Kijev – najin izbor

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Mesto Kijev je mešanica dveh svetov: srednjeveških ortodoksnih cerkva s pozlačenimi kupolami in načičkanimi fasadami na eni strani ter komunističnim pridihom, ki je opazen v nekaterih spomenikih, petokrakih zvezdah in državnih stavbah na drugi strani. Včasih je bilo tu 5x več cerkva, pa so jih v času Sovjetske zveze veliko porušili. Nekoč je bilo v mestu tudi ničkoliko Leninovih spomenikov, ki pa so jih prav vse po vrsti v času po osamosvojitvi odstranili. In tako je danes Kijev zanimiv preplet vseh teh elementov s pridihom modernosti in živahnosti glavnega mesta.

Naju so v mestu Kijev najbolj navdušile naslednje stvari in jih priporočava v ogled vsakemu obiskovalcu:

Kip domovini, Motherland, Kijev, Ukrajina

Kip Motherland je višji od Kipa svobode v New Yorku

Kijev – kaj si je vredno pogledati?

Kip Domovine (Motherland)

Prva stvar, ki smo si jo ogledali v mestu, je bil kip Motherland (domovina). To je ogromen, 102m visok in kar 560 ton težak kip, ki je višji od Kipa svobode v New Yorku! Kip predstavlja domovino, Ukrajino. V eni roki drži visoko dvignjen meč, v drugi pa ščit s simbolom srpa in kladiva. Zanimivo dejstvo: meč, ki ga “domovina” drži v rokah je bil nekoč še višji. Potem pa so ga skrajšali, da ne presega višine križa na vrhu samostanskega kompleksa Pechersk Lavra.

kip motherland, Ukrajina, Kijev

Kip domovine s sovjetskim ščitom in mečem ter mrkim pogledom

Pod kipom je še muzej ukrajinske zgodovine tekom 2. svetovne vojne, okoli kompleksa pa več sovjetskih kipov in reliefov. Reliefi, ki predstavljajo sovjetske vojake, delavce in civiliste, so nabiti s čustvi. Prav vidiš, čutiš lahko, kako so se v danem trenutku te podobe počutile. Vojaki imajo resne obraze, bojevite, na trenutke divje in strašljive. Civilisti zelo očitno trpijo, branijo svoje otroke, mladi fantje pa imajo prvič v rokah orožje. Prav potegne te v dogajanje!

kip ukrajinskega vojaka, Kijev, Ukrajina

V boj!

kip Ukrajincev med 2. svetovno vojno

Uprizoritev trpečih civilistov

Stvar je megalomanska in dih jemajoča! Marsikdo, ki si ogleda le center mesta, tega ne bo videl, a bi bilo škoda, ker kaj takega ni mogoče več videti na veliko krajih. Za nas je bila to gotovo najboljša stvar v Kijevu!

ukrajinski tank v Kijevu

Ploščad pred Kipom domovine ponuja na ogled tudi nekaj ukrajinskih oz. sovjetskih tankov

Cerkev sv. Mihaela

Ta cerkev bi bila stara preko 1000 let, če se Stalin ne bi odločil, da na njenem mestu potrebuje prostor za velik trg pred uradniško palačo. Zdelo se mu je, da cerkev itak nima nobene kulturne ali umetniške vrednosti in zato ne bo škode, če jo poruši. Omeniti, pa je potrebno, da so pred njeno rušitvijo vse freske prenesli v državni muzej umetnin Ermitaž (Hermitage) v Sant Petersburgu. Torej, tako nepomembna cerkev tudi ni bila.

Po osamosvojitvi so se Ukrajinci odločili cerkev ponovno zgraditi v točno taki obliki, kot je bila pred rušitvijo. Tako je cerkev, ki jo danes lahko vidimo, stara le 18 let, zgleda pa kot iz srednjega veka! Skupaj z začetkom gradnje so ukrajinske oblasti tudi začele pošiljati prošnje v Rusijo, da bi jim vrnili freske. Trajalo je natanko 26 let, da so dobili prvo! Le-ta je namreč prišla šele konec preteklega leta (2016). V hecu pravijo, da s tako hitrostjo, bodo verjetno drugo dobili čez kakšnih 50 let. “Rusi pač”, zaključi ukrajinska sogovornica.

modra pravoslavna cerkev sv. mihaela, Kijev

Novograjena cerkev sv. Mihaela je precej načičkana

Cerkev sv. Sofije

Kijev ima tri zavetnike: sv. Mihaela, sv. Sofijo in sv. Andreja. In logično je, da imajo vsi trije svojo veliko katedralo. Cerkev sv. Sofije najstarejša od vseh treh, torej stara preko 1000 let in je nekoliko manj načičkana kot cerkev sv. Mihaela. Najbolj zanimivo je dejstvo, da zvonik pred cerkvijo kupole nima pritrjene z nobenim lepilom, žebljem ali čemerkoli drugim. Več ton težko kupolo so preprosto postavili na vrh zvonika in upali, da bo tam obstala. In dejansko še danes stoji na svojem mestu, kljub vsem več letnim vremenskim pojavom.

cerkev sv. sofije, kijev

Zvonik cerkve sv. Sofije, ki ima kupolo samo postavljeno na vrh, brez kakršnega koli veziva ali lepila

Sodobna ulična umetnost v Kijevu

Po nemirih v Ukrajini v zadnjih letih, so se sodobni umetniki usmerili v ustvarjanje ulične umetnosti. Načeloma te stvari nimajo nobenega globokega pomena in sporočilnosti, pač pa so tam samo za to, da razveselijo, razvedrijo mimoidoče ljudstvo. Prav tako so vodometi zvečer obarvani, poplesujejo po ritmu glasbe, ljudje posedajo po trgih in barih in na splošno se nam je zdelo vzdušje v Kijevu prav prijetno in sproščeno. Predvidevava, da očitno ulična umetnost služi svojemu namenu 🙂

sodobna umetnost v Kijevu

Sodobna umetnost: zaljubljeni ulični svetilki 🙂

Kijev je zelo lepo in živahno mesto. Veliko lepše kot sva si ga predstavljala. Poleg tega pa je tudi zelo poceni za naše standarde, zato priporočava, da (če boste v bližini) preživite v mestu vsaj en dan.

PREBERI ŠE  Ukrajinske ceste in nasveti za potovanje z avtomobilom

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena