Viza za Oman

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Objava je bila posodobljena februarja 2020

Oman je še ena država, kjer Slovenci potrebujemo vizo. Ampak, če primerjava z afriškimi vizami, je bila tale omanska “mala malica”, čisto preprosta za urediti, brez hudih zahtev in pošiljanja potnih listov po Evropi. Viza za Oman, torej. Kako se jo dobi, koliko časa traja in vse ostale stvari, ki jih je treba vedeti v zvezi s tem.

ženska s potnim listom v Roki

Vesela Katarina z omansko vizo v potnem listu

Viza za Oman

Načinov kako dobiti omansko vizo je več. Načeloma je treba zanjo zaprositi preko spleta, lahko pa v Oman vstopite tudi brez vize. Najpomembnejši pogoj za pridobitev omanske vize oz. za vstop v Oman je potni list, ki je veljaven še vsaj 6 mesecev po zaključku potovanja!

Viza ob prihodu

Do marca 2018 se je dalo vizo dobiti v Muškatu (glavnem mestu Omana) na letališču – temu se je reklo visa on arrival ali viza ob prihodu. Sedaj pa temu ni več tako. Z uvedbo elektronske vize, viza ob prihodu ne obstaja več. Menda so na letališču še neki začasni kioski, kjer je e-viza za Oman lahko urejena, vendar se na to ni za zanašati. Omanske oblasti so na Twitterju sporočile, da morajo vsi imeti urejene elektronske vize, visa on arrival pa bo izdana le v posebnih primerih.

Evisa (elektronska viza za Oman)

Elektronska viza za Oman je res enostavna. Odklikajte na spletno stran: https://evisa.rop.gov.om/, kliknite “Apply for Turist Visa” in sledite postopku. Za pridobitev vize boste morali v sistem naložiti svojo fotografijo ter skeniran potni list. Koncu vizo še plačate in s tem je postopek zaključen. Cena je 5 OR za 10-dnevno vizo in 20 OR za 30-dnevno vizo. Vizo dobite na email v roku 5 dni. Dobljeno vizo sprintajte in jo ob vstopu v Oman pokažite skupaj s potnim listom.

Pomembno: od datuma, ko je bila viza izdana, imate en mesec časa, da vstopite v Oman. Zato nikar ne hitite preveč z urejanjem vize. Če se tega lotite en teden pred odhodom, bi moralo zadostovati.

potni list in račun za vizo

V Oman brez vize

Če potuješ iz Dubaja direktno v Oman, pa vizo dobiš zastonj! Pomembno je le, da imaš potni list, ki mora biti veljaven še 6 mesecev ter dubajski vstopni žig in potem tudi dubajski izstopni žig. To pomeni, da moraš Združene Arabske emirate zapustiti iz emirata Dubaj: na mejnem prehodu med emiratom Dubaj in Omanom: Al Wajajah – Hatta oz. v Oman prileteti iz Dubaja. Ta viza ti dovoljuje 21-dnevno bivanje v Omanu.

Enako velja za Katar. Če boste najprej potovali v Katar, nato pa iz Katarja leteli direktno v Oman, lahko prav tako vstopite v državo brez vize. Pogoj je le katarski vstopni in izstopni žig ter potni list, veljaven še 6 mesecev. Ta viza omogoča 30-dnevno bivanje v Katarju.

PS: Podatki so aktualni v času pisanja, preden se odpraviš na pot, pa preveri trenutno situacijo!
Midva sva imela srečo, da sva v Oman vstopila, ravno še, ko se je dalo na letališču dobiti 10-dnevno vizo za 5 OR (približno 15€).

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena