Ostalo nam je samo še nekaj ur časa v Južnoafriški republiki. Kako bi jih najbolje porabili? Ker smo bili ravno v bližini vinorodnega okolja, blizu mesta Stellenbosch in ker smo slišali, da so južnoafriška vina zelo dobra, če ne celo najboljša na svetu, smo se odločili za eno poskušino oz. wine tasting.
Izbrali smo si GlenWood vinarno v vasi Franschhoek. Posest je res izredno lepa, spomladansko zelene mlade trte povsod naokoli, lično urejena okolica, fancy restavracija … Mi pa umazani, prašni, skuštrani. 🙂 Smo se že bali, da nas sploh notri ne bodo spustili 🙂 A niso bili tako strogi in so nas vljudno pozdravili in posedli za masivno leseno mizo, pred nas pa postavijo pljuvalnik in 4 kozarce za vino. Spogledali smo se. A res mislijo, da bomo vino pljuvali stran?
Prinesejo prvo vino: beli Sauvignon Blanc 2015, ki se je 6 mesecev staral v jeklenem sodu in 6 mesecev v lesenem sodu in ima zato priokus pasijonke in limone. Sauvignon Blanc je na splošno znan kot najboljše južnoafriško vino. Poskusimo … vino je v redu, nič posebnega, meni malo kislo, ampak meni so itak vsa vina kisla. Rok pravi, da je dobro in njegov vonj res spominja na vonj limone.
Dobimo drugo vino, Unoaked Chardonnay 2016. Starano v orehovih sodih, imelo naj bi priokus po jabolku, hruški in ananasu. Pogledala sem proti Janji, naši strokovnjakinji iz Vipavske doline. Po njenem izrazu sodeč je bilo še bolj kislo kot prejšnje! Tudi ostalim se zdi precej žveplano. Rok pravi, da je zaznal prijeten vonj vina – tokrat po ananasu.
Tretje vino (Chardonnay Vigneron Selection 2015) je bilo zadnje izmed belih vin. Tudi to je bilo za odtenek preveč žveplano, a je bilo zaradi izrazitega priokusa vanilije v zadnjih kotičkih ust uvrščeno na drugo mesto po našem mnenju.
Na vrsti so prišla rdeča vina (Merlot 2014 in Shiraz 2014). Sama nisem pretirana ljubiteljica rdečih vin. Zato sem tokrat vso presojo prepustila ostalim. Pri enem izmed vin je bil izjemen okus in vonj po čokoladi. Roku in Janji se je zdelo po vonju in okusu takšno, kot bi jedel tiste čokoladne bonbone z alkoholno sredico. Po okusu zelo kislo, a prijetno za povohat.
Ali so Južnoafriška vina res najboljša?
Kakorkoli so poskušena vina bila eksotičnih vonjev in okusov, se nam je zazdelo, da smo od afriških vin pričakovali preveč. Očitno smo malo razvajeni z odličnimi slovenskimi vini 🙂
Po preizkušanju je Rok vprašal natakarico, če imajo tudi kakšno bolj sladko vino. Meni so namreč sladka vina zelo pri srcu. Odgovorila je, da ga imajo, a ne za poskušino. Dobro, bomo pa plačali en kozarec vina. In nam prinesejo v čisto majhnem kozarčku brezplačni vzorec vina Noblesse NV. Poskusimo to vino: To vino pa mi je bilo zelo všeč! Noro! Kakšen okus! Prva polovica požirka je izredno sladka, kot medica, druga polovica pa malo pokisli, kot se za vino spodobi. Roku se je ta zdel morda celo nekoliko presladek.
Ob zaključku smo sklenili, da gremo ista ekipa na kakšno podobno poskušino vin še po Sloveniji – da izurimo svoje čute in za primerjavo seveda 😉








