Prikupno kolonialno mesto Ouro Preto

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ouro Preto je eden lepših in boljše ohranjenih primerov kolonialne arhitekture v Braziliji. Verjetno je vsem znano, da je bila Brazilija nekoč portugalska kolonija, zato najbrž tudi ni čudno, da so Portugalci na to področje pustili velik vtis. Med drugim je bila to tudi arhitektura.

ozka in strma ulica v Ouro Preto

Ćudovito kolonialno mesto Ouro Preto

Kaj pomeni “ouro preto”?

Ouro Preto, ki v prevodi pomeni »črno zlato«, leži v pokrajini Minas Gerais, ki je znana po rudnikih zlata. Prav zaradi te dejavnosti je tudi nastalo kolonialno mestece Ouro Preto in se zaradi bližine številnih rudnikov razvilo v bogato in bleščeče mesto. Legenda pravi, da je služabnik v eni izmed raziskovalnih odprav po Braziliji našel par črnih koščkov kovine v potoku, iz katerega je pil. Kmalu so ugotovili, da je to pravzaprav zlata ruda in ni več trajalo dolgo, da so našli številna najdišča zlata, ki so se izkazala za naječjo zalogo zlata v celotnem »Novem svetu«, torej v Amerikah.

 

Malo zgodovine

Hitro so začeli z izkopavanji in tako so se hitro tudi pojavile potrebe po naselbinah za delavce in gospodarje ter nadzornike. Ko so prišli številni portugalski veljaki, seveda niso želeli živeti v revnih barakah, ampak so si zgradili hiše in dvorce, kot so jih bili vajeni od doma. Zavedni katoličani so veliko zlata preusmerili tudi v gradnjo številnih (baročnih) cerkva v mestu, ki še danes veljajo za bisere takratne arhitekture.

cerkev na griču v Ouro Preto

Samo ena izmed številnih cerkva v Ouro Preto

V času največjega razcveta mesta, kar je bilo približno 30 let po ustanovitvi mesta (ustanovili so ga leta 1711), je tu živelo kar 110 000 ljudi. Od tega je bila velika večina sužnjev, le peščica pa je bila Portugalcev, ki je živela v razkošnih hišah. Za primerjavo, v istem času je bil Rio de Janeiro, siceršnja prestolnica Brazilije, kar 5x manjši. Vendar pa tako kot je mesto hitro zacvetelo, je tudi hitro ovenelo. Že 100 let kasneje je rudarstvo prinašalo le še majhne prihodke in kmalu je tudi pomembnost mesta upadla. Še dobro, saj se je na ta način lepo ohranil stari del mesta in ga niso povsem pozidali in spremenili tekom naslednjih let.

srednjeveški dvorec nad mestom Ouro Preto

Dvorec z razgledom na mesto. Portugalski velikaši so vedeli, kje je dobra lega za hišo

Ouro Preto danes

Tako danes lahko vidimo relativno majhen, a izredno hribovit in razgiban center mesta Ouro Preto, ki resnično spominja na Portugalsko. Daje vtis, kot da smo se prestavili nekaj 100 let nazaj v čas in nekaj 1000km proti severovzhodu. Kot sprehod po portugalski pravljični vasici. Ozke in strme ulice, barvite nizke hiše ter baročne cerkvice, ena lepša od druge.

Prelepo mestece Ouro Preto

 

Čeprav sva bila sprva skeptična, če nama bo Ouro Preto sploh všeč – po navadi pač ne hodiva ravno po mestih na najinih potovanjih, pa sva bila res prijetno presenečena in navdušena nad lepoto in prikupnostjo kolonialnega mesteca Ouro Preto.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena