Spoznajmo Vzhodno Evropo

Delitev Evrope vsaj nama pogosto dviguje pritisk. Zelo naju zmoti, ko tujci poenostavljeno delijo Evropo na vzhod in zahod. In najbolj zanimivo je, da se za njih vzhodna Evropa začne s Slovenijo, a Avstrija pa spada pod zahodno Evropo (čeprav so njeni vzhodni deli bolj vzhodno kot Slovenija)! Ok, saj vem, ta delitev je stara več kot 30 let in izhaja iz časa hladne vojne in delitve na komunizem in kapitalizem. Ampak sedaj smo v 21. stoletju, ko je vse to že preteklost in je res čas, da se stvari premaknejo naprej. Zato za vse, ki vas zanima, kaj je dejansko vzhodna Evropa in kam spada Slovenija, piševa tule pravilno delitev – tako kot jo predlagajo geografi:
Vzhodno Evropo sestavljajo Moldavija, Ukrajina, Belorusija in evropski del Rusije. To je to! To je vzhodna Evropa!
Slovenija pa spada v centralno Evropo skupaj s Švico, Nemčijo, Avstrijo in Liechtensteinom. Pa tudi Češka, Poljska, Slovaška in Madžarska spadajo v srednjo oz. centralno Evropo.
Za preostanek delitve Evrope, lahko pogledate spodnjo sliko, kjer je narisana pravilna delitev. Če ste opazili, sva tudi na najinem blogu zavihek Evropa razdelila geografsko, torej tako, kot je na spodnji sliki.
Delitev Evrope iz učbenika za geografijo
(J. Senegačnik, I. Lipovšek, M. Pak, Evropa. Gografija za 2. in 3. letnik gimnazije)
Torej, da preidemo k bistvu … Midva skupaj s še 3 sopotniki odhajava v vzhodno Evropo, tisto pravo Vzhodno Evropo. Kam točno greva, sva razglasila na najinem Facebook profilu že v petek, kdor pa je predvajanje v živo zamudil, pa si posnetek lahko ogleda tule:
Z nama potujeta Janja (Katarinina sošolka) in Tomaž (Rokov bratranec) – enaka družba, kot smo bili že lansko leto v Afriki. Poleg njiju pa se nam bo pridružil še Matic – še en Rokov in Tomažev bratranec. Avto se počasi polni z našo prtljago in čas je za odhod 🙂 Gremooooo v Ukrajino in Belorusijo!

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!