Mejni prehodi v Ukrajini

Prva dogodivščina na naši poti proti Ukrajini je že sam mejni prehod. Mejo smo prestopili na poljsko – ukrajinskem prehodu Korczowa. Precej dolga kolona, počasi se premikamo, še dobro, da smo v vrsti za »EU passangers«, sosednja kolona za »all passports« je bistveno daljša in se premika počasneje. V tej koloni je tudi videti bistveno starejše avtomobile, npr Lade, pa prastari Golfi, moskviči in podobno. Tudi ljudje v avtomobilih izgledajo drugače. Meni so se vsi zdeli izredno zgarani, čeprav ne tako stari, so bili vsi precej zgubani, revno oblečeni, obvezno pa vsak s cigaretom v roki ali ustih.

 

Vozni park na mejnem prehodu je zelo raznolik. Od sijočih novih avtomobilov, do skorajda old-timerjev.
Čakanje na mejnem prehodu za vstop v Ukrajino
Na poljski meji nas je carinik prosil, da odpremo prtljažnik in vprašal: »Do you have weapons, guns, drugs?« Oh, nisem si mislila, da smo tako sumljivi 🙂 Mejo smo prečkali brez večjih težav, le trajalo je precej dolgo, mislim da kakšni 2 uri.

 

Brata Jan in Rok ter Honda in pogosto videni ukrajinski moskvič

Nazajgrede pa so nam jo na meji pošteno zagodli. Odločili smo se za izstop iz države na drugem mejnem prehodu, kot smo v državo vstopili. Načeloma ni s tem nič narobe, kajne? Stvari se začnejo zapletati, ko našega avta niso našli v sistemu. Izledalo je, kot da smo mi prišli v Ukrajino peš, Honda pa se je tam znašla po čudežu. Veliko pregovarjanja, kako bi stvar rešili, ni pomagalo. Carinik je vztrajal, pojdite na mejni prehod, kjer ste v državo vstopili, tam bodo stvar uredili. Bila je že tema, ura 10 zvečer, mi utrujeni. Na razpolago smo imeli dve poti: krajšo, okoli 20km po slabi luknjasti makadamski cesti ali pa daljšo pot – 200km, do Lvova in potem nazaj po avtocesti. Časovno je bilo vseeno kje gremo. Ali se bomo 2 uri vozili po luknjasti cesti, ali pa 2 uri po avtocesti. Glede na to, da je gorivo v Ukrajini dosti cenejše kot pri nas smo se z lahkoto odločili za daljšo pot. Na mejnem prehodu smo bili okoli 1h zjutraj. In potem se je situacija ponovila:

Ste res prišli s tem avtom v Ukrajino? JA.
Niste avta kupili v Ukrajini? NE. 
 
Na katerem mejnem prehodu ste prišli v državo? NA TEM.
Ni vas v sistemu. JA VEMO.
Počakajte v avtu, da uredimo zadevo. 
 
In smo čakali … 2 uri, da so nas našli na varnostnih kamerah in nas spustili naprej.

Ni bilo zabavno, nikakor ne.

Polnočna priprava večerje, med čakanjem na prestop meje

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!