Roadtrip: Sydney – Melbourne

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Za najino drugo potovanje po Avstraliji, sva izbrala roadtrip: Sydney – Melbourne in nazaj. Poceni letalske karte sva dobila do Melbourna, obiskati pa sva želela prijatelje v Sydneyu in seveda še kaj lepega ali zanimivega videti. Tako sva se odločila, da skupaj s prijateljema Alešem in Jožetom naredimo roadtrip: Sydney – Melbourne. To je roadtrip med dvema največjimi avstralskima mestoma, skozi zvezni državi New South Wales in Victoria. V tej objavi vam bova predstavila najlepše kotičke te poti.

australia rock

Australia Rock, najlepši del roadtripa Sydney – Melbourne

Roadtrip Sydney – Melbourne: najlepši kotički

1.) Wollongong

Iz Sydneya sva se ob obalni cesti (in ne po avtocesti) odpeljala do mesta Wollongong, približno 100km južneje. Tu sva bila dogovorjena za obisk pri prijateljih in to je tudi kraj, kjer sva tekom najinega prvega potovanja po Avstraliji preživela največ časa. Zato sva se tega ponovnega obiska posebno veselila.

Pot iz Sydneya do Wollongonga vodi skozi Royal National Park, ki je pravzaprav deževni gozd in kot tak zelo zanimiv za raziskovanje. Nama najljubši kraj v Wollongongu pa je Smiths Hill Fort, kamor se vedno znova rada vračava. Več o Wollongongu lahko preberete v objavi: Wollongong: izleti v okolici in druženje s Slovenci.

2.) Kiama Blowhole

Nedaleč od Wollongonga je zanimiva naravna stvaritev – blowhole. To je nekakšna luknja v skalah, skozi katero butajo valovi, deluje pa kot da bi šlo za gejzir.

kiama blowhole

Kiama Blowhole

3.) Kangaroo Valley

Nedaleč od Wollongonga je dolina, imenovana Kangaroo Valley. Kot že ime pove, je tam veliko kengurujev. Presenetili pa so nas tudi prikupni vombati! Obvezen postanek za vse ljubitelje živali. Več o Kangaroo Valley pa v objavi: Kangaroo Valley – videli smo kenguruje in vombate!

vombat

Vombat!

4.) Hyams Beach

Plaža Hyams Beach leži v zalivu Jervis Bay, kakšnih 200km južno od Sydneya in je menda plaža z najbolj belim peskom na svetu. Dejansko je ob sončni svetlobi plaža tako bela, da brez sončnih očal nič ne vidiš, ker se svetloba tako odbija od bele mivke. Lepo vreme smo izkoristili za skakanje v valove, postavljanje gradov iz mivke in sončenje. Slednje je kar nevaren “šport” v Avstraliji. Vsi ste gotovo že slišali za ozonsko luknjo nad južnim Pacifikom. In sonce tu je res močno. Na koži prav čutiš, kako te žge. Nekdo nam je rekel, da je tu “burntime”, torej čas, da te opeče, le 6 minut! 

5.) Australia Rock v mestecu Narooma

Narooma je manjše obalno mestece cca 350km južno od Sydneya. Vredno postanka ga naredi skalna tvorba ob obali – Australia Rock. Morje in veter sta v dolgih letih izdolbla luknjo v skalo ter jo oblikovala v obris Avstralije. Pravijo, da bi ta skala mogla biti prepoznavni znak Avstalije in ne Uluru 🙂 Pustimo Avstralcem, da se sami odločijo za svoj simbol, glavno je, da je bila skala res lepa! Skoznjo se vidi morje, z Rokom pa sva opazila celo delfina, ki je skakal iz morja. Na pomolu malo naprej sem opazila še tjulnja! Kot velika ljubiteljica živali sem bila seveda vsa navdušena.

6.) 90-miles Beach

90 Miles Beach se nahaja v zvezni državi Victoria. Kot že ime pove, je to plaža, ki je dejansko dolga 90 milj (144km). Midva sva tam prvič ugledala ozvezdje Južni križ. To ozvezdje je vidno samo z južne poloble in je točno na jugu. Je nekaj takega kot naša zvezda Severnica ali pa Veliki voz .Za lahko noč nama je nebo podarilo še čudovit zvezdni utrinek. Bil je tako velik in svetel, potem pa se je še razdelil na dva kosa! Jaz sem bila tako navdušena, da sem si pozabila nekaj zaželeti 🙁

7.) Wilsons Promontory – najjužnejša točka Avstralije

Wilsons Promontory velja za najjužnejšo točko (celinske) Avstralije in je raj za opazovanje živali. Mi smo imeli srečo in smo tam videli noju podobno žival – emu, pa seveda nekaj kengurujev in veliko meduz. Več o Wilsons Promontory lahko preberete tukaj: Wilsons Promontory.

kenguru Wilsons Promontory

Kenguru

Roadtrip Sydney – Melbourne smo zaključili z opazovanjem pingvinov na pomolu v Melbournu ter čudovitim sončnim zahodom. Mnogi bodo rekli, da na tej poti med Sydneyem in Melbournom ni nič zanimivega, midva pa trdiva ravno nasprotno. Zanimivih in lepih stvari je ogromno 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog