Jesenske barve na Finskem – park Nuuksio

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Rok dela na Finskem, jaz delam v Ljubljani … Skype se bo počasi že prekuril, račune za telefon imava oba 5x višje kot ponavadi … Po 2 mesecih je pa res čas, da se spet vidiva, pa čeprav samo za vikend. Na srečo Finnair ponuja direktne lete Ljubljana – Helsinki (ki so mimogrede skoraj polovico cenejši kot leti Helsinki-Ljubljana!), pa še urnik letov je odličen: odhod v petek zvečer, dve uri na letalu in malo pred polnočjo si že na severu Evrope in na ene 20°C zunanje temperature manj. Moj obisk je ravno sovpadal z Rokovim rojstnim dnem in s čudovitimi jesenskimi barvami na Finskem.

par, ki pozira pred razgledom na Helsinke

Lep pozdrav iz Helsinkov 🙂

Park Nuuksio blizu Helsinkov

V soboto sva se zbudila v sončno jutro, zato sva se odločila, da lep jesenski dan izkoristiva za sprehod po naravi. Ker tokrat nisva najela avtomobila (tako kot tekom mojega prejšnjega obiska), sva se odločila za Helsinkom najbližji nacionalni park Nuuksio, ki je dostopen z javnim prevozom. Sredi oktobra je park naravnost čudovit! Nimam besed, ki bi opisale to lepoto. Sam park ni nič posebnega, ampak barve, ki nastajajo, ko nizko severno sonce sveti na oranžne, rumene in rjave brezove liste, so WAW!

Jesenski macesen

Jesenski macesen

Malo sva se sprehajala po gozdu, jaz sem uživala ob metanju nežnih brezovih listov v zrak, Rok je užival v fotografiranju … našla sva tudi prostor za piknike, kjer nama je uspelo zakuriti ogenj v kaminu … Mahnila sva jo še do bližnjega jezera in potem skozi idiličen gozd počasi nazaj.

gozdna koča na Finskem. park Nuuksio

Koča v parku Nuuksio, kjer se lahko pogreješ

Da pa nama ne bi bilo dolgčas, je vreme poskrbelo za nenadni preobrat. Če sva se še par minut nazaj nastavljala prijetnim sončnim žarkom in opazovala jasno modro nebo, sva sedaj nervozno čakala avtobus, da naju obvaruje pred grdimi oblaki, ki so se kopičili. Na srečo je avtobus prišel pravočasno, a ni minilo pet minut, ko smo se znašli sredi snežnega meteža. Ja, sredi oktobra je snežilo!

zamrznjena luža

Ja, ponoči se temperatura že spusti pod ničlo

Helsinki – živalski vrt

Nedeljo sva preživela v mestu, v Helsinkih, kjer sva se sprehajala ob morju, šla v živalski vrt in spet občudovala nizko severno sonce. Občutek je, kot da sonce ves čas zahaja. Tudi ob 12h, sredi dneva je tako nizko, kot pri nas npr. ob 6h zvečer. Neverjetno!

 

Opomba: doživetje jeseni na Finskem naju je tako očaralo, da sva za svoj poročni dan izbrala datum konec oktobra. Upava, da bodo barve tako magične, kot so bile na Finskem.

So bile lepe barve v Ljubljani za najino poroko, ane?

Komentiraj

Lahkih nog naokrog