Puščava Atacama – ideje za enodnevne izlete

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Puščava Atacama velja za najbolj suh košček sveta. Nahaja se na severu Čila in se razteza še malo v Argentino (kjer pokrajino imenujejo puna) in Bolivijo (kjer se imenuje Altiplano). Ampak puščava Atacama ni puščava, kot si jo morda predstavljate: to ni ogromen peskovnik, tu ni sipin. Ne, v Atacami je narava čisto podivjala. Tu, na višini vsaj 2500m pa vse do 4000m, najdemo najlepše (slane) lagune, vulkane, gejzirje, vmes pa nenormale skalnate pokrajine, rdeče, bele, sive, rjave barve z raznoraznimi kamnitimi strukturami. Praktično za vsakim ovinkom se pokaže nova lepota.

vulkan in vikunje v puščavi Atacama

Vulkani, lagune, slana jezera … to je puščava Atacama

Izhodišče za raziskovanje puščave Atacama v Čilu je majhen kraj San Pedro de Atacama. To je en tipičen backpackerski kraj: poln turističnih agencij in prodajaln spominkov. Vsaka agencija vam ponuja cel kup podobnih izletov v okolico. Ampak, katerega izbrati in kako sploh raziskovati puščavo Atacama?

Izleti v puščavo Atacama (v okolici San Pedro de Atacama)

Valle de la Luna (Lunina dolina)

Že ko se boste peljali iz Calame proti San Pedro de Atacama, boste ob cesti videli nenavadne skalne strukture. Prvi stik s puščavo Atacama, ki takoj navduši. Večina agencij ponuja izlet v Valle de la Luna v času sončnega zahoda, z razlogom seveda. Ko nizko sonce rdeče pobarva dolino, je pogled res fenomenalen. Je pa Valle de la Luna še veliko več kot le sončni zahod z razgledne ploščadi. Najemite si kolo (ali avto) in pojdite v dolino že dopoldan ter se naužijte naravnih, slanih in kamnitih lepot. Namreč vstop samostojnim obiskovalcem je dovoljen le do 13h.

Cena za vstop v dolino je: 2500 CLP (3,3€)

Valle de la Marte (Marosva dolina)

Valle de la Marte se pogosto imenuje tudi Valle de la Muerte (dolina mrtvih). Razlog je pač napaka v izgovorjavi in tako se je tekom zgodovine prijelo tudi »napačno« ime. Kakorkoli, gre za rdečkasto dolino, spet polno nenavadnih skalnih formacij, pa vmes je še ena sipina, s katere se lahko deskate, ali pa greste peš na sprehod. Tudi Valle de la Marte je čudovit kraj za opazovanje sončnega zahoda.

Vstopnina: 3000 CLP (3,9€)

Valle de la marte in vulkan licancabur v ozadju

Marsova dolina in pogled proti vulkanu Licancabur

Laguna Cejar

Ali ste že plavali v Mrtvem morju? Ali pa vsaj veste, da je Mrtvo morje tako zelo slano, da v njem praktično lebdiš in ti sploh ni treba plavati, pa se vseeno obdržiš nad gladino? No, podobna izkušnja je tudi Laguna Cejar. Le da je voda tukaj še malo bolj slana, veliko bolj hladna, razgledi pa so na vulkane z višino okoli 5000m. Fantastično, kajne? Za naju je bil tole »must see« postanek pri potovanju po puščavi Atacama.

Vstopnina v laguno Cejar je 10 000 CLP (13€) do 14h in 15 000 CLP (19€) popoldan.

Lagune proti Paso Sico (Lagunas Altiplanicos)

Pot na Paso Sico, mejni prehod med Čilom in Argentino, je verjetno nekaj najlepšega v okolici San Pedra de Atacama. Toliko lagun, tako lepih modrih in turkiznih barv in kakšni razgledi. Čudovito. Cesta se iz San Pedra zelo hitro dvigne na višino okoli 4000m in tam, na planoti Altiplano se začnejo te lagune. Ena lepša od druge. Nama je bila najbolj všeč Laguna Tuyaito, pa tudi Laguna Miscanti in Laguna Miniques nista slabi. Za ta izlet boste potrebovali avto ali pa agencijo.

PREBERI ŠE  Nasveti za treking v Patagoniji

Cena za celodnevni izlet je okoli 90€, vendar po najinem mnenju vredno svojega denarja, saj so te lagune res tisto, kar morate videti v okolici San Pedra de Atacama.

laguna Tuyaito

Najina najljubša: Laguna Tuyaito

Gejzirji El Tatio in terme Puritama

V Čilu radi promovirajo gejzirje El Tatio kot najvišje ležeče gejzirje na svetu. Res je, da so z višino 4320m zelo visoko ležeči gejzirji, niso pa najvišji. Namreč v sosednji Boliviji so gejzirji Sol de Manana, ki ležijo na 4905m in so sestavni del vsakega organiziranega izleta do Salar de Uyuni. Zato, če nameravate v Bolivijo, gejzirje El Tatio mirno preskočite in privarčujte nekaj denarja.

Vstopnina v območje El Tatio gejzirjev je 10 000 CLP (13€). Toplice Puritama, ki imajo tudi svojo alternativo v Boliviji, pa stanejo 15 000 CLP (19€) dopoldan oz. 9000 CLP popoldan, po 14h.

gejzirji el tatio

El Tatio gejzirji

Opazovanje zvezd v Atacami

Puščava Atacama leži visoko nad morjem, okoliški hribi ne motijo razgleda na nebo, poleg tega pa tudi ni nobenega večjega kraja v bližini, ki bi svetlobno onesnaževal nebo. Tako je to idealen kraj za opazovanje zvezd. Agencije se tega zavedajo in organizirajo vsakodnevne »star gazing« izlete. Nama so se zdele cene brutalno visoke – okoli 30€ na osebo, zato sva si rajši na telefon naložila nekaj aplikacij za prepoznavanje ozvezdij in se lotila iskanja le teh tekom najinih divjih kampiranj. Recimo, ena lepših noči je bila pod vulkanom Licancanbur.

kampiranje v avtu pod zvezdami

Noči na altiplanu so naravnost čudovite

Obisk rudnika Chuquicamata

Rudnik Chuquicamata (izgovorjava Čukikamata) je največji rudnik bakra. In ne boste verjeli, rudnik še obratuje. Posebnega in ogleda vrednega ga dela odprti kop, ki je globok kar cel kilometer. Ja, prav ste prebrali, odprti kop v rudniku Chuquicamata je globok 1000m. Poleg bakra tu kopljejo še molibden in nekaj zlata. Videti tako ogromen odprti kop je res nekaj fascinantnega in toplo priporočava vsem.

Rudnik Chuquicamata se nahaja malo severno od Calame in je tako najbolj oddaljena točka za izlet v Atacami. Če boste leteli na sever Čila, boste verjetno izbrali letališče Calama, zato priporočava, da si ogled rudnika Chuquicamata splanirate za prvo ali zadnjo stvar, ko boste itak že v Calami. Ogled rudnika je treba rezervirati vnaprej preko elektronske pošte (cca 2 tedna). Brezplačna tura se začne v Calami, kjer vas z avtobusom odpeljejo na ogled samega rudnika.

odprti kop rudnika Chuquicamata

Še zadnji pogled na odprti kop rudnika Chuquicamata

 

Možnosti, kaj vse početi okoli San Pedra de Atacama je res veliko. Izberite tiste izlete, ki se vam zdijo zanimivi in ne poslušajte drugih, ki vam govorijo, kaj morate videti in doživeti. Tole tukaj so le najini predlogi in najine izkušnje. Sedaj pa se pojavi še vprašanje, kako raziskovati okolico San Pedra de Atacama.

 

Z avtom, kolesom ali z agencijo?

Avto

Če nameravate najeti avto, se vam to bolj splača storiti v kraju Calama, kamor boste verjetno prileteli z letalom. V Calami so cene najemov približno za polovico nižje od ponudb v San Pedru de Atacama.

Avto vam daje največ svobode za raziskovanje okolice, hkrati pa si lahko tudi največ stvari ogledate v najkrajšem času, ste fleksibilni in si sami organizirate dneve.

Toyota 4runner ob slanem jezeru

Midva itak najbolj uživava na potovanju z avtomobilom.

Kolo

Za ogled bližnjih zanimivosti (Laguna Cejar, Valle de la Luna, Valle de la Marte) si večina ljudi najame kolesa. Cene niti niso tako visoke, edino pač kolesariti morate na višini 2500 – 3000m, kar tudi ni mačji kašelj.

cesta proti vulkanom, Čile

Lagunas Altiplanicos

Ogled z agencijami

Turistične agencije v San Pedru de Atacama ponujajo številne izlete. Poldnevne, celodnevne ali več dnevne. Izberite, kar se vam zdi, res zanimivo in vredno denarja. Namreč nobena tura, noben izlet ni ravno poceni. Ampak, če nimate svojega prevoznega sredstva in si želite videti recimo lagune proti prelazu Paso Sico, je to verjetno edina možnost. In če že izbirate med izleti, potem izberite izlet do Lagunas Altiplanicos.

PREBERI ŠE  9 mesecev, 9 zdravstvenih težav v Južni Ameriki

Kdaj potovati v puščavo Atacama?

Še nekaj o vremenu: čeprav je Atacama najbolj suha (nepolarna) puščava na svetu, zadnja leta prejme kar nekaj dežja. Največja neurja so bila ravno februarja in marca, ko ne samo, da je deževalo (kar je itak že fenomen za te kraje), ampak so imeli tudi poplave. Ko boste planirali svoj izlet morda imejte to v mislih in si rajši izberite kateri drug mesec za obisk. Če je seveda to možno. Seveda pa je vreme zelo nepredvidljivo, tako da so lahko poplave tudi kateri drug del leta, ali pa bo februar čisto lep in sončen.

moški in ženska pred vulkani v Andih

Aprila je bilo vreme v puščavi Atacama super

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena