Gansbaai: potapljanje z morskimi psi

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kot darilo ob zaključenem magisteriju mi je Katarina lansko leto obljubila skok z jadralnim padalom z Mizaste gore nad Cape Town-om. Ampak potem me je bolj zamikalo potapljanje z morskimi psi v bližnjem mestu Gansbaai. V začetku oktobra namreč samice pridejo v plitko vodo, bližje obali, na parjenje. In seveda je takrat odličen čas, da se te velike morske predatorje vidi od blizu.

veliki beli morski pes

Breaching je izraz za skok morskega psa iz vode za vabo

Priprave na potapljanje z morskimi psi, Gansbaai

Rezervacijo smo opravili v agenciji Marine Dynamics. Ta agencija velja za eno boljših, kjer se trudijo za dobrobit morskih psov in njihovo ohranjanje. Hkrati pa tudi zelo dobro poskrbijo za varnost udeležencev potopa.

Ob rezervaciji izleta so me opozorili, da so valovi na oceanu lahko zelo visoki in je mnogim zelo slabo. Zato priporočajo, da večer prej vzamem tablete proti morski bolezni. Malo nerad sem jih vseeno vzel in potem izlet, valove in plovbo preživel brez težav. Ne vem, če je to zaradi tablet ali pa imam samo dober želodec 🙂

turkizna voda v okolici Gansbaai

Morske pse smo opazovali v vodi, najbolj mikavni za kopanje

Potapljanje z morskimi psi – moja izkušnja

Najprej smo poslušali kratko predavanje o morskih psih in našem izletu, ki ga je vodila morska biologinja, specialistka za velike bele morske pse. Šele potem smo se odpravili na morje. Dobili smo informacijo, da je vidljivost v vodi zelo slaba, morskih psov pa skoraj da ni. Naj bi videli največ enega do dva morska psa. Že se me je lotila slaba volja in strah, da je bil izlet le stran vržen denar. Po 15 minutni vožnji, smo se privezali na že predpripravljeno sidrišče in ob ladjo privezali kletko za opazovanje.

Kletka za potapljanje z morskimi psi

Kletka za potapljanje z morskimi psi

Kletka za potapljanje z morskimi psi je 5m dolga in 1m široka kletka, privezana ob bok ladje in nameščena tako, da je del kletke pod, del pa nad vodo. Po moji oceni je 2m kletke potopljene, en meter pa jo je nad gladino – to je prostor, kjer zajemaš sapo za potope. Znotraj kletke je tudi neke vrste ograja, oz. držalo na razdalji 15cm od zunanjega roba kletke, za katerega se lahko primeš, ko si pod vodo. S tem imaš oprijem, hkrati pa te drži na varni razdalji od morskih psov. Kletka je zaprta tudi od zgoraj – čisto iz varnostnih razlogov, saj lahko morski pes skoči iz vode in pristane v kletki med potapljači. Menda se je to zgodilo ravno nekaj dni pred mojim potopom!

kletka za potapljanje z morskimi psi

Pozicija potapljača v kletki

Nam so naročili, naj se oblečemo v premajhne, a tople (7 mm debele) neoprenske obleke. Posadka pa je med tem pripravljala in mešala “ribjo juho” kot vabo za morske pse. Povedali so nam, da s to juho morske pse le privabijo v bližino ladje. Hrano – kose mesa, pa uporabijo le za vabo, da morski psi skočijo iz vode, nikoli pa jim je ne dajo. Ne želijo namreč, da bi se morski psi navadili na hranjenje in zanemarili svoj nagon po lovu.

ribja juha

Ribja juha in vaba za morske pse

S Tomažem sva skočila v kletko s prvo skupino (8 ljudi), se postavila v skrajno levi kot in upala na čim boljši razgled. Ko je skupina s čolna zagledala morskega psa, so nam zavpili naj gremo pod vodo in povedali v katero smer naj gledamo. Vidljivost v vodi je bila le 1-2 m! 10 minut ni bilo pod vodo videti ničesar, potem pa s čolna zavpijejo “Down left!” Vsi gremo pod vodo.

potapljača v kletki

Rok in Tomaž v kletki

Tomaž je kar naenkrat skočil čisto k meni. Hitro sem pogledal, kaj se dogaja in videl morskega psa, ko se je podrgnil ob kletko 15cm proč od moje roke. Vsi nazaj po zrak, midva s Tomažem sva vpila: WAAAAW! Ker je bila vidljivost res slaba, ostalim ni bilo nič jasno, za naju pa je bila cena izleta upravičena.

PREBERI ŠE  Roof of Africa in prelaz Sani pass

Tule je še posnetek tega dogajanja:

Opazovanje morskih psov z ladje

Zlezla sva ven iz kletke in nadaljnje dve uri uživala v predstavi teh morskih predatorjev, ki so lovili vabo iz ribjih glav. Po besedah biologinje smo imeli izredno srečo, saj je v času našega izleta okoli ladje plavalo kar 7 velikih belih morskih psov! (za primerjavo: po navadi prideta eden ali dva.) Ko so skakali iz vode in lovili vabo, sva z lahkoto preštela vseh pet vrst zob, ki jih imajo v gobcu 🙂 Biologinja je povedala zanimivo dejstvo: če morskemu psu izpade zob v prvi vrsti, se zob za njim v drugi vrsti prestavi v prvo vrsto, iz tretje gre v drugi in tako naprej do pete vrste, kjer na koncu zraste nov zob.

morski pes

Kako morski pes skoči po svoj plen

 

Po vrnitvi v mesto sva se zopet srečala s Katarino in Janjo. Tudi sami sta vmes zavili na eno izmed bližjih plaž. Katarina je že zakorakala v vodo, da bi šla plavat, potem pa opazila naše čolne za opazovanje morskih psov nekaj sto metrov proč in po hitrem postopku skočila iz vode in jo do najine vrnitve opazovala le s plaže 🙂

Komentiraj

2 komentarja

Jasna Pavlin 03/2023 - 9:20

Lep pozdrav! Zanima me ali ste si mogli potovanje v Gannsbai organizirati sami.Letalo in druge stvari.Radaal bi se sla potapljat z morskimi psi.Vendar kot razumem si preko strani Get your guide rezerviras samo vstopnico za potapljanje in izberes dan , ko bi to rad storil.Prosim, kadar boste imeli cas, če mi to lahko bolj natancno razlozite.In koliko denarja bi zato priblizno porabila Hvala🤗Lp Jasna

Odgovor
Katarina 03/2023 - 16:46

Živjo,
ne, Get Your Guide je samo iskalnik za organizirane izlete. Letalske karte moraš poiskati sama.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena