Galapagos za reveže – Isla de la Plata

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Galapagos je ekvadorsko otočje, znano po raznolikem in prav posebnem živalskem svetu. Poleg tega pa je Galapagos znan tudi po izredno visokih cenah za turiste. Zato verjetno ni nenavadno, da so se našle nekatere alternative, kot na primer Isla de la Plata, otok, ki je znan kot Galapagos za reveže. Ima podobno živalstvo in podnebje, le da je bliže celini in zato lažje dostopen.

bluefooted booby na isla de la plata

Ikona Galapagosa in tudi Isla de la Plata: modronogi strmoglavec ali bluefooted booby

Lokacija Isla de la Plata

Isla de la Plata je otok, ki spada pod državo Ekvador. Od obalnega kraja Puerto Lopez je Isla de la Plata oddaljen približno 40km. To tudi pomeni, da je dostopen z ladjo v sklopu enodnevnega izleta, katerega sva se udeležila tudi midva.

 

Čas za obisk Isla de la Plata

Obisk Isla de la Plata je možen skozi vse leto, le da je ob različnih časih mogoče videti različne živali oz. različno obnašanje določenih živali. Najboljši čas je gotovo junij – oktober. Takrat namreč v morju okoli otoka Isla de la Plata plavajo kiti grbavci, kar naredi izlet še za odtenek bolj zanimiv. V času našega poletja je namreč na Antarktiki zima in zato pridejo številne živali bliže ekvatorju, kjer prezimijo. S hladnim Humboldtovim tokom pridejo tudi kiti, ki se potem v toplejših vodah severnega Peruja, Ekvadorja in Kolumbije parijo oz. skotijo mladiče. Parjenje poteka navadno od maja do julija, mladiči pa se skotijo (eno leto kasneje) septembra. Okoli oktobra ali novembra pa se kiti počasi odpravijo nazaj v svoje hladne domove južneje proti Antarkitiki.

V preostalem delu leta, ko sicer kitov ni, pa so na otoku zanimive predvsem številne in raznolike ptice.

repna plavut kita grbavca

Kiti grbavci so razlog, zakaj se Isla de la Plata splača obiskati v času poletja

Izlet na Galapagos za reveže – Isla de la Plata

Takole približno je zgledal najin izlet: preko agencije Aventuras La Plata sva rezervirala celodnevni izlet. Konec junija, ko sva bila tam, je že sezona kitov, hkrati pa je to tudi čas parjenja in valjenja/gnezdenja prikupnih ptičev modronogih strmoglavcev (bluefooted booby).

modronogi strmoglavec

Poglej te modre tačke!

Na dan izleta smo se ob 9h zjutraj dobili pred agencijo, nato pa se odpravili v bližnje pristanišče ter se vkrcali na ladjo. Sledila je približno 1h vožnje do otoka, v kateri smo že opazili prve kite. Lahko si predstavljate naše navdušenje, ki ga je vodič Galo komaj krotil. »Za kite si bomo vzeli čas na koncu, sedaj gremo direktno na otok, gledat ptiče!« je govoril, a mi smo vseeno stegovali vratove za ogromnimi morskimi seslaci, ki so skakali iz vode.

Sprehod po otoku Isla de la Plata

Prvi del izleta je bil namenjen opazovanju ptičev na otoku Isla de la Plata. Peš smo se sprehodili prek otoka in na poti srečali ogromno modronogih strmoglavcev. Kako zabavni in prikupni ptiči so to! Malo so naju spominjali na čopaste pingvine, ki sva jih opazovala približno pol leta nazaj v Argentini.

modronogi strmec

Modronogi strmec ali bluefooted booby

Modronogi strmoglavci

Modronogi »boobyji« so znani po svojih svetlo modrih nogah in sivih dolgih kljunih. Vsako leto si najdejo novega partnerja, zato je paritveni ples zanimivo opazovati vsako poletje (maj – julij). Samci dejansko plešejo, se prestopajo in razpirajo krila pred samicami. Ob tem tudi izredno lepo živžgajo. Nasprotno pa samice samo stojijo in opazujejo, ter vmes malo zakrakajo. Če se jim zdi ples samca prikupen, z razporom kril odgovorijo na dvorjenje in to pomeni, da sta postala par za naslednjih nekaj mesecev. Toliko, da skupaj naredita gnezdo, zvalita jajca in vzgojita mladiča.

modronogi strmoglavec

Portret

Grahasti tropik

Poleg številnih »boobyev« so na otoku še nekateri zelo zanimivi ptiči. Recimo »tropicbird« (po slovensko grahasti tropik), bel morski ptič z dolgim repom, ki rahlo spominja na kakšno papigo. Ima čudovite, dolga repna peresa in izrazito rdeč kljun. Menda ta ptič ne more hoditi, saj ima noge (glede na svoje telo preveč nazaj), zato pa toliko boljše leti nad oceanom in okoli klifom. Prav v veselje ga je bilo gledati, kakšne akrobacije je izvajal.

tropic bird na isla de la plata

Tropicbird v letu ob obali Isla de la Plata

Lepa burnica

Naslednji so ptiči s slovenskim imenom lepa burnica (oz. angleško friget bird), to so tisti črni ptiči, ki imajo rdeč napihljiv trebuh. Samci ga napihujejo in s tem osvajajo samice. Te ptiče je res hecno opazovati, saj gnezdijo v grmovju in od daleč težko opaziš ptiča, vidiš pa številne rdeče »balone« v steni. Tako se jih da locirati.

rdeči ptiči vgrmovju

Vidiš vse te rdeče trebuščke?

Snorkeling

Po sprehodu po otoku, kjer smo poleg omenjenih ptičev videli še cel kup kuščarjev, kač, metuljev, kolibrija itd. smo se vrnili na ladjo in se odpeljali na drugo stran otoka. Na vrsti je bil snorkeling. Vodič Galo ima stvar očitno zelo dobro naštudirano, saj je točno vedel, kam nas peljati, da bomo videli največ morskih živali. Pokazal nam je številne želve, moreno, mavrično ribico (ja, tisto iz pravljice, ki ima sicer pravo ime »parot fish« oz papagajevka), korale in tudi skupino morskih bičev. Prej nam je dovolil, da smo se za boljši ogled živali potopili nekoliko globlje, ko pa smo prišli do morskih bičev, pa nam je potapljanje strogo prepovedal. Verjetno se spomnite avstralskega biologa Steve Irvina, ki je lovil krokodile in kače, nato pa tragično končal zaradi vboda morskega biča? Ja, morski biči so znani po izredno dolgem in močnem repu, s katerim lahko pičijo oz. zabodejo »žrtev«. Ne želiš mu biti preblizu. To snorklanje je bilo sicer relativno kratko, vendar pa smo videli največ živali v kratkem času v primerjavi z ostalimi snorkling izleti, ki sva jih izvedla do sedaj po svetu.

morska želva na gladini morja, oman

Zvedava želva, ki nas je prišla pogledat med malico

Opazovanje kitov

Povratek z otoka je pomenil končno čas za opazovanje kitov. Kaj hitro smo našli tri kite, ki so skakali iz vode. Tudi zanje je sedaj čas parjenja, zato smo imeli priložnost videti, kako to izgleda še pri teh največjih sesalcih. Samec je skakal iz vode in prhal vodo, samica pa je nekaj časa vzporedno skakala z njim, enkrat pa nam je pokazala stransko pavut. Vodič je bil navdušen: »To pomeni, da je zainteresirana!« Drugi samec je v tem času izginil nezano kam in opazovali smo kitovski »ples« preostalega samca in samice. Kit je še nekajkrat skočil iz vode, prhnil vodo, potem pa ven pomolil samo svoj rep, s katerim je naslednjih nekaj minut udarjal po gladini vode. Veste kakšna masa je to in kako je pokalo, ko je to počel. Bilo je čudovito in dih jemajoče.

repna plavut kita

Ples samca kita grbavca

Rok se je s svojo fotoopremo prikupil vodiču, ki ga je v času glavne akcije opazovanja kitov poslal gor h kapitanu, kjer je bil razgled še nekoliko boljši kot s potniških sedežev. Čeprav se tudi jaz nimam kaj pritoževati.

stranska plavut kita grbavca

stranska plavut samice kita grbovca

Zaključek

Izlet na Isla de la Plata je bil odlična izkušnja in za naju dobra alternativa za Galapagos. Z agencijo Aventuras La Plata naju je celodnevni izlet (od 9h do 17h) z vključenim kosilom stal 35 USD po osebi. Cene so odvisne od sezone. V višku sezone so 45 USD, izven sezone, ko kitov ni, pa še nekoliko manj. Če ste v Ekvadorju v obdobju kitov, je obisk Isla de la Plata čudovit in ga toplo priporočava. Vodič Galo je pa tudi super. Govori tudi angleško (pa malo nemško in malo francosko), njegove razlage so zelo jasne in zabavne, kar pa je itak bistveno pri takem izletu.

vodič na isla de la plata

Vodič Galo, Aventuras La Plata

Komentiraj

Lahkih nog naokrog