastane “škaf” oz. velika podolgovata luknja, globoka tudi več kot 20m. Globina je odvisna od snežnih padavin pozimi, največji oz. najbolj zanimiv pa je Matkov škaf v pozni pomladi, ko se sneg že začne topiti. Letos, torej 2021 je Matkov škaf posebno veličasten in vreden ogleda.

Matkov škaf letos – baje je globok 25m!

Kaj natančno je Matkov škaf?

Matkov škaf je preprosto povedano vertikalna luknja v snegu. Pod stenami Mrzle gore (v Kamniško-Savinjskih Alpah) se pozimi nabere ogromno snega. Nekaj ga je posledica samega sneženja, še več pa ga je posledica plazov oz. kopičenja snega pod steno Mrzle gore.

Spomladi, ko se sneg v gorah začne topiti, preko teh sten pod Mrzlo goro začne padati slap in postopoma v kup snega spodaj naredi luknjo. Ko slap prebije sneg, torej sneg stopi do dna, do skal spodaj, je Matkov škaf narejen in tudi najgloblji. Od te točke dalje se potem le še zmanjšuje, dokler ga na jesen ne zmanjka ali pa ostane samo še snežna “lunica” na tleh.

Matkov škaf – letos je še posebno globok

Kje se Matkov škaf nahaja?

Matkov škaf se nahaja na koncu doline Matkov kot – to je sosednja dolina od Logarske doline, se pravi na Solčavskem v Zgornji Savinski dolini. Matkov škaf se nahaja pod Mrzlo goro, natančne koordinate pa so tole: 46.378792, 14.588971.

Matkov kot, Solčavsko

Matkov kot in pogled na Mrzlo goro

Kdaj je najboljši čas za obisk Matkovega škafa?

Najboljši čas je takrat, ko slap prebije snežno odejo. To pa je vsako leto različno. Tudi ni vsako leto Matkov škaf tako veličasten kot letos. Ampak načeloma velja, da je idealen čas nekje konec maja, začetek junija.

Kako do Matkovega škafa?

Izhodišče je dolina Matkov kot. Na cesti, ki pelje iz Solčave proti Logarski dolini in potem naprej proti prelazu Pavličevo sedlo, je malo za Logarsko dolino odcep za Matkov kot. Tam torej zavijemo za Matkov kot, potem pa se peljemo do konca ceste. Pri zapornici je parkirišče, tam parkiramo in nadaljujemo peš.

Zadnji del poti gre po snegu, zato so dereze priporočljive

Pot je označena s smerokazi, midva pa sva si pomagala tudi z navigacijo maps.me, ki ima vrisano tudi pešpot. Od parkirišča pa do Matkovega škafa je 700 višinskih metrov in približno 1,5h hoje (sva šla malo hitreje, ker sva se na pot odpravila v nedeljo popoldan; vi lahko računate 2h hoje). Hoja je večinoma enostavna, le zadnji del se strmo vzpne po snegu. Zato je pametno imeti s seboj pohodniške palice in pa dereze.

Če ne veste, kje točno je Matkov škaf in ne gledate navigacije, je čisto možno, da ga boste zgrešili. Ker od daleč ne zgleda nič posebnega, le kup snega, ki se zlije s preostalim snegom. Midva sva zato uporabila navigacijo, da nama je pokazala pravo smer 😉

ženska na robu matkovega škafa

Matkov škaf in Matkov kot

Ko boste enkrat pri Matkovem škafu, pa le čelado na glavo, saj je možnost krušenja kamenja velika. In pa previdno hodite okoli škafa, da ne bo kdo padel notri. Priznam, mene je kar malo stiskalo, ko sem hodila okoli. Strmo in drseče (sneženo) je pobočje navzdol, še bolj strm pa je sam škaf. Ampak pogled notri v globino Matkovega škafa je pa res nekaj posebnega. Noro, kaj dela narava!

Noro doživetje je bilo tole videti!

 

PREBERI ŠE  Kam na izlet po Sloveniji - n+1 ideja za izlet po Sloveniji

Pojdite, dokler je še čas!

Naju je Matkov škaf navdušil. Že dolgo časa sva si ga želela videti in letos nama je končno uspelo. Vsem ljubiteljem gora in narave izlet do Matkovega škafa toplo priporočava. Predvsem pa priporočava, da greste čim prej. Vsak dan, ko je vroče, se sneg tam gor topi in škaf je malo manjši. Zato ne čakat 😉 Srečno pot vam želiva!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena