Viza za Jordanijo

Jordan Pass, brez vize v Aqabi in še kaj

by Katarina

V zadnjih časih se vsi ukvarjamo samo s korono in z njo povezanimi vstopnimi pogoji. Se pravi potrdilo o cepljenju, PCR testi in podobno. A ne smemo pozabiti, da so vize še vedno aktualna stvar, na katero ne smemo pozabiti. Jordanija je ena taka država, za katero Slovenci potrebujemo vizo. Ali pa tudi ne 😉 odvisno, kje vstopimo v državo.

jordanija viza, Jordan Pass

Viza za Jordanijo

Viza za Jordanijo za Slovence

Načeloma Slovenci za Jordanijo potrebujemo vizo. Dobimo jo lahko ob prihodu v državo (visa on arrival), torej na srečo vnaprejšnje urejanje vize, obiski veleposlaništva in podobno ni potrebno. Vizo se da urediti ob prihodu v Jordanijo na letališču in stane 40 JOD (okoli 50€). Pogoj je še 6 mesecev veljaven potni list. Kadar pa v Jordanijo vstopimo in izstopimo v Aqabi (na jugu Jordanije), pa vize ne potrebujemo – več o tem spodaj.

potni list, zapestnica, kamela

Jordanska viza: pogoj je še 6 mesecev veljaven potni list

Jordan Pass

Jordan Pass je neke vrste skupna vstopnica za večino jordanskih turističnih atrakcij, poleg tega pa vključuje tudi vizo. Jordan Pass stane od 70 JOD in se vam ga res splača kupiti. Če boste šli v Jordaniji v Petro, poleg tega pa potrebujete vizo, se vam Jordan Pass že splača. Namreč vstopnina v Petro stane 50 JOD, viza pa 40 JOD. Skupaj torej več, kot pa je Jordan Pass. Da ne govorim o tem, da je v Jordan Passu vključenih še veliko drugih vstopnin. Jordan Pass si uredite pred prihodom v Jordanijo, tako da vas bodo imeli cariniki že v sistemu za vizo. Mi smo ga urejali šele tam in smo potem čakali kakšnih 45 minut, da so nas videli v svojem sistemu. Pogoj za pridobitev Jordan Passa je vsaj 4-dnevno bivanje v Jordaniji (3 noči). Pa seveda potrebujete potni list z veljavnostjo še vsaj 6 mesecev.

Monstery, Petra. V skalo vklesan tempelj. Jordanija

Petra – biser Jordanije

Več informacij o Jordan Passu najdete tule – to je uradna spletna stran in kupite ga samo tukaj! Ne nasedajte drugim spletnim stranem (kot se je to zgodilo najini prijateljici Nini).

Aqaba brez vize

Če pa v Jordanijo vstopimo na letališču (tudi pristanišču) v Aqabi in Jordanijo tudi zapustimo v Aqabi, pa vize za Jordanijo ne potrebujemo. Vmes pa se lahko prosto gibamo po Jordaniji. Bistveno je le to, da sta vstopna in izstopna točka Aqaba. Vseeno pa velja, da mora biti potni list veljaven še 6 mesecev od odhoda iz Jordanije. Pogoj je še ta, da na tak način lahko v Jordaniji ostanemo največ 1 mesec. V tem primeru se morda nakup Jordan Pass-a ne splača – odvisno seveda od znamenitosti, ki si jih v Jordaniji nameravate ogledati.

Več informacij o vstopu v Jordanijo brez vize preko Aqabe, lahko preberete tule, na uradni spletni strani.

wadi rum, jordanija. oranžna puščava, pesek in skale

Wadi Rum, Jordanija

V času korone …

V času korona pandemije veljajo še posebni ukrepi. Obvezno je izpolniti spletni obrazec Gateway2Jordan. Ko ga izpolniš, dobiš QR kodo, s katero lahko vstopiš v Jordanijo. V času našega potovanja smo morali opraviti PCR test pred odhodom v Jordanijo (72h prej) in potem takoj še enega po prihodu (na letališču). Slednjega smo plačali že vnaprej, ob izpolnjevanju zgoraj omenjenega obrazca in je stal okoli 36€. Obvezno je tudi zavarovanje, ki krije okužbo s covid-19. Vse te dokumente je bilo treba pokazati pred vkrcanjem na letalo. Torej: PCR test, QR kodo in zavarovanje. Ob prihodu v Jordanijo, so nam poskenirali QR kodo, naredili PCR test, ter uredili vizo. Se pa ti pogoji stalno spreminjajo in morda danes ne velja več, kar je veljalo včeraj. Zato pred odhodom v Jordanijo še enkrat preveri vse zgoraj napisano.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena