Kako nastane pivo Union? (Union Experience)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Dostikrat razmišljava o tem, kako daleč potujeva, da si ogledava določene stvari, pa vendar, ali res dobro poznava Slovenijo? Nekaj o naši državi gotovo veva, a kljub majhnosti je tu toliko zanimivih stvari, da vseh gotovo še nisva videla. Trenutno živiva v Ljubljani, zato sva se odločila, da se podava na raziskovanje svojega kraja. Če pogledate na TripAdvisor, je med top 10 atrakcijami v Ljubljani tudi Union Experience – ogled proizvodnje piva v Pivovarni Union. Nekaj drugačnega in zame, kemika, nadvse zanimivega! Poleg tega pa, če sva na Jamajki navdušeno spremljala proizvodnjo ruma, zakaj ne bi šla Ljubljani gledat, kako nastaja pivo.

obiskovalci Union Experience

Pivovarna Union

Za začetek par besed o Pivovarni Union: ustanovljena je bila leta 1864, ko so pivo tu začeli variti bratje Kosler. Potem je pivovarna videla svoje vzpone in padce. Zanimivo je bilo, da so jo med drugo svetovno vojno zaprli in podzemne rove izkoristili za skrivališče. Če preskočimo nekaj deset let, pridemo do velikega rivalstva med Pivovarno Union in Pivovarno Laško, ki se je končalo tako, da je Laško s pomočjo belgijskega podjetja kupilo Pivovarno Union leta 2005. Nato pa je prišel »veliki brat« Heineken in pred dvemi leti kupil obe pivovarni. Sedaj imamo dejansko le eno pivovarno: Pivovarno Laško Union, ki je še vedno na dveh lokacijah in tudi pivo se dela tako v Ljubljani kot tudi v Laškem. Naj pa vas razočaram, da npr. Laško pivo ne nastaja več izključno v Laškem, ampak ga delajo tudi v Ljubljani. Tisti zagrizenci, ki ne pijejo Uniona zato, ker je iz Ljubljane, naj naslednjič preverijo svojo pločevinko. Nekje bo verjetno pisalo “Proizvaja Pivovarna Laško Union, Pivovarniška ulica 2, Ljubljana.” To pomeni, da je vaše Laško pivo narejeno v Ljubljani 🙂

zaboj piva Union

Laško, Union … nima veze, oboje se vari v Ljubljani

Union Experience

Union Experience je doživetje pivovarne Union za obiskovalce. Vse se začne s kozarcem piva in ogledom animiranega filma o zgodovini pivovarne. Govori o tem, kako so ljubljanski zmaji živeli v rovih pod današnjo pivovarno. Ob nekem večjem nalivu je jame zalilo in enega zmaja so Ljubljančani, natančneje bratje Kosler rešili. V zahvalo jim je pokazal, kje v Ljubljani je izvir pitne vode. Nad tem izvirom je kasneje nastala pivovarna … zgodba je sicer o najinem mnenju privlečena za lase, ampak za nasmejat pa je 🙂

Muzej pivovarstva

Nato sledi ogled muzeja pivovarstva. Nama je bil najbolj zanimiv del, kjer so predstavljene steklenice piva Union skozi zgodovino. Nekaterih sva se spomnila še iz otroštva, ko sva gledala, kako najini očetje in dedki pijejo pivo. Sledi še večji del z raznimi starimi eksponati iz časa proizvodnje piva. Najbolj zanimiv je bil ogromen 100 hL lesen sod, ki je tako velik, da gre vanj lahko cel človek. In tako so tudi nekoč čistili take sode. Suh in bolj droben delavec je skozi posebno odprtino zlezel v sod in ga nato znotraj očistil. Še prej pa je s svečo preveril, če je atmosfera v sodu varna. V kolikor mu je sveča ugasnila, je bil to znak za povišano koncentracijo CO2. Še ena zanimivost: vsi sodi so bili narejeni iz slovenskih hrastov in večino so jih naredili kar v Pivovarni Union, saj so imeli tukaj svojo sodarno.

starinski sod, ki drži 100 hL piva

Največji sod v Pivovarni Union.

Drugi zanimiv eksponat pa je polnilni stroj iz leta 1953, ki še vedno deluje, vendar je prepočasen za današnjo rabo. Njegova zmogljivost je le 4000 steklenic na uro, medtem ko danes stroji napolnijo tudi 10x več steklenic v istem času. Ta stroj je tako poseben, da ga je nek Nemški zbiratelj želel odkupiti in zanj ponudil tudi kar precejšnji znesek. A so njegovo ponudbo zavrnili in stroj obdržali v Ljubljani.

Po »napornem« ogledu muzeja smo se okrepčali z novim kozarčkom piva, nato pa je končno prišel čas za ogled proizvodnje piva.

lesen zaboj in steklenice Union
Nekdanje steklenice piva Union
keramični vrčki za pivo s pokrovom
Vrčki za pivo s pokrovčkom: če je bil pokrovček dvignjen je bil to znak, da mora natakar prinesti novo rundo.
leseni sodi v muzeju pivovarstva
Leseni sodi v muzeju
Muzejska naprava za čiščenje sodov

Ogled proizvodnje

Največja posebnost Union Experience v primerjavi z npr. Heineken Experience v Amsterdamu je ta, da je Pivovarna Union še vedno v obratovanju, medtem ko je Heineken Experience v stavbi nekdanje pivovarne, ampak tam proizvodnja že leta ne deluje več. Torej, v Unionu lahko vidite, kako se pivo, ki ga boste morda jutri kupili, polni v steklenice ali pločevinke, kako ga ovijajo v kartone in nato v palete in kako ga viličarji nalagajo na tovornjake.

PREBERI ŠE  Zimski vzpon na Kamniško Sedlo (1904m)

Proizvodnja piva

Najbolj naju je seveda zanimalo, kako točno poteka proizvodnja piva in tukaj je opis za vse, ki to zanimanje delite z nama, ostali pa preskočite na konec objave.

V grobem je pridelava piva razdeljena na tri korake: varjenje, fermentacija in zorenje.

Varjenje

Osnovna surovina za pivo je slad in ne hmelj, kot marsikdo misli. Kaj pa je slad? To je kaljen ječmen. Za pivo se kaljen ječmen (slad) zmeša z vodo in zmelje v kašo. Sledi postopek drozganja, kjer se iz sladu ekstrahirajo sladkorji in druge v vodi topne snovi (imenovane ekstrakt), ki so kasneje potrebne za rast kvasovk. Drozga gre naprej v cedilno posodo. Tam se sladica (tekoča zmes vode in sladkorjev iz sladu) cedi skozi cedilo, tropine pa ostanejo na vrhu in se tako ločijo. Te se naprej posušijo in se jih v kmetijstvu uporablja kot krmo. Naša sladica pa gre v postopek kuhanja, kjer se dodaja hmelj. Zanimivo je, da je hmelja v pivu izredno malo: dodaja se ga le okoli 100g/hL in je v pivu samo zaradi arome in grenkobe. Lahko pa se pohvalijo, da je ves hmelj v Pivovarni Union slovenskega porekla. V tem postopku kuhanja beljakovine koagulirajo (se oborijo) in jih v naslednjem koraku ločijo, čista pivina, kot se pivo na tej stopnji imenuje pa gre v postopek fermentacije.

Fermentacija

Fermentacija poteka 5 dni in v tem času kvasovke razgradijo ogljikove hidrate na alkohol in CO2.

obiskovalci Union Experience v oranžnih odsevnih jopičih

Za ogled proizvodnje piva je potrebno slediti strogim predpisom o varnosti: to vključuje tudi nošenje odsevnih jopičev

Zorenje

Sledi ohlajanje in zorenje piva, kjer se preostali kvas posede, pivo se zbistri in »dozori«. Dlje ko zorenje poteka, boljše je pivo. Po navadi pa ta korak traja od 8 dni do 3 tednov.

Dalje se pivo prefiltrira, prečrpa v tlačne tanke od tam pa gre v polnilnico, kjer ga natočijo v steklenice, pločevinke ali sode.

tlačni tanki za pivo Union

Tlačni tanki na dvorišču pivovarne Union

Tekom Union Experience obiskovalci vidimo le varilnico, kraj, kjer potekajo prvi koraki priprave piva in polnilnico – prostor, kjer pivo točijo v steklenice. Če je varilnica bolj abstraktna (vse posode so večinoma zaprte in razen ropota ni kaj dosti videti v notranjost – posledično si človek težje predstavlja, kaj se notri dogaja), pa je polnilnica bolj zanimiva. Tam se prav lepo vidi tekoči trak, po katerem steklenice potujejo najprej v pralni stroj, od tam do polnilnega stroja in nato se zaprte steklenice odpeljejo skozi paster (pasterizacija je postopek podaljševanja življenjske dobe hrane tako, da jo segrejemo na določeno temperaturo in tako pobijemo mikroorganizme, ki bi sicer lahko produkt »pokvarili«). Nekje v ozadju je še etiketirka, ki lepi etikete na steklenice, ampak to se že težko vidi.

Videti proizvodnjo med samim potekom dela je bil a naju najboljši del Union Experience. To je tisti pravi “experience”, pravo doživetje pivovarne in industrije. Vse ostalo je seveda lepo in zanimivo, ampak se ne more kosati s sprehodom skozi delujoči obrat. No, pa dobiti kozarec piva ob koncu ogleda tudi ni kar tako 🙂 Na zdravje!

kozarec piva v pivnici Union

Za zdravje!

 

Še nasvet za obiskovalce: če se da izberite dopoldanski ogled med tednom. Takrat je namreč pivovarna najbolj živahna in se da videti največ dogajanja.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena