Wadi Rum – čudovit preplet puščave in gora

by Katarina

Wadi Rum je ena izmed top znamenitosti Jordanije (takoj za Petro verjetno). Wadi načeloma pomeni suho rečno strugo, neke vrste kanjon, ki se lahko v času deževja napolni z vodo. Ampak Wadi Rum pa zajema precej veliko področje, kjer se puščava sreča z gorami. Wadi Rum je torej področje peščene puščave, oranžnih sipin in visokih skal in skalnatih struktur. In povem vam, da je narava tu spet pokazala vso svojo lepoto in raznolikost.

wadi rum, jordanija. oranžna puščava, pesek in skale

Wadi Rum, Jordanija

 

Wadi Rum – preplet puščave in gora v Jordaniji

Za Wadi Rum je potreben vodič

Najprej par nasvetov, kako obiskati Wadi Rum. Prvo dejstvo, ki ga je treba vedeti, je to, da je obisk Wadi Ruma možen le z vodičem. Midva sva šla z vodičem Rašidom, ki načeloma dela za agencijo Bedouin Guide company, vendar pa ravno ustanavlja svojo turistično agencijo (Wadi Rum Bedouin Cave). Mi smo ga kontaktirali kar direktno preko Whatsappa, njegova telefonska je tule: +962795944972. Rašid je bil super vodič, zabaven, res veliko ve in govori zelo dobro angleško. Sicer pa je to mlajši dečko, ki se je zelo zanimal za najino prijateljico Nino 😉 Vsekakor ga priporočava.

vodič Rašid v Wadi Rum

Naš vodič Rašid

Koliko časa za Wadi Rum?

Možnosti, koliko časa preživiš v Wadi Rumu je ogromno. Agencije ponujajo praktično vse možnosti: Sunset oz Sunrise tour (se pravi za sončni vzhod ali zahod), celodnevni izlet v Wadi Rum s terencem, različne možnosti pohodništva ali pa tudi večdnevne izlete, kjer je glavna posebnost spanje v puščavi, pod tisočerimi zvezdami. Mi smo izbrali nekaj vmes. Šli smo na enodnevni izlet s terencem, vendar je bil malo krajši, saj nismo štartali zjutraj pač pa nekoliko kasneje. Naša osnovna želja je bila vzpon na eno izmed gora v Wadi Rumu, ampak za to bi morali začeti res zgodaj zjutraj, kar se žal ni skladalo z našim planom. Za nočitev v Wadi Rumu pa se nismo odločili zaradi nizkih temperatur v decembru. Vseeno pa je bil naš izlet v Wadi Rum super in točno to, kar smo si želeli.

skupina mladih v Wadi Rum. Mushroom Rock skulptura v Wadi Rum

Naša skupinica v Wadi Rumu

Vstopnina v Wadi Rum oz. cena izleta v Wadi Rum

Vstopnina v Wadi Rum je precej nizka. Stane le 5 JOD (kar je okoli 6€) in je vključena tudi v Jordan Pass. Sama cena izleta pa je odvisna od dolžine izleta, kaj vse je vključeno v ceno in seveda od agencije. Čeprav se cene med agencijami ne razlikujejo bistveno. Za naš skoraj celodnevni izlet s terencem, ki je vključeval vodiča, prevoz, vse običajne točke ogledov ter kosilo, je stal 40 JOD na osebo (okoli 50€).

Toyota v puščavi, večerni ogenj v puščavi

Kako poteka izlet v Wadi Rum oz. kaj si v Wadi Rum pogledati

Naš izlet se je začel ob 11h dopoldan. Z vodičem smo se srečali v vasi Wadi Rum Village. Najprej smo prevzeli že pripravljeno kosilo, nato pa se odpeljali do prve točke v Wadi Rum-u, Lawrence’s Spring. Gre za izvir vode v sicer popolnoma suhi pokrajini, ime pa je dobil po Lawrence of Arabia, ki naj bi ta izvir s pridom uporabljal. Tam smo v beduinskem šotoru tudi pojedli kosilo in popili tradicionalen čaj.

kamele v Wadi Rum

Prvi pogled na Wadi Rum: oranžen pesek, nenavadne gore in kamele!

Po kosilu pa se je za nas začelo tisto zaresno raziskovanje Wadi Ruma. Malo vožnje po mivki, divjanje in Rašidovo razkazovanje svojega znanja vožnje po takem terenu. Potem smo zamenjali vloge in smo še mi lahko sedli za volan ter se preiskusili v vožnji po mivki. Ves čas so nas spremljali čudoviti razgledi in Rašidova jordanska glasba 🙂

skupina ljudi pred kanjonom Khazali Cayon v Wadi Rum

Pred kanjonom Khazali Cayon

Postanki so bili naslednji: oranžne sipine, Khazali Cayon (čudovit kanjon s starodavnimi napisi v skalah), Mushroom Rock (skala v obliki gobe), Little Bridge, Um Frouth Bridge in Burdah Rock Bridge (naravni mostovi), Lawence’s House (hiša Lavrenca Arabskega), peš smo šli skozi Barrah Canyon, za konec pa smo se odpeljali na Rašidov najljubši kraj v Wadi Rumu in od tam opazovali sončni zahod. Ob ognju in čaju smo počakali, da so se na nebu pokazale prve zvezde, potem pa se že po temi odpeljali domov. Bilo je čudovito! Več pa naj povedo fotografije spodaj.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena