(Brezplačno) kopanje v Mrtvem morju

Kje se brezplačno kopati v Mrtvem morju?

by Katarina

Mrtvo morje je posebnost oz. presežek v večih pomenih. Prva zanimivost je ta, da je Mrtvo morje pravzaprav slano jezero. Potem pa velja omeniti še to, da je obala Mrtvega morja najnižja točka na Zemlji, saj leži na višini (oz. v depresiji) kar -420m. In seveda je Mrtvo morje izredno slano – približno 10x bolj slano od Jadranskega morja in vsebuje okoli 28% soli. Za obiskovalca pa je verjetno najbolj zanimivo samo kopanje v Mrtvem morju. Zaradi tako velike vsebnosti soli je namreč voda izredno gosta in v Mrtvem morju kar “lebdimo”. Kje se da torej kopati v Mrtvem morju v Jordaniji? Predvsem pa, kje se da kopati brezplačno?

ženska na obali Mrtvo morje, Wild Salt Shore, Jordanija

Mrtvo morje, Wild Salt Shore

Kopanje v Mrtvem morju

Nasveti za kopanje v Mrtvem morju

Kopanje v Mrtvem morju je posebno doživetje, a nanj se je pametno tudi dobro pripraviti. Torej, preden gremo na kopanje v Mrtvo morje, si poglejmo še nekaj nasvetov na to temo.

Izredno slana voda pomeni nepozaben občutek lebdenja na gladini, hkrati pa lahko pomeni zelo pekočo in bolečo izkušnjo, če so na naši koži kakšne sveže odrgnine, praske oz. rane. Prvi in glavni nasvet je torej: vse možne rane, žulje ali druge poškodbe prelepite z vodotesnimi obliži. Tudi britje npr. nog povzroči manjše praskice, zato si 24h pred kopanjem v Mrtvem morju nikar ne brijte nog (ali drugih delov telesa, ki bodo prišli v stik z izredno slano vodo).

turkizna voda v Mrtvem morju

Mrtvo morje je res nekaj posebnega!

Z glavo pod vodo ni ravno dobra ideja. Če se le da, se izognite potapljanju v Mrtvem morju oz. nikar ne dajajte glave pod vodo. Namreč ta izredno slana voda vam bo prišla v oči in nos in ne bo vas samo peklo, žgalo vas bo!

Poskrbite, da boste imeli po kopanju v Mrtvem morju na razpolago tuš. Koža bo namreč izredno slana in temeljito jo bo treba splahniti. Na urejenih plažah so tuši vedno na voljo, na “divjih” plažah pa si jih moraš priskrbeti sam. Več o tem nekaj odstavkov kasneje.

Wild Salt Shore

Wild Salt Shore

Kako zgleda kopanje v Mrtvem morju?

V Mrtvem morju se ne da zares plavati, da se le lebdeti oz. se namakati. Voda je namreč tako slana in posledično tako gosta, viskozna, da v njej samo sediš. Torej, zakorakaš v vodo in takoj opaziš, da je precej drugačna, gosta. Potem pa se počasi usedeš v vodo. Takoj, ko sprostiš noge, ti bodo skočile na gladino Mrtvega morja. Pop! 🙂 Nenavaden občutek!

Potem pa sledi samo še uživanje oz. čudenje nad tem, kako te voda res drži na površini. Poskusite z mrtvakom. Še nikoli ga ni bilo lažje izvesti, kajne? 🙂 Edino previdni bodite, da vas ne obrne na trebuh. V tem primeru vam lahko voda poškropi obraz oz. vam glavo potegne pod vodo. Morda sedaj to zveni rahlo nemogoče, ampak, ko boste tam, boste videli, da se to še prehitro zgodi.

Kopanje v Mrtvem morju

Kopanje v Mrtvem morju

Imate s seboj kakšno knjigo? Branje knjige v Mrtvem morju je precej zabavno pa tudi fotogenično opravilo.

Kje je kopanje v Mrtvem morju možno (na jordanski strani)?

Mrtvo morje ima v Jordaniji okoli 70km dolgo obalo, a kopanje oz. dostop do vode ni možen povsod. Ena prijateljica mi je obalo Mrtvega morja opisala kot “kamnolomsko” – torej nič posebno lepo in težko dostopno. Še tistih nekaj plaž, ki je dostopnih, pa je večinoma plačljivih – in to niso nizke cene. Na severu Mrtvega morja se nahajajo hotelski kompleksi in vsak hotel ima svojo “privatno” plažo. Torej, če bivate v teh hotelih, lahko koristite tudi njihovo plažo. Obstaja tudi Amman Beach, javna plaža, dostopna vsem, a ima kar precej zasoljeno vstopnino. Že res, da ponujajo ležalnike in tuše, a vseeno 20 JOD (okoli 25€) na osebo se nam je zdelo rahlo preveč. Iskali smo možnost, kje bi se lahko brezplačno kopali v Mrtvem morju in jo tudi našli!

slana obala Mrtvega morja

Taka je plaža, kjer se da brezplačno kopati v Mrtvem morju

Brezplačno kopanje v Mrtvem morju

V Google Maps smo našli točko, kjer je pisalo “Dead See Free Swimming”. Seveda smo si jo hitro shranili in se napotili tja, a če vam odkrito povem, tista plaža ni nič posebnega in je precej “kamnolomska”. Na srečo smo v bližini našli še eno veliko lepšo plažo. Nahaja se tule: 31.378175, 35.55096, na tako imenovani Wild Salt Shore. Ob cesti je parkirišče, potem pa je treba peš dol do obale. Približno 10 minut hoje po ne ravno stabilni podlagi. Priporočava dobro obutev, saj bo treba hoditi tako po sipkem pesku kot tudi po ostrih solnih strukturah.

obala Mrtvega morja

Obala je nekje precej ostra

Spodaj pa nas je pričakala najbolj nenavadna a hkrati tudi ena najlepših plaž. Vse naokoli je sama sol! Strjena slana voda v zaobljenih strukturah, manjše jamice, kupčki … sploh ne znam opisat, poglejte si fotografije spodaj. Plaža ni primerna za kakšno daljše poležavanje in sončenje, ker je res povsod sama sol, je pa čisto v redu za to, da se tam preoblečeš in se potem namočiš v Mrtvem morju.

Wild Salt Shore, Mrtvo morje, Jordanija

Wild Salt Shore, Mrtvo morje, Jordanija

Voda v Mrtvem morju je bila tudi decembra prijetno topla (okoli 23°C) in čeprav je zunaj pihalo, smo se vseeno odločili za kopanje v Mrtvem morju. Kdaj pa bomo imeli naslednjič možnost? Je bilo treba izkoristi. Preoblekli smo se kar tam na plaži (itak ni bilo nikjer nikogar), edino eden od nas (jaz, če smo natančni 🙂 ) pa je šel nazaj do avta, kjer smo imeli vodo za improvizirano tuširanje. Prejšnje dni smo si namreč pitno vodo kupovali v večjih plastičnih kanistrih (tistih 5 ali pa 10L). Dva smo shranili in zjutraj, preden smo se odpravili k Mrtvemu morju, smo ju napolnili z vodo, da bi jo imeli za tuširanje. Povem vam, da hoja po tisti podlagi s približno 15L vode v rokah ni ravno nekaj najlažjega. Ampak sem preživela 🙂

moški in ženska na obali Mrtvega morja

Zunaj mrzlo in vetrovno, voda v Mrtvem morju pa je imela prijetnih 23°C

Ko smo se vsi trije skopali v Mrtvem morju, v njem prebrali par strani knjige, predvsem pa se nasmejali temu lebdenju, je sledil tisti manj prijetni del. Ko prideš ves slan in moker iz tople vode ven na mrzlo in vetrovno obalo. Najpomembnejša stvar je bilo tuširanje. Postopoma smo eden drugega polivali z vodo iz tistih plastičnih kanistrov in dejansko smo se precej dobro sprali. Trik je v tem, da vodo polivaš počasi, a konstantno. Tako se lahko oseba res dobro splahne.

PREBERI ŠE  Wadi Rum - čudovit preplet puščave in gora

Lahko povem, da je bilo tole kopanje v Mrtvem morju ena boljših izkušenj. Lebdenje v tako gosti vodi je res nekaj posebnega. Nekaj, česar ne doživiš vsak dan.

Bonus: roza jezero na Wild Salt Shore

V bližini našega “kopališča” smo našli še nekaj lepega: roza jezero! Avto smo parkirali malo južneje ob cesti, potem pa se spet peš spustili dol do vode. Lokacija je tale: 31.355331, 35.546181. Obala tu ni tako lepa kot tista, kjer smo se kopali, je pa zanimivo tole roza jezero. Midva sva roza slanih jezer videla že kar nekaj (v Kolumbiji, Venezueli in Mehiki), ampak tole je bilo najbolj “naravno”. Ostala roza jezera so bile soline, tu, v Jordaniji pa je bilo to popolnoma naravno!

Roza jezero ob Mrtvem morju

Roza jezerce ob Mrtvem morju

Komentiraj

2 komentarja

Boštjan 02/2022 - 16:24

Kako je pa tam z goloto? A se da v mrtvem morju kopat brez kopalk? So liberalni ali strogi, kar se tega tiče?

Odgovor
Katarina 02/2022 - 13:00

Glede na to, da je to muslimanska država, pomojem ni ravno primerno. Na javnih plažah se tudi ženske kopajo v oblekah, mi smo bili tu praktično sami (cesta je bila v daljavi), tako da smo se vsi trije kopali v kopalkah. Gola pa jaz gotovo tam nebi šla v vodo. Če ne drugega že zaradi izredno slane vode 😉

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena